Witamy !

[A2.2] Pompa i filtr paliwa

[A2.2] Pompa i filtr paliwa

Postprzez steele » 12 lut 2010 14:27:20

Zdechła mi dzisiaj Frocia :( - podejrzenie pada na filtr albo pompę paliwa. Poczytałem Forum i Haynesa ale informacje tu i tu są dość ogólnikowe.
W związku z tym ogromna prośba: Czy Ktoś mógłby opisać, krok po kroku, lokalizację i sposób demontażu w/w elementów (zwłaszcza pompy). Czeka mnie samotna robota więc im bardziej "łopatologicznie" tym lepiej. Jestem, niestety, humanistą :( i w mechanice :dupa:
Z góry dziękuję i pomagasa obiecuję.
steele

Re: [A2.2] Pompa i filtr paliwa - pomocy!!

Postprzez kozi » 12 lut 2010 16:05:29

Sam filtr znajduje się pod spodem auta po prawej stronie mniej więcej na wysokości tylnego mostu.
Obrazek
Sama wymiana no to tak jak w Haynesie opisane.
Zsuń zaciski z przewodów i odepnij je od filtra, siknie paliwo pozostałe w przewodach więc podstaw sobie jakiś pojemniczek. Następnie zdemontuj filtr paliwa i zastąp go nowym pamiętając o tym żeby zamontować go zgodnie z kierunkiem przepływu paliwa - na filtrze są strzałki kierunkowe (od zbiornika w kierunku silnika). Jak już zamontujesz filtr to załóż przewody, zaciski, i Voila!!!
W Haynesie piszą jeszcze, żeby pobawić się w dekompresję układu przed rozłączeniem przewodów od filtra ale szczerze nie wiem czy jest to niezbędny zabieg, wszak ciśnienie w układzie nie jest aż tak duże :?:
Jeżeli coś pominąłem, źle napisałem proszę mnie naprostować.

Jeżeli chodzi o pompę paliwa to poszperaj gdzieś tu był opis jak ją zdemontować etc.

Autor postu otrzymał pochwałę
kozi
Starszy Bywalec
Starszy Bywalec

Obrazki: 0
Pochwały: 1
Województwo: Łódzkie
Samochód: zbłądziłem - mam inny pojazd

Postprzez steele » 12 lut 2010 16:33:35

Kozi napisał(a):Jeżeli chodzi o pompę paliwa to poszperaj gdzieś tu był opis jak ją zdemontować etc.

No właśnie nie znalazłem :( Są informacje o wyjęciu baku, i że zajmuje to 30 min itp. itd. ale to już wyższa szkoła jazdy. A ja, niestety, potrzebuję poprowadzenia za rączkę :)
steele

Postprzez brum » 12 lut 2010 17:12:48

Czyli jak wiesz jak wyjąć bak to już dobrze, jak go wyjmiesz to później tylko wyjmujesz pompę a jak to zrobić to już będziesz wiedział jak bak wyjmiesz. Jak coś to dzwoń.
3.0 V6... '97...Federal Couragia MT 32", przedni most sztywny, winda, zderzak a'la Calmini, Snorkel, AVM...
Obrazek
brum
Maruda
Maruda

Obrazki: 2
Pochwały: 59
Województwo: Małopolskie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Postprzez wikked » 12 lut 2010 18:06:22

najlepiej od razu zrób sobie klapkę w bagażniku. Szlifierka kątowa i 4 nacięcia. :mrgreen:
wikked

Postprzez brum » 12 lut 2010 23:56:42

wikked napisał(a):najlepiej od razu zrób sobie klapkę w bagażniku. Szlifierka kątowa i 4 nacięcia. :mrgreen:

:>:

Albo zamontuj zewnętrzną, musi dawać 3.5 bara.
3.0 V6... '97...Federal Couragia MT 32", przedni most sztywny, winda, zderzak a'la Calmini, Snorkel, AVM...
Obrazek
brum
Maruda
Maruda

Postprzez jrzeuski » 13 lut 2010 07:42:36

Jak już ściągniesz z filtra wąż idący z baku, to włóż końcówkę do butelki i uruchom pompę (nie wiem czy wystarczy włączyć zapłon czy trzeba również rozrusznik). Jeżeli strumień paliwa będzie silny, to prawdopodobnie wcale nie musisz dotykać pompy i sama wymiana filtra wystarczy.
No mud, no fun
Frota A Long 2.5V6, simex 33", zawias +3", buda +2", drążki kierownicze HD + amortyzator skrętu, mosty 4.56 (przedni od B, tył z LSD), self-made snorkel i zderzaki stalowe, winch
Vectra B kombi 2.5V6 170KM
Vectra B kombi 2.0 16V - będzie WrakRace edition :twisted:

naprawy i motanie Frotek :arrow: SMS/PW/email/czat.
jrzeuski
Admin
Admin

Obrazki: 71
Pochwały: 78
Województwo: Pomorskie
Samochód: Frontera A 2.5TDS Long 1996-1998

Postprzez makar » 14 lut 2010 16:03:26

jakbym miał wolny garaż i frote na chodzie dalo by rade wyciągnąc u mnie chyba że zaczekasz z jakies 3 tyg
makar

Re: [A2.2] Pompa i filtr paliwa

Postprzez brum » 17 lut 2010 20:13:05

Znalazłeś ten przekaźnik?
Obrazek
brum
Maruda
Maruda

Powrót do 2.2i