ZUPA BOUILLABAISSE
POTRZEBNE SKŁADNIKI :
1 włoszczyzna
250 g mrożonych małych ośmiornic
250 g małży w skorupkach
200 g mięsa małży
200 g filetów soli
6 ząbków czosnku
szczypta szafranu
1 ostra papryczka
pół łyżeczki ziół prowansalskich
3 łyżki majonezu
150 ml białego wytrawnego wina
4 cebule szalotki
100 g suszonych pomidorów
natka pietruszki
sól, pieprz, oliwa z oliwek
500 g rybich ości do wywaru rybnego
1. do zimnej wody wrzucamy ości rybie, pokrojoną włoszczyznę, ostrą papryczkę i zioła prowansalskie; gotujemy na wolnym ogniu 1,5?2 godziny
2. małe ośmiorniczki rozmrażamy, myjemy i dusimy w dużym rondlu na oliwie z dodatkiem marchewki i pietruszki pokrojonych w półplastry, cebulki szalotki pokrojonej w plastry, rozgniecionego czosnku, szafranu i białego wina
3. dusimy aż ośmiorniczki będą miękkie, czyli około 1,5 godziny
4. uduszone ośmiorniczki zalewamy wcześniej przygotowanym wywarem rybnym, solimy, pieprzymy i dalej gotujemy
5. na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę, dodajemy dwa rozgniecione ząbki czosnku; wrzucamy małże w skorupkach, potem mięso małży, wlewamy białe wino i dusimy około 1 minuty
6. przekładamy do ośmiorniczek
7. filety soli kroimy na kawałki, solimy, pieprzymy, układamy na wierzchu gotujących się w rondlu pozostałych owoców morza
8. dorzucamy kilka pokrojonych w paski suszonych pomidorów i gotujemy na wolnym ogniu jeszcze przez 3 minuty
9. do miseczki nakładamy majonez, zioła prowansalskie, białe wino, oliwę z suszonych pomidorów; dokładnie mieszamy
10. do głębokich talerzy wlewamy zupę ? tak, aby w każdej porcji znalazły się kawałki wszystkich owoców morza
11. polewamy sosem i podajemy gorące z pieczywem lub grzankami
Bon appétit
