Witamy !



Co ugotować na obiad ?

Rozmowy na wszystkie tematy

Re: Co ugotować na obiad ?

Postprzez Semir » 01 gru 2013 19:41:16

FROTERKA napisał(a):A ja lubię dania jednogarnkowe typu leczo. Bo to i szybko i smacznie i wygodnie. :D



Kiedyś też tak miałem, żeby było jak najmniej do mycia odkąd mam zmywarkę to nie przejmuje się tym to naprawdę bardzo przydatny sprzęt w kuchni.

Dziś jestem w trakcie gotowania zurku na golonce a jutro golonko upiekę tylko jeszcze nie wiem czy w piwie czy w kapuście i do tego ziemniaczane łódeczki powinno być ok.
EKIPA ŚLĄSKA
Obrazek
Avatar użytkownika
Semir
Alchemik
 
Posty: 4249
Obrazki: 0
Dołączył(a): 08 kwi 2011 11:38:11
Pochwały: 17
Województwo: Śląskie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Re: Co ugotować na obiad ?

Postprzez Lady_Killer » 01 gru 2013 19:41:42

Kakarotto napisał(a):słoninę w czekoladzie

:shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
Obrazek
Avatar użytkownika
Lady_Killer
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik
 
Posty: 2115
Obrazki: 5
Dołączył(a): 28 lip 2009 19:25:46
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 2
Województwo: Mazowieckie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Re: Co ugotować na obiad ?

Postprzez Kakarotto » 01 gru 2013 20:22:47

No, też takie oczy zrobiłem :shock: ale okazało się całkiem zacne :boss:

Potem sam zaczołem robić dziwnie słoninę... np z miodem pod postacią marynowanego Sała (marynowana na mokro słonina z przyprawami itd), która jak odpowiednio długo poleży to "rozpływa" się w ustach/na świerzym razowym pieczywku, idalena pod ogóreczka kiszonego i posiedzenia przy kieliszku 8-)

Jeśli bądą chętni to mogę podać tutka z wykonaniem :wink:

Troszkę offtopic się zrobił 8-)
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
EKIPA ŚLĄSKA
Obrazek

ByłA Frota A Sport 2.5 V6, mosty z B, snorkel, MT 32


Jest Pajero II 3.0 V6
Avatar użytkownika
Kakarotto
Starszy Przesiadywacz
Starszy Przesiadywacz
 
Posty: 282
Obrazki: 2
Dołączył(a): 29 kwi 2011 23:44:12
Lokalizacja: Tychy
Województwo: Śląskie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Re: Co ugotować na obiad ?

Postprzez jrzeuski » 02 gru 2013 09:49:39

Lady_Killer napisał(a):Bigos bez kapusty :lol: :lol: :lol: no leżę po prostu :1: :>: :>: :>:
I bez mięsa! :shock: Czyli z bigosu została tylko nazwa :D
No mud, no fun
Frota A Long 2.5V6, simex 33", zawias +3", buda +2", drążki kierownicze HD + amortyzator skrętu, mosty 4.56 (przedni od B, tył z LSD), self-made snorkel i zderzaki stalowe, winch
Vectra B kombi 2.5V6 170KM
Vectra B kombi 2.0 16V - będzie WrakRace edition :twisted:

naprawy i motanie Frotek :arrow: SMS/PW/email/czat.
Avatar użytkownika
jrzeuski
Admin
Admin
 
Posty: 12020
Obrazki: 71
Dołączył(a): 18 mar 2008 10:25:22
Lokalizacja: Banino
Pochwały: 78
Województwo: Pomorskie
Samochód: Frontera A 2.5TDS Long 1996-1998

Re: Co ugotować na obiad ?

Postprzez Zula » 02 gru 2013 20:09:31

Wąs napisał(a):Dziś czas zrobić gulasz :D
Potrzebne nam będzie :

1kg karkówki
2szt.cebuli
1ząbek czosnku
2marchewki
sól
pieprz
papryka
majeranek
odrobina smalcu

Mięso kroimy w grubą kostkę , smażymy na smalcu nie solimy podczas smażenia
Podsmażone mięso przekładamy do rondla razem z tłuszczem ze smażenia , dodajemy warzywa
przyprawy . Na patelnię wlewamy przegotowaną wodę i gotujemy aż odkleją się najlepsze zapachy po smażeniu ,
wlewamy do rondla i dusimy do miękkości . Na koniec można dodać śmietanę i zaciągnąć mąką .
Ja dodaję jeszczę kilka suszonych grzybów , lampkę czerwonego wina i gałązkę rozmarynu ( to tylko od upodobań i smaku )

Podawać z ziemniakami lub wszelkimi kaszami


SMACZNEGO !!!!!!!!!!!!!!


Hmm, będzie na jutro. Zaryzykuję robiąc obiad z przepisu z forum motoryzacyjnego :mrgreen:
ROSES ARE RED, MUD IS BROWN
WINDOWS UP, PEDAL DOWN!


Obrazek :mrgreen:
Avatar użytkownika
Zula
Moderator
Moderator
 
Posty: 1832
Obrazki: 5
Dołączył(a): 07 cze 2009 19:09:52
Lokalizacja: Kraków
Pochwały: 6
Województwo: Małopolskie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Re: Co ugotować na obiad ?

Postprzez jrzeuski » 03 gru 2013 11:12:50

Zula napisał(a):Zaryzykuję robiąc obiad z przepisu z forum motoryzacyjnego :mrgreen:
Daj znac jak smakuje kanapka posmarowana towotem a kotlet upieczony na 10W40 :mrgreen:
No mud, no fun
Frota A Long 2.5V6, simex 33", zawias +3", buda +2", drążki kierownicze HD + amortyzator skrętu, mosty 4.56 (przedni od B, tył z LSD), self-made snorkel i zderzaki stalowe, winch
Vectra B kombi 2.5V6 170KM
Vectra B kombi 2.0 16V - będzie WrakRace edition :twisted:

naprawy i motanie Frotek :arrow: SMS/PW/email/czat.
Avatar użytkownika
jrzeuski
Admin
Admin
 
Posty: 12020
Obrazki: 71
Dołączył(a): 18 mar 2008 10:25:22
Lokalizacja: Banino
Pochwały: 78
Województwo: Pomorskie
Samochód: Frontera A 2.5TDS Long 1996-1998

Re: Co ugotować na obiad ?

Postprzez wedkarz » 03 gru 2013 17:14:43

Dobra że jestem po gastronomii to może nikogo nie otruje :D

Potrzebne będą następujące składniki:
-makaron świderki
- szpinak mrożony
- ząbek czosnku
-masło
-śmietana (12%)
-ser
- przyprawy (jakie kto chce no ale oczywiście z rozsądkiem)

Zaczynamy zabawę:
Szpinak mrożony ciach z torby do gara do tego masło, oraz posiekany ząbek czosnku i na wolnym ogniu gotujemy aż się rozpuści, trochę później do tego gara ciach śmietany i gotujemy aż się to ładnie rozpadnie i pomiesza. W tym czasie gotujemy makaron. Gdy mamy gotowy garnek z szpinakiem i resztą oraz makaron ścieramy ser. Później do garnka z szpinakiem wrzucamy ugotowany makaron mieszamy a na koniec do tego ser mieszamy i gotowe. Na talerz i obiad zrobiony.

Ja zjadłem żyje jak widać (jeszcze) a więc do odważnych świat należy :D
Smacznego !
Opel Frontera A 2.2i 16v BFG MT KM 32" + Snork + 2" hop do góry :D
Wszyscy mają FRONTERĘ !!! Mam i JA ! :D
Obrazek
Avatar użytkownika
wedkarz
Guru
Guru
 
Posty: 889
Obrazki: 10
Dołączył(a): 08 paź 2013 18:34:17
Lokalizacja: Lasków/ Radzymin
Województwo: Mazowieckie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Re: Co ugotować na obiad ?

Postprzez adam-wwy » 03 gru 2013 17:35:51

A ile tego masła i śmietany? Bo chyba nie całe masełko i kubek śmietany? :wink:
adam-wwy
Przesiadywacz
Przesiadywacz
 
Posty: 222
Dołączył(a): 21 maja 2011 12:29:29
Lokalizacja: Wyszków
Województwo: Mazowieckie
Samochód: Frontera B 2.2i Long 1998-2004

Re: Co ugotować na obiad ?

Postprzez wedkarz » 03 gru 2013 17:40:16

1 łyżka stołowa masła
2 łyżki stołowe śmietany
To jest na 0,5kg szpinaku

Fakt zapomniałem przepraszam :beer:
Opel Frontera A 2.2i 16v BFG MT KM 32" + Snork + 2" hop do góry :D
Wszyscy mają FRONTERĘ !!! Mam i JA ! :D
Obrazek
Avatar użytkownika
wedkarz
Guru
Guru
 
Posty: 889
Obrazki: 10
Dołączył(a): 08 paź 2013 18:34:17
Lokalizacja: Lasków/ Radzymin
Województwo: Mazowieckie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Re: Co ugotować na obiad ?

