Witamy !

[2.3] ciężko pali nawet ciepła

Re: 2,3 DTR ciężko pali nawet ciepła

Postprzez Komand » 28 sty 2013 13:21:52

woolf napisał(a):Przejrzeliśmy z mechanikiem książkę do Froty idzie świeca 71mm. takie mam założone.

-- Dodano 02 mar 2012 16:18:05 --

Wymieniłem przewody paliwowe, założyłem zaworek zwrotny na zasilaniu, przed filtrem i nic. Wymieniłem podkładki miedziane i założyłem zaworek zwrotny na przelewie (śruba przelotowa z zaworkiem) i.......... cud-pali jak marzenie :1: Może nie od strzału, ale one ponoć tak mają.

P.S.
Jakby ktoś pytał to ta śruba przelewowa z zaworkiem zwrotnym pasuje idealnie od ciągnika Ursus C-380 :1:
Obrazek

A pamiętasz może jakiej średnicy jest otwór przelewowy w tej śrubie?
U mnie oryginalna się ukręciła (miała malutki otworek średnicy igły), mam teraz wkręconą z jakiegoś traktora właśnie ale ta ma duży otwór przelewowy jakieś 2 mm albo i więcej.
Frota odpala i jeździ ale coś na wyższe obroty nie chce wchodzić...

-- Dodano 03 lut 2013 20:41:22 --

Komand napisał(a):A pamiętasz może jakiej średnicy jest otwór przelewowy w tej śrubie?
U mnie oryginalna się ukręciła (miała malutki otworek średnicy igły), mam teraz wkręconą z jakiegoś traktora właśnie ale ta ma duży otwór przelewowy jakieś 2 mm albo i więcej.
Frota odpala i jeździ ale coś na wyższe obroty nie chce wchodzić...

Wymieniłem rzeczoną śrubę na oryginalną, Frota jak nowa, aż sama chce jechać :)
Komand

problem odpalania

Postprzez gruby 110663 » 17 kwi 2013 15:11:08

witam mam opla frontere 2.3 TD i nie odpala za pierwszym razem muszę kręcić długo albo za drugim razem i po odpaleniu głośno pracuje świece sprawne czy ktoś może mi pomóc pozdrawiam Andrzej
gruby 110663

Re: problem odpalania

Postprzez jrzeuski » 17 kwi 2013 15:56:23

Pewnie się zapowietrza.
No mud, no fun
Frota A Long 2.5V6, simex 33", zawias +3", buda +2", drążki kierownicze HD + amortyzator skrętu, mosty 4.56 (przedni od B, tył z LSD), self-made snorkel i zderzaki stalowe, winch
Vectra B kombi 2.5V6 170KM
Vectra B kombi 2.0 16V - będzie WrakRace edition :twisted:

naprawy i motanie Frotek :arrow: SMS/PW/email/czat.
jrzeuski
Admin
Admin

Obrazki: 71
Pochwały: 78
Województwo: Pomorskie
Samochód: Frontera A 2.5TDS Long 1996-1998

Re: problem odpalania

Postprzez Komand » 17 kwi 2013 16:24:28

Tak jak Jacek napisał, sprawdź szczelność węży paliwowych i ich łączeń, sprawdź czy podstawa filtra paliwa jest szczelna.
Przerabiałem ten temat w zeszłym roku, doszło do tego że zajechałem raz akumulator a nie odpaliłem, po wymianie węży poprawa zauważalna.

A że głośno pracuje... może rozrząd się nieco przestawił?
Komand

Re: [2.3] ciężko pali nawet ciepła

Postprzez broda » 17 kwi 2013 18:43:19

Umnie zapowietrzał się na zwrotkach wtryskiwaczy. Sprawdz w jakim stanie są te przewody na wtryskiwaczach. Generalnie trzeba przejrzeć cały układ paliwowy.
broda

Postprzez pawel2910 » 17 kwi 2013 22:00:03

Panowie ja mam natomiast taki problem z 2.3 td, na ciepłym odpala jak złoto elegancko no kurcze postoi nawet przy +15 na zewnątrz tak około 4 godzin i już kicha nie trybi można powiedzieć, że zamęczyłbym prędzej akumulator niż ją odpalił, mechanicy sprawdzali już praktycznie wszystko, nawet pompa wtryskowa jest zmieniona, paliwo ponoć nie cofa się, świece grzeją i nadal to samo, widać, że poprzedni właściciel miał z tym również problem bo dorobił w tej fronterze podgrzewacz płynu na normalne gniazdko :) Podłączam ten podgrzewacz na około godzinkę i pali dość dobrze, co jest grane, co może być nie tak?
pawel2910

