Witamy !

[B 3,2] Most tylny do remontu - co robić?

[B 3,2] Most tylny do remontu - co robić?

Postprzez qba_o » 21 sie 2012 14:09:37

Witam,
chciałem poradzić się Was, co robić z tylnym mostem w swojej frotce. Problem polega na tym, że podczas jazdy słychać dziwne odgłosy dobiegające z pod samochodu. Wg. mechanika cały most jest do remontu ( ok. 700 zł za robociznę plus graty) i obecnie zalany jest olejem z jakimś dodatkiem wyciszającym. Niby koleś jeździ w rajdach i zna się na rzeczy ale mam wrażenie, że chce mnie naciągnąć na remont całego mostu.

Ogólnie problem z dziwnymi odgłosami objawia się tym, że powyżej 40 km/h słychać przygłuszony dźwięk przypominający ocieranie o siebie 2 rzeczy (podobny do ocierania opony o coś). Dźwięk powtarza się cyklicznie, częstotliwość jego występowania wzrasta z prędkością. Występują ono niezależnie czy samochód przyśpiesza czy zwalnia, również po włączeniu biegu N ( mam automat).

Już sam nie wiem, co to może być i czy rzeczywiście potrzebny będzie remont całego mostu. Jak możecie napiszcie proszę co to może być, ew. co sprawdzić, jakie są Wasze doświadczenia. To mój pierwszy samochód terenowy a wyszukiwarka na forum nie znalazła nic podobnego.

Którą opcję wybrać w tej sytuacji?
a) nic nie robić
b) remont całego mostu
c) kupić używany most
d) inne?
qba_o

Re: [B 3,2 automat] Most tylny - co robić?

Postprzez jrzeuski » 21 sie 2012 14:24:18

a) a gdy się doszczętnie rozsypie to zaholować do garażu i wtedy c)

Opcja b) jest najbardziej kosztowna jak już sam wiesz.

Warto też sprawdzić opcję d) poprzez posłuchanie samodzielnie czy to na pewno stamtąd te odgłosy, po uniesieniu kół w powietrze.
No mud, no fun
Frota A Long 2.5V6, simex 33", zawias +3", buda +2", drążki kierownicze HD + amortyzator skrętu, mosty 4.56 (przedni od B, tył z LSD), self-made snorkel i zderzaki stalowe, winch
Vectra B kombi 2.5V6 170KM
Vectra B kombi 2.0 16V - będzie WrakRace edition :twisted:

naprawy i motanie Frotek :arrow: SMS/PW/email/czat.
jrzeuski
Admin
Admin

Obrazki: 71
Pochwały: 78
Województwo: Pomorskie
Samochód: Frontera A 2.5TDS Long 1996-1998

Postprzez qba_o » 26 sie 2012 18:32:36

Dzięki za odp. Czy ktoś ma jakieś inne doświadczenia z naprawą mostu? Niby rozwiązanie z kupnem używanego mostu ma sens, ale z drugiej strony nigdy nie wiadomo co się trafi. Czy przerabiał ktoś naprawę na nowych częściach?
qba_o

Postprzez Ikis » 26 sie 2012 19:23:59

qba_o napisał(a):Dzięki za odp. Czy ktoś ma jakieś inne doświadczenia z naprawą mostu? Niby rozwiązanie z kupnem używanego mostu ma sens, ale z drugiej strony nigdy nie wiadomo co się trafi. Czy przerabiał ktoś naprawę na nowych częściach?

