[All] Wymiana oleju w skrzyni biegow

[All] Wymiana oleju w skrzyni biegow

Postprzez daroterma » 24 lis 2007 11:01:41

znajomy ma opla frontere 2.8 td i chcialbym sie dowiedziec gdzie, i w jaki sposob wymienia sie olej w skrzyni biegow :?:
daroterma
 

Postprzez TATAR » 24 lis 2007 11:10:19

Witam temat juz był maglowany tu masz link
http://geodezja.nazwa.pl/frontera/forum ... sc&start=0
_________________________________
3,2 V6 FRONTERA EVO 1
Avatar użytkownika
TATAR
Prezes
Prezes
 
Posty: 847
Dołączył(a): 10 sie 2007 20:23:37
Lokalizacja: Wodzislaw Sl.
Pochwały: 3
Województwo: Śląskie
Samochód: Frontera B 3.2 V6 Long 1998-2004

Postprzez wiini » 24 lis 2007 11:11:39

w sposób tradycyjny , trzeba odkręcić śrubę spustową i tą do nalewania , spuścić stary olej i wlać nowy


Autor postu otrzymał pochwałę
wiini
Starszy Bywalec
Starszy Bywalec
 
Posty: 160
Dołączył(a): 02 sie 2007 08:10:19
Lokalizacja: Zielona Góra
Pochwały: 1
Województwo: Lubuskie
Samochód: Frontera B 2.2DTI Sport 1998-2004

Postprzez daroterma » 25 lis 2007 12:19:14

A jak to jest z Frontera B z silnikiem 3.2 litra w automacie :?: tzn. jak sie tam wymienia olej w skrzyni biegow :?: Czy to bedzie tak samo :?: Jestem kompletnie zielony dlatego pytam i z gory dzieki za podpowiedzi...
daroterma
 

Postprzez dljm » 25 lis 2007 12:35:26

w automacie nie jest tak prosto...
ja widziałem jak goście mi wymieniali, to mieli cos takiego pod cisnieniem
najpierw tym czymś wyciągneli stary olej, a następnie tym czymś zapodali nowy
:lol:
... najbardziej zagorzałymi przeciwnikami automatów, są najczęściej ludzie, którzy nigdy nimi nie jeździli ...
Avatar użytkownika
dljm
Szyszkownik
Szyszkownik
 
Posty: 1447
Obrazki: 1
Dołączył(a): 05 lip 2007 23:00:40
Lokalizacja: Kraków
Pochwały: 5
Województwo: Małopolskie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Postprzez brum » 25 lis 2007 12:37:45

Czyli np można użyć takiej strzykawki do oleju.
3.0 V6... '97...Federal Couragia MT 32", przedni most sztywny, winda, zderzak a'la Calmini, Snorkel, AVM...
Obrazek
Avatar użytkownika
brum
Maruda
Maruda
 
Posty: 9336
Obrazki: 2
Dołączył(a): 05 lip 2007 23:47:16
Lokalizacja: Chechło
Pochwały: 59
Województwo: Małopolskie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Postprzez daroterma » 25 lis 2007 19:37:18

No tak, a gdzie sie sprawdza wogole stan, bo zadnego bagnecika ani nic nie widac(bynajmniej tam gdzie patrzylem) Bawic sie w to samemmu czy jechac gdzies do serwisu (chociaz tam maja okropnie lichwiarskie ceny)
daroterma
 

Postprzez TATAR » 25 lis 2007 21:34:21

nie wiem jak w b ale u mnie w a wlewasz olej az zacznie wyciekac i zakrecasz srubke (poprzednio ta spustowa)
_________________________________
3,2 V6 FRONTERA EVO 1
Avatar użytkownika
TATAR
Prezes
Prezes
 
Posty: 847
Dołączył(a): 10 sie 2007 20:23:37
Lokalizacja: Wodzislaw Sl.
Pochwały: 3
Województwo: Śląskie
Samochód: Frontera B 3.2 V6 Long 1998-2004

Postprzez BEZET » 02 gru 2007 23:57:00

w automacie to podobnie jak w manualu tyle ze:
olej ATF lub wg specyfikacji
Moze być filtr w misce olejowej
wlewać najelpiej strzykawką do oleju.
BEZET
 

Postprzez daroterma » 24 gru 2007 20:54:12

Panowie ale gdzie to sie wlewa... Bo ja nigdzie nie moge znalezc zadnego korka,bagnetu czy czegos takiego...
Prosze o pomoc bo strach jezdzic ze zepsuje skrzynie...
daroterma
 

Postprzez Fazi » 25 gru 2007 07:52:10

Stary jak nie masz pojęcia o wymianie oleju w automacie to się za to nie bierz !!. Spitolisz sobie sam skrzynię. Powinno się wymienic od razu filtr który jest dostępny po zdjęciu dolnego dekla w skrzyni - potem go trzeba ponownie uszczelnic. Olej w automacie dolewa się na zapalonym silniku przy ustawionej pozycji N - ponieważ pompa oleju w skrzyni musi go zassac. Nie chce mi się tego opisywac - zdrowych i wesołych :P
Fazi
Przesiadywacz
Przesiadywacz
 
Posty: 222
Dołączył(a): 13 wrz 2007 06:38:40
Pochwały: 3

Postprzez daroterma » 25 gru 2007 10:28:24

Fazi napisał(a):Stary jak nie masz pojęcia o wymianie oleju w automacie to się za to nie bierz !!. Spitolisz sobie sam skrzynię. Powinno się wymienic od razu filtr który jest dostępny po zdjęciu dolnego dekla w skrzyni - potem go trzeba ponownie uszczelnic. Olej w automacie dolewa się na zapalonym silniku przy ustawionej pozycji N - ponieważ pompa oleju w skrzyni musi go zassac. Nie chce mi się tego opisywac - zdrowych i wesołych :P


Nie mam i wogole nie mialem sie zamiaru za to brac!!Ale zaden mechanik w mojej okolicy nie wie dokladnie jak to sie robi i gdzie,co sie znajduje w tym modelu, w serwisie opla auto stalo przez kilka dni i oni " nie zdazyli" tego zrobic wiec ojciec sie [cenzzura] i wzial od nich samochod (bo to jego auto)...

