przez Maciej Łysy » 05 lis 2012 18:14:24
Witam,potrzebuje podpowiedzi.Koledzy oraz koleżanki.Po małym wypadzie w teren z kolegami Pawłem,Piotrem autko zaczęło strasznie kopcić.Na błękitno(prawie biało)czuć spalony olej z wydechu.Olej znika szybko z silnika,po podniesieniu bagnetu od pomiaru oleju bucha tamtędy dymek oraz ciśnienie wywala.Turbinka a raczej węże od niej są całe w oleju.Nawet wywala olej ( od strony pompy paliwowej)z pod uszczelki pokrywy zaworów.Wczoraj mierzyłem ciśnienie silniczka.przez świece żarowe.wszystkie zostały wykręcony i po kolei od 1 do 4 dokonywany był pomiar,na każdym garze wynik był w granicach 35 barów.Pomiar był robiony na ciepłym silniku.Turbinka luzów nie ma.Teraz tak,każdy mechanik mówi co innego i nie wiem gdzie leży prawda.Jeden stanowczo twierdzi że turbo jest nie szczelne.i to wina turbiny, drugi że pierścienie olejowe do bani są.bo niby są 3 sztuki na tłoku i ten pierwszy jest od ciśnienia ,drugi od zbierania oleju czy jakoś tak i ten 3 to jest olejowy.i niby jak olejowy jest walniety to ten 1 co odpowiada za ciśnienie to podczas pomiaru dobrze będzie pokazywał że jest niby ok tak jak u mnie.a przez walnięty olejowy pierscien olej pompowany jest na cały silnik włącznie z turbiną i dlatego wszedzie mam olej.Jesli z Was ma ktoś jakieś rozeznanie to prosze o podpowiedź.Myślałem nawet nad wymianą silnika ale cena za wymiane motorka to w moim mieście zaczyna sie na 1000zł a kończy na 2000tysiach.więc odpuszczam wymiane i chcę robić ten obecny.ale ,,,właśnie ale.czy to są pierścienie.????