Postprzez lychasc » 18 kwi 2013 06:56:45

Sprawdź kompresje
https://www.youtube.com/user/lychasc
Lift 2'', Body lift 2", MT 32'', Dragnon 12000 LBS, Snorkel, Amortyzator skrętu, Mosty z froty B, Zderzak na bazie Calmini
lychasc
Nałogowiec Ekstremalny
Nałogowiec Ekstremalny

Województwo: Śląskie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Postprzez pawel2910 » 18 kwi 2013 07:32:40

lychasc napisał(a):Sprawdź kompresje

Kompresja mierzona na zimnym i tak oscylowało mniej więcej w granicach 26-27 chyba powinno starczyć aby odpalił przy +15 na zewnątrz?
pawel2910

Postprzez Komand » 18 kwi 2013 08:54:19

Sprawdź czy poprawnie działa elektrozawór odcinający paliwo na pompie wtryskowej. Może się zacina w pozycji zamkniętej a wtedy możesz kręcić do końca świata a nie odpali...
Komand

Postprzez pawel2910 » 18 kwi 2013 09:51:50

Jak najlepiej sprawdzić ten elektrozawór? I czy jak jest zacięty to na ciepłym będzie różnica? Bo kurcze jak go podgrzeje grzałką to odpala.
pawel2910

Postprzez Komand » 18 kwi 2013 09:59:32

pawel2910 napisał(a):Jak najlepiej sprawdzić ten elektrozawór? I czy jak jest zacięty to na ciepłym będzie różnica? Bo kurcze jak go podgrzeje grzałką to odpala.

Słychać czy się otwiera/zamyka przy włączaniu/wyłączaniu zapłonu. Jeżeli się zacina na zamkniętym to nie ma różnicy czy ciepły czy zimny, i tak nie odpali.
Jeżeli zawór działa poprawnie a układ paliwowy jest szczelny (i pompa paliwa daje dobre ciśnienie i nie przepuszcza) to trzeba się zainteresować pompą wtyskową.
Przy +15 C musi odpalić nawet bez podgrzewania paliwa i grzania świec (u mnie nie ma podgrzewacza paliwa i odpala przy -20 C).
Może paliwo masz jakieś liche? Wymieniałeś filtr paliwa?
Komand

Postprzez jrzeuski » 18 kwi 2013 10:07:33

pawel2910 napisał(a):świece grzeją
Jak to sprawdzałeś?
No mud, no fun
Frota A Long 2.5V6, simex 33", zawias +3", buda +2", drążki kierownicze HD + amortyzator skrętu, mosty 4.56 (przedni od B, tył z LSD), self-made snorkel i zderzaki stalowe, winch
Vectra B kombi 2.5V6 170KM
Vectra B kombi 2.0 16V - będzie WrakRace edition :twisted:

naprawy i motanie Frotek :arrow: SMS/PW/email/czat.
jrzeuski
Admin
Admin

Obrazki: 71
Pochwały: 78
Województwo: Pomorskie
Samochód: Frontera A 2.5TDS Long 1996-1998

Postprzez Komand » 18 kwi 2013 10:19:16

jrzeuski napisał(a):
pawel2910 napisał(a):świece grzeją
Jak to sprawdzałeś?

Przy +15 C powinien odpalić na samej kompresji, bez grzania świec.
Komand

Postprzez pawel2910 » 18 kwi 2013 10:26:39

Pompa wtryskowa jest zmieniona na drugą bo właśnie na nią padało podejrzenie, ale auto zachowuje się identycznie, mechanior powiedział, że na 100% paliwo się nie cofa i nigdzie nie puszcza, pompa w baku jeżeli jest to i tak pewnie nic do tego nie ma bo jak podgrzeje trochę płyn chłodniczy to auto odpala, świece żarowe są nowe i sprawdzone czy prąd do nich dochodzi, już ręce opadają, przecież to auto ma bardzo mało elektroniki w silniku i wątpię, że jest to sprawka elektryki. A i mechanik powiedział, że jedyne co mu przychodzi do głowy to przestawiony rozrząd ale za sprawdzenie tego krzyknął 400zł już mi się trochę nie chce kasy w nią pakować, wtryskiwacze również sprawdzone. Jeżeli rozrząd byłby przestawiony to by na ciepło nie odpalała, idzie dobrze 140 wycisnąłem z niej :) Pracuje relatywnie cicho jak na starego diesla, nie wiem o co chodzi już.

-- Dodano 18 kwi 2013 23:15:17 --

Panowie może jakieś sugestie bo już łapy opadają.
pawel2910

Postprzez Łukasz12502 » 28 paź 2013 18:56:36

podłącze się do tematu.a mianowicie u mnie zauważyłem że problem z odpaleniem występuje kiedy przód auta jest w górze.układ paliwowy przejrzałem od pompy aż do baku i jest sucho i szczelnie(łącznie z przelewami),nowa pompa zasilająca i zaworek zwrotny na zasilaniu,nowy filtr paliwa,a paliwo się gdzieś cofa :wsciekly: .i tu pytanie do was czy pompa wtryskowa może być tego przyczyną czy ten zaworek przelewowy na górze???i odnośnie tego zaworka czy idzie go normalnie kupić w sklepie motoryzacyjnym a może pasuje od czegoś innego?proszę o jakieś sugestie i pomoc
pozdrawiam Łukasz
dodam jeszcze że nieraz może stać 5godzin pół metra przodem do góry i odpali na dotyk a nieraz po15minutach przodem do góry już nie odpali i tak się właśnie zastanawiam czy ten zaworek może się jakoś "zacinać"że nie trzyma ciśnienia czy po prostu pompa się już kończy i dlatego tak się dzieje???zauważyłem jeszcze że kiedy nie chce odpalić i po podpompowaniu i dłuższym kręceniu odpali to z pompy w okolicach dźwigienek od gazu wycieknie trochę paliwa a potem już sucho.więc moje podejrzenie pada na pompę wtryskową ale nie jestem w 100%pewien.
Chciałem i mam ... Frontere
Łukasz12502
Maniak
Maniak

Pochwały: 5
Województwo: Wielkopolskie
Samochód: Frontera A 2.3TD Long 1991-1995

Postprzez Komand » 28 paź 2013 20:43:26

Gdzieś na forum ktoś już podobny przypadek opisywał, winna była jakaś uszczelka w pompie wtryskowej przez którą układ się zapowietrzał a jednocześnie pompa się "pociła".
Komand

Postprzez broda » 29 paź 2013 11:56:26

To nawet chyba ja opisywałem ten problem sprawdź kolego w moich postach masz tam dokładnie opisane jak usunąć wyciek przy dźwigience przyspieszenia gazu
broda

Postprzez Łukasz12502 » 29 paź 2013 17:32:20

broda napisał(a):To nawet chyba ja opisywałem ten problem sprawdź kolego w moich postach masz tam dokładnie opisane jak usunąć wyciek przy dźwigience przyspieszenia gazu

ok poszukam.dzięki :boss:
Łukasz12502
Maniak
Maniak

Postprzez broda » 29 paź 2013 17:37:32

viewtopic.php?f=15&t=13657

znalazłem, może to ci coś pomoże pozdrawiam
broda

Postprzez Łukasz12502 » 30 paź 2013 17:24:19

dzięki kolego :D .pomogło bo właśnie z tamtąd mi cieknie.tylko te obrazki mi się niewyświetlają.ale narazie tego nieruszam bo brak czasu a auto potrzebne codziennie do pracy. a nieleci cały czas tylko raz kiedyś pare kropli(i wtedy właśnie nieodpali) i to mnie właśnie dziwi bo jak by oring przepuszczał to by cały czas ciekło no chyba że się jakoś na tej dzwigni obraca i raz cieknie a raz nie? :wsciekly: troche to dziwne.a mam jeszcze jedno pytanie oring to wiadomo wymiary i kupie bez problemu a co z tą uszczelką pompy wtryskowej?serwis opla??? czy może u pompiarzy pytać?
pozdrawiam Łukasz
Łukasz12502
Maniak
Maniak

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do 2.3 TD