Myslalem ze ktos chociaz naprowadzi jak sie to wymienia i powie dokladnie gdzie czego szukac i jak mniej wiecej nalezy postepowac....Wtedy jade do mechaniora i mowie mu gdzie, ma czego szukac...jak wymienic to on juz wie...

ale skoro nie chce ci sie pisac to ok.... nie bede prosil...
ZDROWYCH I WESOLYCH...

prosimy o nie używanie nieetycznych słów, Administracja
daroterma
 

Postprzez p0ho » 25 gru 2007 12:42:44

tylko bez wulgaryzmów.
p0ho
 

Postprzez Fazi » 26 gru 2007 09:28:43

Kolego - skoro auto jest ojca, to nie "pomagaj". Wymiana oleju w skrzyni automatycznej to to samo co wymiana w skrzyni manualnej. Jest to operacja dość ryzykowna - po pierwsze olej musi być odpowiedni do takich skrzyń. Nie zawsze standardowy do automatu będzie właściwy !! Najlepiej sprawdzić co zaleca OPEL. Jak zalejesz zły olej to automat nie będzie pracował - i kto wtedy poniesie koszty naprawy skrzyni biegów - a wierz mi nie są małe.
Jak zalejesz zły olej to trzeba rozebrać skrzynię w drobny mak i myć wszystkie tarczki cierne - chyba Ci nie muszę mówić co to znaczy dla mechanika i portfela. Lepiej poszukaj kogoś kto naprawia skrzynie biegów albo je serwisuje i niech on to zrobi.
Fazi
Przesiadywacz
Przesiadywacz
 
Posty: 222
Dołączył(a): 13 wrz 2007 06:38:40
Pochwały: 3

Postprzez Fazi » 26 gru 2007 09:32:53

W automacie masz korek spustowy normalnie w deklu od dołu. A korek zalewowy musisz poszukać - jest gdzieś z boku skrzyni od góry. Ale nie radzę go odkręcać na zgaszonym silniku ! Olej się wyleje ponieważ jest pod ciśnieniem. Dopiero jak zapalisz silnik i ustawisz wjachę na N - można korek zdjąć i uzupełniać olej.
Fazi
Przesiadywacz
Przesiadywacz
 
Posty: 222
Dołączył(a): 13 wrz 2007 06:38:40
Pochwały: 3

Postprzez BEZET » 26 gru 2007 09:47:44

kolega coś nie do końca wie chyba o co chodzi, olej w skrzyni automatycznej wymienia sie jak w manualu tyle ze:
moze być filtr (np, w misce olejowej skrzyni)
stan oleju sprawdza sie po odpaleniu silnika
Olej najczęściej wlewa sie poprzez bagnet, i tu niespodzianka, często gdy nie ma bagnetu moze sie okazać ze producent skrzyni nie przewiduje wymiany aż do naprawy głównej skrzyni biegów. miałem tak z bmw, 400 tyś km skrzynia pada bo olej sie zużył a serwis mówi WOW ładny wynik zrobiła...
litr oleju do takiej skrzyni to około 150 zł, najlepiej szukać info u producenta/serwis. Jesli twój serwis nie kuma o co chodzi to książka telefoniczna w dłoń i dzwoń do serwisów w wiekszych miastach. Ktoś w końcu bedzie znał specyfikacje producenta. Jesli skrzynie zrobił GM to prawie pewne ze oleju tak łatwo nie zmienisz. pozdrawiam
BEZET
 

gdzie ten korek ...

Postprzez sick69 » 06 sie 2008 10:27:40

drugi dzien walcze ze skrzynia i nie moge znalesc korka ktorym wlewa sie olej do skrzyni i reduktora :shock: ....moze ktos ma jakas fote lub mi to wytlumaczy :? ....mam sporta 2.0 dzieki z gory i pozdrawiam
sick69
 

Postprzez wojtekkk » 06 sie 2008 11:28:41

lewa strona (to ta od kierowcy)--dość wysoko
wojtekkk
 

Postprzez sick69 » 06 sie 2008 20:02:26

dzieki wielkie wojtek jestes wielki :wink:
sick69
 

Re: Wymiana oleju w skrzyni biegow

Postprzez Łysy29 » 23 paź 2008 20:24:18

kiedy pakupiłem moją frotke 2.8 postanowiłem wymienić wszystkie płyny,paski itd.kiedy przyszła kolej na olej fachman który się tym zajmował znalazł w katalogu że olej w skrzyni biegów jest identyczny jak ten co się wlewa do silnika.dla pewności zadzwonił jeszcze do jakiegoś warsztatu i wlaliśmy jak pisało.od tamtej pory zrobiłem prawie 50tys.km(ciągałem lawety,campingi itp.)i działa.:)
Łysy29
 

Następna strona

Powrót do Układ przeniesienia napędu



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość