Witamy !

[A 2.5] Przekaźnik świec żarowych podaje za niskie U

Wszystko co dotyczy elektryki w naszych frotkach

[A 2.5] Przekaźnik świec żarowych podaje za niskie U

Postprzez Mefisto » 16 wrz 2012 12:13:12

Witam serdecznie kolegów. Mam problem z moim TDS 2.5. Od jakiegoś czasu zaczął ciężko palić. Wymieniłem filtry, świece, założyłem zaworki zwrotne w układzie paliwa i nic. Okazało się, że świece dostają napięci 8,5V wiec za małe. Sprawdziłem na przekaźniku świec i właśnie takie napięcie podaje na świece. Wymontowałem przekaźnik, wyczyściłem styki i też nic nie dało. Dodatkowo pojawił się problem z grzaniem świec a mianowicie kontrolka od podgrzewania gaśnie a przekaźnik nie "puszcza" styków i świece cały czas grzeją nawet jak następuje rozruch silnika. Co może być przyczyną ? Czy jeśli to wina przekaźnika to czy są jakieś zamienniki lub może pasuje z innego auta bo ceny oryginałów powalają. Będę wdzięczny za każdą podpowiedź. Pozdrawiam.
Mefisto

Re: Przekaźnik świec żarowych 2.5 TDS

Postprzez jrzeuski » 16 wrz 2012 12:16:33

Przekaźnik jest OK. Grzanie świec wyłącza po odpaleniu silnika. Tym później, im jest zimniej. A napięcie niskie, bo umiera ci akumulator albo okablowanie.
No mud, no fun
Frota A Long 2.5V6, simex 33", zawias +3", buda +2", drążki kierownicze HD + amortyzator skrętu, mosty 4.56 (przedni od B, tył z LSD), self-made snorkel i zderzaki stalowe, winch
Vectra B kombi 2.5V6 170KM
Vectra B kombi 2.0 16V - będzie WrakRace edition :twisted:

naprawy i motanie Frotek :arrow: SMS/PW/email/czat.
jrzeuski
Admin
Admin

Obrazki: 71
Pochwały: 78
Województwo: Pomorskie
Samochód: Frontera A 2.5TDS Long 1996-1998

Postprzez Mefisto » 16 wrz 2012 12:42:07

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Dziwi mnie tylko to, że przekaźnik rozłączał się , przed wymontowaniem, z chwilą zgaśnięcia kontrolki grzania. W tej chwili nie.

-- Dodano N 16 wrz 2012 22:30:18 --

Niestety, po odpaleniu silnika przekaźnik rozwiera styki i zaraz zwiera je ponownie, dając napięcie na świece, które cały czas grzeją. Co może być przyczyną? Okablowanie jest ok, napięcia mierzyłem bezpośrednio na wyjściu przekaźnika. Proszę o pomoc bo już nic z tego nie rozumiem.
Mefisto

Postprzez Leszek 767 » 05 paź 2012 16:57:47

Witam.
U mnie też ciężko palił.
Przyczyną były wygrzane fajki przewodów świec -słaby niepewny styk.
Fajki obciąłem i wykonałem połączenie własnej roboty -teraz jestem pewien że jest połączenie 100%.(3 lata tak się kulam)
Przekaźnik świec żarowych rozgrzewa świece ,po zapaleniu silnika mimo że kontrolka zgasła nadal grzeją (dogrzewają) ,przekaźnik wyłącza się około minuty pracy silnika.
Ma to na celu polepszenia spalania gdy silnik zimny- przy zapaleniu puści dymka jednak nie kopci będąc zimny.
Jest to normalna praca przekaźnika.
Pozdrawiam.
Leszek
Leszek 767

Powrót do Elektryka