Witamy !

[B] Szarpie przy ruszaniu

[B] Szarpie przy ruszaniu

Postprzez solo86 » 16 gru 2011 22:58:03

Od pewnego czasu zauważyłem pewną niedogodność podczas ruszania, szczególnie w przypadku gwałtowniejszego startu po zatrzymaniu (nie wykluczam, że mogło to już występować od momentu zakupu, na początku mogłem nie zwracać na to uwagi). Otóż np. na światłach (tryb D) puszczam hamulec, auto niby zaczyna się nieco toczyć, ale czuć po pewnym czasie jakby słabe szarpnięcie, w momencie tak jakby właściwego załączenia biegu. Gdy doda się od razu po puszczeniu hamulca więcej gazu szarpnięcie jest znacznie bardziej odczuwalne. Podczas zatrzymania bywa podobnie, też czuć delikatne szarpnięcie w momencie jakby zmiany biegu, zrzucenia na luz. Nie wiem czy to kwestia automatu, sprzęgła, zawieszenia, a może jest inna przyczyna...
Wydaje mi się, że tuleje tylnego stabilizatora wołają o pomstę do nieba. Natomiast olej i filtry w skrzyni biegów były wymieniane jakoś we wrześniu. Amorki przód wymienione, tył w normie.
solo86
Przesiadywacz
Przesiadywacz

Obrazki: 0
Województwo: Łódzkie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Re: [B] Szarpie przy ruszaniu

Postprzez jrzeuski » 17 gru 2011 08:58:09

Sprawdź czy nie ma luzów na krzyżakach wału.
No mud, no fun
Frota A Long 2.5V6, simex 33", zawias +3", buda +2", drążki kierownicze HD + amortyzator skrętu, mosty 4.56 (przedni od B, tył z LSD), self-made snorkel i zderzaki stalowe, winch
Vectra B kombi 2.5V6 170KM
Vectra B kombi 2.0 16V - będzie WrakRace edition :twisted:

naprawy i motanie Frotek :arrow: SMS/PW/email/czat.
jrzeuski
Admin
Admin

Obrazki: 71
Pochwały: 78
Województwo: Pomorskie
Samochód: Frontera A 2.5TDS Long 1996-1998

Postprzez smike » 17 gru 2011 09:38:09

nie chcę Cię martwić, ale u mnie były identyczne objawy przy wycieku oleju z automatu :?
Na początku delikatnie, potem szarpnięcia były coraz silniejsze...
smike

Postprzez solo86 » 17 gru 2011 09:50:23

smike napisał(a):nie chcę Cię martwić, ale u mnie były identyczne objawy przy wycieku oleju z automatu :?
Na początku delikatnie, potem szarpnięcia były coraz silniejsze...

A jaka była przyczyna wycieku w Twojej skrzyni, skąd się lało?
U mnie wcześniej wyciekał (minimalnie - miska się pociła) olej prawdopodobnie spod uszczelki miski, dlatego też we wrześniu było to robione...Poza tym reszta skrzyni była wtedy sucha, innych wycieków nie widziałem. Aż muszę zajrzeć, co tam się teraz dzieje.
solo86
Przesiadywacz
Przesiadywacz

Postprzez smike » 17 gru 2011 12:23:48

nie pamiętam dokładnie skąd, nie zaglądałem pod spód osobiście. Na początku mechanik pooglądał, ale też nie zauważył wycieku i tylko zrobił dolewkę. 2 tygodnie był spokój, a potem powtórka z rozrywki. Wtedy już było widać skąd cieknie :<: skończyło się kosztownie: wyjęcie skrzyni, uszczelnienia itp.
smike

Postprzez solo86 » 17 gru 2011 15:06:13

Podjechałem na najazdy i zauważyłem zapoconą główną miskę olejową, tak jak to było przed wymianą uszczelek itp. Powyżej tej miski wszędzie raczej sucho. Pierwsza mniejsza miska sucha, wyjścia wałów raczej też w porządku. Czyli problem musi leżeć gdzie indziej. Może na wejściu selektora do skrzyni? Bo dziwne jest to, że także on jest w oleju. Jest tam jakiś simering?

Natomiast sprawa krzyżaków wygląda tak, że raczej na nich luzu nie ma, poruszałem wałem i wydaje się w porządku. Natomiast nieco luzu jest już raczej wewnątrz skrzyni i wewnątrz tylnego mostu. Wał mogłem ręka obrócić lewo/prawo może o jakiś 1 mm. Wtedy też w skrzyni czy moście można usłyszeć metaliczny stuk. Ten typ tak ma, czy nie powinno być żadnego luzu?

Dodano:
Znalazłem taki oto simering występujący niby na wałku selektora.
http://allegro.pl/simering-uszczelniacz ... 75498.html

I teraz pytanie, czy wymiana jest możliwa po zdemontowaniu samego selektora (od zewnątrz), czy trzeba bardziej kombinować?
solo86
Przesiadywacz
Przesiadywacz

Postprzez Arni » 19 gru 2011 19:16:43

Jak poduszka pod skrzynia jest wybita to tez szarpie przy ruszaniu.
Arni

Postprzez nesfor » 29 maja 2012 08:05:59

Czesc ja tez sie podepne pod temat.

U mnie problem wystepuje po dluzsyzm postoju ( np po nocy) i mija po paru minutach jazdy. Ogolnie wyglada to tak, wycofuje spod domu jakies 30 poziomo, potem dalej 20 m stokiem w dol ( jakies 15% spadku ), potem stop przelaczam na D i dlugi podjazd kolo 300 m pod gorke ale to juz przodem ( wzniesienia jkies 10%) czasem szarpnie raz lub szybko pare razy potem jkaby nabiera sily i juz plynnie nabiera predkosci, wczoraj zdarzylo sie tak, jakby silnik mial sie zadlawic i zgasnac ale sie rozkrecil i pojechal gladko. Ma ktos jakis pomysl ?

Olej i filtr zmienine w lipcy zeszlego roku i po wymianie jkais czas nie bylo tkaich szarpniec.
Opel Frontera B long 3.2 2000 LPG
nesfor
Starszy Maniak
Starszy Maniak

Obrazki: 2
Województwo: Pomorskie

Powrót do Układ przeniesienia napędu