Postprzez Wąs » 03 gru 2013 19:06:36

Iza , jak wyszedł gulasz ?
Paweł
Avatar użytkownika
Wąs
Starszy Bywalec
Starszy Bywalec
 
Posty: 154
Obrazki: 3
Dołączył(a): 30 paź 2013 21:28:29
Lokalizacja: Wałcz
Pochwały: 1
Województwo: Zachodniopomorskie
Samochód: Frontera B 2.2DTI Long 1998-2004

Re: Co ugotować na obiad ?

Postprzez Semir » 03 gru 2013 19:09:20

Wąs napisał(a):Iza , jak wyszedł gulasz ?


No jak pojawi się i znika :shock: i tak cały czas jak myślisz gdzie tak biega :D
EKIPA ŚLĄSKA
Obrazek
Avatar użytkownika
Semir
Alchemik
 
Posty: 4249
Obrazki: 0
Dołączył(a): 08 kwi 2011 11:38:11
Pochwały: 17
Województwo: Śląskie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Re: Co ugotować na obiad ?

Postprzez Wąs » 03 gru 2013 19:26:00

Semir napisał(a):
Wąs napisał(a):Iza , jak wyszedł gulasz ?


No jak pojawi się i znika :shock: i tak cały czas jak myślisz gdzie tak biega :D



Nie , nie Semir , to nie to o czym myślisz , biega po dokładki :D
Paweł
Avatar użytkownika
Wąs
Starszy Bywalec
Starszy Bywalec
 
Posty: 154
Obrazki: 3
Dołączył(a): 30 paź 2013 21:28:29
Lokalizacja: Wałcz
Pochwały: 1
Województwo: Zachodniopomorskie
Samochód: Frontera B 2.2DTI Long 1998-2004

Re: Co ugotować na obiad ?

Postprzez Semir » 03 gru 2013 19:47:07

Wąs napisał(a):biega po dokładki


Dokładnie to miałem na myśli :D
EKIPA ŚLĄSKA
Obrazek
Avatar użytkownika
Semir
Alchemik
 
Posty: 4249
Obrazki: 0
Dołączył(a): 08 kwi 2011 11:38:11
Pochwały: 17
Województwo: Śląskie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Re: Co ugotować na obiad ?

Postprzez Wąs » 03 gru 2013 21:24:09

Semir napisał(a):
Wąs napisał(a):biega po dokładki


Dokładnie to miałem na myśli :D
;) myślał by kto !!!!!!!!
Paweł
Avatar użytkownika
Wąs
Starszy Bywalec
Starszy Bywalec
 
Posty: 154
Obrazki: 3
Dołączył(a): 30 paź 2013 21:28:29
Lokalizacja: Wałcz
Pochwały: 1
Województwo: Zachodniopomorskie
Samochód: Frontera B 2.2DTI Long 1998-2004

Re: Co ugotować na obiad ?

Postprzez Zula » 04 gru 2013 17:40:49

Gulasz pycha, właśnie się grzeje :)
Biegam do pracy, czasem tak bywa... :lol:
ROSES ARE RED, MUD IS BROWN
WINDOWS UP, PEDAL DOWN!


Obrazek :mrgreen:
Avatar użytkownika
Zula
Moderator
Moderator
 
Posty: 1832
Obrazki: 5
Dołączył(a): 07 cze 2009 19:09:52
Lokalizacja: Kraków
Pochwały: 6
Województwo: Małopolskie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Re: Co ugotować na obiad ?

Postprzez Wąs » 05 gru 2013 16:03:03

Mam ochotę na francuską zupę Bouillabaisse ( Bujabez ) przepis zapodam jeśli ktoś tak jak ja uwielbia owoce morza :D
Paweł
Avatar użytkownika
Wąs
Starszy Bywalec
Starszy Bywalec
 
Posty: 154
Obrazki: 3
Dołączył(a): 30 paź 2013 21:28:29
Lokalizacja: Wałcz
Pochwały: 1
Województwo: Zachodniopomorskie
Samochód: Frontera B 2.2DTI Long 1998-2004

Re: Co ugotować na obiad ?

Postprzez broda » 05 gru 2013 16:30:15

Dawaj przepis na ta zupę. Paweł tam w innym wątku pisałeś ze cie w robocie cisną. A widzę gotować lubisz to może ty jakąś knajpę otworzysz w Wałczu. I jakieś zniżki zapodasz dla właścicieli frotek :wink:
broda
 

Re: Co ugotować na obiad ?

Postprzez Wąs » 05 gru 2013 17:23:31

broda napisał(a):. A widzę gotować lubisz to może ty jakąś knajpę otworzysz w Wałczu. I jakieś zniżki zapodasz dla właścicieli frotek :wink:

To moje największe marzenie , niestety na to trzeba bardzo dużo kasy , lokal i nie małe zaplecze
Paweł
Avatar użytkownika
Wąs
Starszy Bywalec
Starszy Bywalec
 
Posty: 154
Obrazki: 3
Dołączył(a): 30 paź 2013 21:28:29
Lokalizacja: Wałcz
Pochwały: 1
Województwo: Zachodniopomorskie
Samochód: Frontera B 2.2DTI Long 1998-2004

Re: Co ugotować na obiad ?

Postprzez broda » 05 gru 2013 20:49:41

Wąs napisał(a):
broda napisał(a):. A widzę gotować lubisz to może ty jakąś knajpę otworzysz w Wałczu. I jakieś zniżki zapodasz dla właścicieli frotek :wink:

To moje największe marzenie , niestety na to trzeba bardzo dużo kasy , lokal i nie małe zaplecze



Też chciałem kiedyś otworzyć bar razem z kumplem niestety nie wyszło. Ale co tam tak bywa. A ten przepis to dasz czy mam tylko smakiem się obejść ?
broda
 

Re: Co ugotować na obiad ?

Postprzez Wąs » 05 gru 2013 21:14:19

ZUPA BOUILLABAISSE

POTRZEBNE SKŁADNIKI :

1 włoszczyzna
250 g mrożonych małych ośmiornic
250 g małży w skorupkach
200 g mięsa małży
200 g filetów soli
6 ząbków czosnku
szczypta szafranu
1 ostra papryczka
pół łyżeczki ziół prowansalskich
3 łyżki majonezu
150 ml białego wytrawnego wina
4 cebule szalotki
100 g suszonych pomidorów
natka pietruszki
sól, pieprz, oliwa z oliwek
500 g rybich ości do wywaru rybnego




1. do zimnej wody wrzucamy ości rybie, pokrojoną włoszczyznę, ostrą papryczkę i zioła prowansalskie; gotujemy na wolnym ogniu 1,5?2 godziny




2. małe ośmiorniczki rozmrażamy, myjemy i dusimy w dużym rondlu na oliwie z dodatkiem marchewki i pietruszki pokrojonych w półplastry, cebulki szalotki pokrojonej w plastry, rozgniecionego czosnku, szafranu i białego wina




3. dusimy aż ośmiorniczki będą miękkie, czyli około 1,5 godziny




4. uduszone ośmiorniczki zalewamy wcześniej przygotowanym wywarem rybnym, solimy, pieprzymy i dalej gotujemy




5. na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę, dodajemy dwa rozgniecione ząbki czosnku; wrzucamy małże w skorupkach, potem mięso małży, wlewamy białe wino i dusimy około 1 minuty




6. przekładamy do ośmiorniczek




7. filety soli kroimy na kawałki, solimy, pieprzymy, układamy na wierzchu gotujących się w rondlu pozostałych owoców morza




8. dorzucamy kilka pokrojonych w paski suszonych pomidorów i gotujemy na wolnym ogniu jeszcze przez 3 minuty




9. do miseczki nakładamy majonez, zioła prowansalskie, białe wino, oliwę z suszonych pomidorów; dokładnie mieszamy




10. do głębokich talerzy wlewamy zupę ? tak, aby w każdej porcji znalazły się kawałki wszystkich owoców morza




11. polewamy sosem i podajemy gorące z pieczywem lub grzankami



Bon appétit :D
Paweł
Avatar użytkownika
Wąs
Starszy Bywalec
Starszy Bywalec
 
Posty: 154
Obrazki: 3
Dołączył(a): 30 paź 2013 21:28:29
Lokalizacja: Wałcz
Pochwały: 1
Województwo: Zachodniopomorskie
Samochód: Frontera B 2.2DTI Long 1998-2004

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do HydePark



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron