Witamy !

[2.8] Kopci i bierze olej

[2.8] Kopci i bierze olej

Postprzez Maciej Łysy » 05 lis 2012 18:14:24

Witam,potrzebuje podpowiedzi.Koledzy oraz koleżanki.Po małym wypadzie w teren z kolegami Pawłem,Piotrem autko zaczęło strasznie kopcić.Na błękitno(prawie biało)czuć spalony olej z wydechu.Olej znika szybko z silnika,po podniesieniu bagnetu od pomiaru oleju bucha tamtędy dymek oraz ciśnienie wywala.Turbinka a raczej węże od niej są całe w oleju.Nawet wywala olej ( od strony pompy paliwowej)z pod uszczelki pokrywy zaworów.Wczoraj mierzyłem ciśnienie silniczka.przez świece żarowe.wszystkie zostały wykręcony i po kolei od 1 do 4 dokonywany był pomiar,na każdym garze wynik był w granicach 35 barów.Pomiar był robiony na ciepłym silniku.Turbinka luzów nie ma.Teraz tak,każdy mechanik mówi co innego i nie wiem gdzie leży prawda.Jeden stanowczo twierdzi że turbo jest nie szczelne.i to wina turbiny, drugi że pierścienie olejowe do bani są.bo niby są 3 sztuki na tłoku i ten pierwszy jest od ciśnienia ,drugi od zbierania oleju czy jakoś tak i ten 3 to jest olejowy.i niby jak olejowy jest walniety to ten 1 co odpowiada za ciśnienie to podczas pomiaru dobrze będzie pokazywał że jest niby ok tak jak u mnie.a przez walnięty olejowy pierscien olej pompowany jest na cały silnik włącznie z turbiną i dlatego wszedzie mam olej.Jesli z Was ma ktoś jakieś rozeznanie to prosze o podpowiedź.Myślałem nawet nad wymianą silnika ale cena za wymiane motorka to w moim mieście zaczyna sie na 1000zł a kończy na 2000tysiach.więc odpuszczam wymiane i chcę robić ten obecny.ale ,,,właśnie ale.czy to są pierścienie.????
Maciej Łysy

Re: 2.8 tdi kopci,bierze olej,co to może być.?????

Postprzez brum » 05 lis 2012 18:32:39

Odłączyć turbinę, całkowicie ją pominąć wtedy będzie silnik wolnossący. Zapytaj Balkandrivera o to bo jemu kiedyś tam padła turbina i ją ominęli.
Jak ominiesz turbinę to wtedy zobacz czy to czasem nie ona pompuje olej. Jeśli turbina pompuje olej to silnik może dostać samozapłonu, a uwierz mi że byś tego nie chciał słyszeć i widzieć.
Jak turbo się okaże ok, to zalać naftą cylindry na noc. Najpierw spuścić olej. Jak zejdzie to będziesz wiedział w którym nie trzyma.

I to w sumie tyle można zrobić. Planowanie głowicy nie ma nic do rzeczy skoro wcześniej było ok. Jeszcze zależy jak długo było ok.
3.0 V6... '97...Federal Couragia MT 32", przedni most sztywny, winda, zderzak a'la Calmini, Snorkel, AVM...
Obrazek
brum
Maruda
Maruda

Obrazki: 2
Pochwały: 59
Województwo: Małopolskie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Postprzez przemekcrx » 05 lis 2012 22:40:56

Kiedyś strzeliło mi turbo to na odcinku 200m wypiła prawie cały olej z silnika ,tylko wszystko poszło w tłumik ,wtedy zaadoptowałem turbo od forda probe 2.2T
Objawy opisane przez ciebie widać że właśnie turbo się wysra=ło i olej ciągnie prosto do silnika..
Prosty sposób .> ściągnij wąż z turbiny co idzie w intercooler i odpal auto dodaj gazu paluchem na pompie i przyłóż dłoń do turbiny ,zobaczysz czy chlapie olejem,tylko nie wsadź gdzieś łapy w wentylator lub paski :wink:
Frota 3.2 V6
przemekcrx
Szyszkownik
Szyszkownik

Obrazki: 1
Pochwały: 7
Województwo: nie mieszkam w Polsce
Samochód: Frontera B 3.2 V6 Long 1998-2004

Postprzez Maciej Łysy » 06 lis 2012 15:12:46

Hey dzieki za porady.Zrobiłem jak mi doradzacie.Po zdjęciu węza z turbinki co idzie do inter...a rzeczywiście pluje olejem.Zastanawia mnie jedno.Czy w takim przypadku jak nie ma go na turbinie nadal auto może kopcic na biało i jeszcze nadal gdy podnosze miarke do sprawdzania poziomu oleju syczy z rurki ciśnienie i widać delikatny dymek? Znajomy mechaniol powiedział że jak turbina nie ma luzów to jest ok a moja rzekomo luzu nie ma..Jeszcze zaleje cylindry nafta i zobaczę co to pokaże.
Maciej Łysy

Postprzez przemekcrx » 06 lis 2012 16:35:29

W chłodnicy powietrza w wężach możesz mieć sporo oliwy i musi troszkę czasu upłynąć by to wydmuchało , chyba że wyciągniesz wyczyścisz..
Co do dużego ciśnienia z miarki oliwy nie chcę być przesądny, ale mam duże wątpliwości i sugestie czy ten silnik nie dostał sztycha :glaszcze:
Frota 3.2 V6
przemekcrx
Szyszkownik
Szyszkownik

Postprzez jrzeuski » 06 lis 2012 17:56:47

Też myślę, że motodoktor był w akcji przed sprzedażą auta. Najgorsze, że ten syf zakleja turbinę i może ją wykończył. Tak czy siak wypadałoby "podziękować" odpowiednio poprzedniemu właścicielowi i może w trakcie wycieczki do lasu postanowi wesprzeć remont silnika stosowną dotacją :roll:
No mud, no fun
Frota A Long 2.5V6, simex 33", zawias +3", buda +2", drążki kierownicze HD + amortyzator skrętu, mosty 4.56 (przedni od B, tył z LSD), self-made snorkel i zderzaki stalowe, winch
Vectra B kombi 2.5V6 170KM
Vectra B kombi 2.0 16V - będzie WrakRace edition :twisted:

naprawy i motanie Frotek :arrow: SMS/PW/email/czat.
jrzeuski
Admin
Admin

Obrazki: 71
Pochwały: 78
Województwo: Pomorskie
Samochód: Frontera A 2.5TDS Long 1996-1998

Postprzez Maciej Łysy » 21 lis 2012 12:13:14

Okazało sie ze walnięty jest pierścien na 4 cylindrze.Czeka mnie wymiana motoru. :(
Maciej Łysy

Postprzez jrzeuski » 21 lis 2012 12:23:11

A co, ten silnik nie ma wymiennych cylindrów? :shock: Jak są mokre tuleje, to wymienisz tę porysowaną (o ile jest trafiona, jak u mnie pierścień pękł, to tulei nic się nie stało), wsadzisz nowe pierścienie i śmigasz dalej.
No mud, no fun
Frota A Long 2.5V6, simex 33", zawias +3", buda +2", drążki kierownicze HD + amortyzator skrętu, mosty 4.56 (przedni od B, tył z LSD), self-made snorkel i zderzaki stalowe, winch

jrzeuski
Admin
Admin

Postprzez Maciej Łysy » 21 lis 2012 12:26:06

Mechanikiem nie jestem a szkoda bo pojecia nie mam.A spece mowia ze do wymiany pierscienia motor trza rozebrac łacznie ze sciganiem glowicy itd. koszta za to 1500 wołaja.w tej cenie mam drugi motor.
Maciej Łysy

Postprzez brum » 21 lis 2012 12:30:50

No roboty jest...trzeba odsunąć skrzynie, zdjąć sprzęgło, opuścić most i wyjąć miskę, rozebrać górę, zdjąć głowice a wcześniej rozebrać cały rozrząd...
3.0 V6... '97...Federal Couragia MT 32", przedni most sztywny, winda, zderzak a'la Calmini, Snorkel, AVM...
Obrazek
brum
Maruda
Maruda

Postprzez Maciej Łysy » 21 lis 2012 12:34:52

Sam nie wiem co lepsze.znalazłem silnik po wymianie pierscieni,tłoków (UDOKUMENTOWANE)więc nie wiem czy nie lepiej wymienic motor.Boje sie ze jak motor mój rozbiora i okaże sie ze jest blok porysowany czy gniazdo to dojda dodatkowe koszta a tak wkladam nowy silnik i smigam.Moj zawsze mam na czesci.
Maciej Łysy

Postprzez jrzeuski » 21 lis 2012 12:37:16

U mnie obyło się bez ruszania napędu. Zdjęli tylko miskę i udało się wyjąć tłoki. W 2.8 pewnie też tak można. Ale jakby chcieć też przy okazji remontu silnika wyjmować wał i robić panewki to bez zdjęcia skrzyni i sprzęgła nie da rady.
No mud, no fun

jrzeuski
Admin
Admin

Postprzez RudeBoy » 21 lis 2012 12:39:15

Znaczy się, da się w VMie wyjąć tłok bez demontażu wału?
Czyżby VM miał jakąś zaletę? :wink:
Grzechu

I would rather push my Land Rover than drive a jeep
jest Land Rover Discovery II Td5 - miłość przyjdzie z czasem
była Frontera B Sport 2.2dti - lift 3" + BL 1" BFG MT KM2 32", stal, winch, osłony i inne fanty
RudeBoy
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 21
Pochwały: 91
Samochód: zbłądziłem - mam inny pojazd

Postprzez jrzeuski » 21 lis 2012 12:42:50

RudeBoy napisał(a):Znaczy się, da się w VMie wyjąć tłok bez demontażu wału?
Sam widziałem. Ale dałem silnik do roboty gościowi, który się na nich zna. Inny pewnie najpierw by wyjął silnik a potem szukał pokrywy rozrządu :D
Czyżby VM miał jakąś zaletę? :wink:
Da się nawet zdjąć tylko jedną głowicę, żeby naprawić kompresję w jednym cylindrze nie ruszając pozostałych :P
No mud, no fun

jrzeuski
Admin
Admin

Postprzez przemekcrx » 21 lis 2012 21:20:21

heh są zalety i wady tds=ów dając do planowania w innych płacisz za 1szt a w 2.5 :glaszcze: tds za szt4
Wracając do tematu za 1500zł motor 2.8 to tylko brać ale jaką masz pewność że on niby jest dobry???
Gwarancja hmm :boss: niech ci da taką że zapłaci za montaż i demontaż w razie czego gdyby okazał się do bani ,bo mechanik może Ci go 5 razy wkładać i wyciągać ale z twojej kieszeni $$$
Dobry motor kosztuje w granicach 2+-3tys kiedyś tak płaciłem chyba 3.2tys i 300km po niego jechałem gofrem II jak mi go załadowali w bagażnik ,to cały czas miałem pod górkę :pomidor:
Frota 3.2 V6
przemekcrx
Szyszkownik
Szyszkownik

Postprzez Maciej Łysy » 22 lis 2012 00:11:04

Jeśli silnik można odpalić,pomierzyć ciśnienie itd to uważam że takie cos kupić można.1500 zł to tyle chca za wymiane pierścieni w moim silniku i to tylko za samą wymianę.Jeśliby doszło planowanie glowicy itd to koszta rosną więc uważam ze lepszym rozwiązaniem jest kupno 2 silnika.Jaka mam pewnosc ze gosc mnie nie zrobi w ciula i wmowi ze musial pplanować glowice i jeszcze mi cos tam powymysla.Ja sie na mechanice nie znam.
Maciej Łysy

Postprzez lala m » 22 lis 2012 01:34:01

stałem też przed tym samym dylematem ze dwa lata wstecz i wyremontowałem silnik,więc wież mi żeby nie turbina to pewnie od wymiany do wymiany oleju bym nie musiał dolewać,też miałem walnięty pierścień ale zrobiłem wszystko głowice itd trochę to zabolało finansowo no ale...Przemek dobrze mówi a z tymi gwarancjami to tak jest że tylko fajnie się to słyszy a jak przychodzi co do czego to wymyślą tobie potem 1000 powodów żeby jej nie uznać.Pozdro!
lala m
Starszy Przesiadywacz
Starszy Przesiadywacz

Pochwały: 1
Województwo: Wielkopolskie
Samochód: Frontera A 2.8TDI Long 1995-1996

Postprzez brum » 22 lis 2012 11:34:13

Planować głowicę i tak musisz zrobić, tak samo jak sprawdzenie jej szczelności i wymianę uszczelniaczy zaworowych.
Obrazek
brum
Maruda
Maruda

Postprzez Maciej Łysy » 14 gru 2012 23:40:22

Autko jest w trakcie przekladania silnika.Dodatkowo została obita tarcz sprzegła.(na starej prawie nity były na zewnątrz.W niedziele frotka zostanie odpalona.

-- Dodano 16 gru 2012 20:01:48 --

Silnik odpalił od 1szego strzału. Wszystko jest ok.W motorku który mi padł nie było sensu robić szlifu cylindrów gdyż były tak zrypane że szok.od rys po kształt owalny.Gośc co kupiłem od niego frotke przygotował ja do sprzedaży.mianowicie.wymienił pierścienie i to wszystko.Musiały mu już dość dobrze brać olej i znalazł gościa czyli mnie i ja sprzedał.Po rozebraniu silnika okazało sie że głowica jest w niektórych miejscach uszczelniana sylikonem.zrobił to pewnie jak wymieniał pierscienie.Tłoki poryrane jak cała reszta tylko widać że pierscienie cacy(no prawie cacy ale najnowsze z reszty częsci).Teraz mam zapasową pompę wtryskową.swiece żarowe ,pompe wody i wiele innych rzeczy. :D
Maciej Łysy

Postprzez Trzeci » 16 gru 2012 20:20:18

Czyli wiesz na czym stoisz
Trzeci
Szyszkownik
Szyszkownik

Obrazki: 5
Pochwały: 14
Województwo: Warmińsko-Mazurskie
Samochód: Frontera B 2.2i Sport 1998-2004

Następna strona

Powrót do 2.8 TDI