Witamy ! |
---|
|
sylwian70 napisał(a):Tak jak wyżej koledzy radzą najpierw zmień te śmieszne opony a następnie sprawdź segerki przy sprzęgiełkach bo prawdopodobnie zerwało ci któregoś lub oba a to na skutek różnicy wielkości opon.Segerek to jak na fotce galaxy taka zawleczka na końcówce półosi która trzyma sprzęgiełko przedniego napędu,na forum jest temat o rozbieraniu sprzęgiełek.Powodzenia.
argail75 napisał(a): Przeczytałem ten cały temat
argail75 napisał(a):Witam.
Kolega napisał o rozłączaniu się napedu i że może jak komuś też coś takiego się dzieje , to żeby napisał. No cóż... i stało się tak właśnie u mnie dziś. W sumie jak sięgnę pamięcią to chyba w sierpniu też miałem podobną akcje , tyle że wyleciało mi to z głowy. A więc jadąc rano w Łodzi było na drogach oblodzenie. Na początku jechałem na tylnym napędzie. Po ok 3km jednak stwierdziłem że chyba bezpieczniej będzie dołączyć przód. Wcisnąłem przycisk przy kierownicy , zamigało , zapaliło się na stałe ( mniejsza dźwignia z prawej w pozycji HIGH) i zaczeła się płynna jazda ,bez rzucania tyłem przy ruszaniu lub manewrach. Po przejechaniu ok 1km usłyszałem dziwne jakby wycie i po chwili niezagłośny huk i szarpnięcie. Po akcji z sierpnia sprawdziłem tą dźwignie i okazało się że wyskoczyła i przesuneła się bardziej na środek. Zanim porawiłem tą dźwignie auto rzczywiście nie chciało ruszyć mimo że bieg nr 1 wrzucony. Jak by rozłączył sie napęd na tył i na przód. OK.. poprawiłem dzignie z prawej i wbiłem ją śmiało do przodu z powrotem na HIGH. Autko ruszyło ale dziwnie wyło. Zjechałem w boczną ulczke żeby pokombinować rozłczenie napedów. Po wciśnięciu przycisku na WYŁ. , długo migało ale po kilkudziesieciu metrach uspokoiło się. Wróciło do normy. Dalej dojechałem z napędem na tył. Po pracy postanowiłem sprawdzić to jeszcze raz i sytuacja się powtórzyła. Uprzedzam jednak że tym razem jednak drogi były już bardziej suche. Myślałem że można jeździć z rozsądną prędkością z dołączonym przodem we Fronterze B 3,2 (manual).
Autko nabyłem w Lipcu , a w Sierpniu pojechalem do siebie na działke spędzić urlop. Już pierwszego dnia wyrwałem się na polne drogi. Było po deszczu wiec trawy mokre a i gleba mocno nasiąknieta. Dołaczyłem przód żeby zobaczyć co i jak ( dzwignia z prawej nadal w pozycji HIGH). Auto zachowywało się świetnie. Wszytko działało. Ktoregoś dnia wyrwalem się do Domaniewic nad Pilice. Wjechałem w piach i w błoto. Tym razem nie wystarczyło tylko dołączenie przodu. Dzwignia z prawej str. poszła na 4L. Wyjechałem bez problemu. Po zabawie tej wjechałem na sfalt. Wajcha znów poszła na pozycje HIGH. Zaponiałem rozłączyć napędy. Akcja była taka jak w Łodzi przy niewielkiej predkośći bo ok od 50km/h do 70km/h. Wtedy pierwszy raz rozłczyło mi wszytskie napędy.
Koła są wszytkie w tym samym rozmiarze bo 245/70 R16 ale...... I TU PROSZ SIĘ NIE ŚMIAĆ ZA GŁÓŚNO ALE 3 FIRM ; przód 2 x Continetal a tył 1x GoodYear oraz 1 x Wrangler. Wiem że tak nie powinno być , bo to nie mój 1 samochód. Ale szukam oponek w rozsadnej kwocie i chyba całorocznych.A swoją drogą to może ktoś ma dostępe do takich opon i ile by kosztowało ? Wsponieliście o różnych producentach i ich bieżnikach (wysokośc) ale chyba u mnie to nie ma znaczenia bo wszytkie są łyse , ok 3mm MAX.
Przeczytałem ten cały temat wiec wnioskuje że musze się udać do warsztatu z tymi cejgerami i żeby te napędy jednak sprawdzili. No chyba że jest jeszcze jakaś inna możliwość że tak się dzieje.... POZDRAWIAM
argail75 napisał(a):Dopiero asfalt mnie zaskoczył.
ryan1983 napisał(a):Trochę nie zgadzam się z tym rozmiarem opon a problemami z napędem, ponieważ w mojej focie A 2.0 sport nam nowe kapcie 235/75/15 MT, wcześniej były 31/10.5/15 AT leciwe i ten problem zawsze się pojawiał. Po załączeniu przodu bez reduktora po przejechaniu kilkudziesięciu metrów przy obciążeniu dźwignia napędu wyskakiwała i odłączała przód. Jak załączałem reduktor wszystko ok nic nie wyskakuje. Wg mnie problem może być w sprzęgle może w skrzyni. czy może miał ktoś podobny problem.
Powrót do Układ przeniesienia napędu
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość