Witamy !

[2,3TD] PROBLEM Z CZUJNIKAMI TEM.

[2,3TD] PROBLEM Z CZUJNIKAMI TEM.

Postprzez lukskyloker » 30 sty 2012 10:01:46

witam! nie wiem czy do końca dobrze opisałem temat, bo chodzi o to że: nie ma grzania w zimie w aucie (minimalne z nawiewów może +5 stopni po rozgrzaniu silnika ale ja nie o tym). problem polega że poczytałem już na forum i wiem co i gdzie szukać tylko że dopiero teraz zauważyłem mam wentylator załączony non stop tz. po odpalenie od razu się kręci (i pewnie dlatego zimno). coś mi się zdaje że jest załączony na stałe bo na środku chłodnicy na szczycie jest jakiś ( chyba to) czujnik do którego nie idą żadne kable. czy włączony wentylator może tak mocno schładzać furmankę?? i inny problem: bardzo żle pali poniżej 0. poczytałem i piszecie że to może być czujnik tem. też tak mi się zdaje ale nie mam pojęcia gdzie on jest? na forum piszecie żeby świece grzać aż przekaźnik pstryknie, a mi nic nie pstryka!! czy to właśnie może być objaw dupniętego czujnika tem.??
lukskyloker

Re: [2,3TD] PROBLEM Z CZUJNIKAMI TEM.

Postprzez JARASACKI » 30 sty 2012 13:21:29

Wisko masz pewnie zblokowane ,zobacz czy śmigło da się przekręcic zgaszony silnik.
JARASACKI
Zaglądacz
Zaglądacz

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Samochód: Frontera B 2.2DTI Long 1998-2004

Re: [2,3TD] PROBLEM Z CZUJNIKAMI TEM.

Postprzez lukskyloker » 30 sty 2012 21:14:57

na zgaszonym silniku chodzi leciutko (można kręcić). chyba bedę musiał termostat sprawdzić w pierwszej kolejności a później czujnik (chyba?)
lukskyloker

Powrót do Układ chłodzenia i ogrzewania, klimatyzacja