U mnie wymiana łożyska ataku + nowe przewody hamulcowe itd koszt 100zł realny czas pracy to 4 "popołudnia". Przynajmniej wiem na czym jeżdżę.
Ikis
Przesiadywacz
Przesiadywacz

Pochwały: 1
Województwo: Dolnośląskie
Samochód: Frontera A 2.0i Sport 1995-1998

Postprzez eric » 26 sie 2012 19:29:46

Przerabiałem identyczny temat w tym miesiacu.
Podobne objawy (rytmicznie trze przy 30, przy 90 zaczyna być nieznośne) i ta sama diagnoza u mechanika (tez jezdzi tylko zmotanym trooperem) cytuje "konczy sie dyfer"
Zapewniał że łożyska są ok.
Otwarlem most przy pomocy B. i Froterki i okazało sie że jest w stanie idealnym.
Pojechałem do innego mechanika. Zmienił łożysko i po problemie.
Kalkulując wymiana całego mostu wyjdzie Cie podobnie. Dobrze łożysko grubo ponad 400zł + robocizna ......
Ja narazie założyłem odradzanego optimala bo dostałem takowy "w spadku".
BTW Mam jescze jedno takie na zbyciu.
... jakieś śrubki mnie powypadały teraz ...
eric
Moderator
Moderator

Obrazki: 48
Pochwały: 11
Województwo: Małopolskie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Postprzez brum » 26 sie 2012 20:18:51

eric napisał(a):Dobrze łożysko grubo ponad 400zł + robocizna ......

Jeśli się samemu robi to można za wszystko dać max 150zł. Ja tak robiłem i jest ok.
3.0 V6... '97...Federal Couragia MT 32", przedni most sztywny, winda, zderzak a'la Calmini, Snorkel, AVM...
Obrazek
brum
Maruda
Maruda

Obrazki: 2
Pochwały: 59

Postprzez qba_o » 27 sie 2012 11:34:57

Sam nie będę robił bo mam 2 lewe ręce :D Ma ktoś namiary na sklep łożyska tył i przód do frotki B 3,2? Dla pewności mógłby ktoś podać jakie powinny mieć wymiar?
qba_o

Postprzez sylwian70 » 27 sie 2012 17:27:39

aby sprawdzić które to lożysko zdycha najlepiej przejechać się wleź pod auto i pomacać korpus zewnętrzny obudowy łozyska przy moscie przy kole tam gdzie cieplejsze lub gorące to to dogorywa, podnieś cały tył auta do góry wleźć pod auto i poszarpać flanszą tą na (wejście wału napędowego do mostu)jak tam nie wyczujesz luzu to wyczołgać się i poszarpać jednym kołem potem drugim i czy tam masz jakiś luz,zakręcić kołem.Opisane objawy bardziej wskazują na łożysko któregoś tylnego koła bo łożyska na ataku warczą gdy się depnie na gaz gdy auto puści się na luz cichną a koledze wyje coś zarówno na deptaniu jak i luźnym toczeniu.Łożysko na tylne koło np.KOYO kosztuje od 350zł wzwyż wymiary to 40x90x31.5 lub 40x90x30.20 no a do wymiany jego to potrzeba bystrego cyrulika najlepiej z palnikiem :killer: .i ciężko będzie znaleźć ci frajera który ci to zrobi chyba że będzie nieświadomy w co wdepnął. :shock:
sylwian70

Postprzez qba_o » 27 sie 2012 19:04:49

sylwian70 napisał(a):aby sprawdzić które to lożysko zdycha najlepiej przejechać się wleź pod auto i pomacać korpus zewnętrzny obudowy łozyska przy moscie przy kole tam gdzie cieplejsze lub gorące to to dogorywa, podnieś cały tył auta do góry wleźć pod auto i poszarpać flanszą tą na (wejście wału napędowego do mostu)jak tam nie wyczujesz luzu to wyczołgać się i poszarpać jednym kołem potem drugim i czy tam masz jakiś luz,zakręcić kołem.Opisane objawy bardziej wskazują na łożysko któregoś tylnego koła bo łożyska na ataku warczą gdy się depnie na gaz gdy auto puści się na luz cichną a koledze wyje coś zarówno na deptaniu jak i luźnym toczeniu.Łożysko na tylne koło np.KOYO kosztuje od 350zł wzwyż wymiary to 40x90x31.5 lub 40x90x30.20 no a do wymiany jego to potrzeba bystrego cyrulika najlepiej z palnikiem :killer: .i ciężko będzie znaleźć ci frajera który ci to zrobi chyba że będzie nieświadomy w co wdepnął. :shock:

:D może głupie pytanie - oba podane wymiary łożysk pasują bez problemu?
qba_o

Postprzez sylwian70 » 27 sie 2012 20:01:11

tak oba pasują z tym że przy kupnie łożyska trzeba kupić także pierścień skurczowy który trzyma łożysko na półosi a łożysko powinno wyglądać tak oring na zewnątrz oraz uszczelniacz wewnątrz http://mh.org.pl/product.php?id_product=25
sylwian70

Postprzez eric » 27 sie 2012 20:48:35

brum napisał(a):
eric napisał(a):Dobrze łożysko grubo ponad 400zł + robocizna ......

Jeśli się samemu robi to można za wszystko dać max 150zł. Ja tak robiłem i jest ok.

Nie wiem czy w B to przejdzie bo tam masz łożysko z uszczelniaczem
... jakieś śrubki mnie powypadały teraz ...
eric
Moderator
Moderator

Obrazki: 48
Pochwały: 11

Postprzez brum » 27 sie 2012 22:10:07

Da radę zrobić to taniej.
3.0 V6... '97...Federal Couragia MT 32", przedni most sztywny, winda, zderzak a'la Calmini, Snorkel, AVM...
Obrazek
brum
Maruda
Maruda

Obrazki: 2
Pochwały: 59

Postprzez przemia » 28 sie 2012 08:30:34

A mnie zastanawia ten dodatek wyciszający... do dużych fiatów i polonezów dodawali trocin do oleju i było ciszej.... :mrgreen:

pozdrawiam
Przemek
przemia
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 0
Pochwały: 16
Województwo: Świętokrzyskie
Samochód: Frontera B 2.2i Long 1998-2004

Postprzez qba_o » 28 sie 2012 19:20:07

przemia napisał(a):A mnie zastanawia ten dodatek wyciszający... do dużych fiatów i polonezów dodawali trocin do oleju i było ciszej.... :mrgreen:

Chodzi Ci o to, że jednak może to być most? No cóż, być może, ale wolę wymienić łożysko niż cały most :)
qba_o

Postprzez RudeBoy » 28 sie 2012 19:25:44

qba_o napisał(a):
przemia napisał(a):A mnie zastanawia ten dodatek wyciszający... do dużych fiatów i polonezów dodawali trocin do oleju i było ciszej.... :mrgreen:

Chodzi Ci o to, że jednak może to być most? No cóż, być może, ale wolę wymienić łożysko niż cały most :)

na pewno to nie dyfer a właśnie łożysko koła
Grzechu

I would rather push my Land Rover than drive a jeep
jest Land Rover Discovery II Td5 - miłość przyjdzie z czasem
była Frontera B Sport 2.2dti - lift 3" + BL 1" BFG MT KM2 32", stal, winch, osłony i inne fanty
RudeBoy
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 21
Pochwały: 91
Samochód: zbłądziłem - mam inny pojazd

Postprzez qba_o » 28 sie 2012 19:33:34

Dzięki wszystkim za rzeczowe odpowiedzi. Poszukam mechaniora,który się tego podejmie w Wawie lu Legio. Dam znać czy pomogło :D
qba_o

Postprzez RudeBoy » 28 sie 2012 21:19:24

podpoeim CI tak rzecz... Możesz uderzać do warsztatów specjalizujących się w Jeepach. Tylny most w Twoim aucie to Dana 44 więc dobrze go ogarnie każdy warsztat robiący amerykańce.
Grzechu

I would rather push my Land Rover than drive a jeep
jest Land Rover Discovery II Td5 - miłość przyjdzie z czasem
była Frontera B Sport 2.2dti - lift 3" + BL 1" BFG MT KM2 32", stal, winch, osłony i inne fanty
RudeBoy
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 21
Pochwały: 91
Samochód: zbłądziłem - mam inny pojazd

Powrót do Układ przeniesienia napędu