Witamy ! |
---|
|
W A też można, ale najpierw sprzęgiełka trzeba zapiąćStabros napisał(a):Czy możecie mnie oświecić jaka jest różnica między procedurą zapinania napędu na 4x4 między Fronterą A a Fronterą B?
Jak jest we Fronterze A to wiem ale nie wiem jak jest w B. Tzn wiem tylko że w B można zrobić to w czasie jazdy.
Przyciskiem.Ale jak? lewarkiem czy przyciskiem?
Nie ma porównania, zupełnie inna filozofia.Jaka jest różnica w mechanizmie? Jaka jest jego konstrukcja? Na czym polega jego działanie?
Nie ma. Koła są stale spięte z półosiami. Zamiast sprzęgiełek jest mechanizm dołączający lewą półoś do mostu. Wykonuje to podciśnieniowy siłownik sterowany elektrozaworami. Dodatkowo przy reduktorze jest elektryczny siłownik, który dopina przedni wał. Robi to, co w A robi się ręcznie lewarkiem przestawiając go z pozycji 2H na 4H.Czy w B także są sprzęgiełka?
Nie. Sterowanie napędem w B jest za to czułe na sprawność układu podciśnień i wymaga też sprawnej elektryki. W A wszystko jest mechaniczne.Czy zapinanie napędu objawia się słyszalnym stuknięciem jak w A?
jrzeuski napisał(a):Stabros napisał(a):Jaka jest różnica w mechanizmie? Jaka jest jego konstrukcja? Na czym polega jego działanie?
Nie ma porównania, zupełnie inna filozofia.
nightman napisał(a):jrzeuski napisał(a):Stabros napisał(a):Jaka jest różnica w mechanizmie? Jaka jest jego konstrukcja? Na czym polega jego działanie?
Nie ma porównania, zupełnie inna filozofia.
Jest porównanie, jest.
No właśnie. Co ma wspólnego sprzęgiełko z A (zwłaszcza prawe) z przesuwnikiem półosi w B?Stabros napisał(a):Możesz się trochę rozwinąć?nightman napisał(a):Jest porównanie, jest.
jrzeuski napisał(a):No właśnie. Co ma wspólnego sprzęgiełko z A (zwłaszcza prawe) z przesuwnikiem półosi w B?Poza tym, że jedno i drugie umożliwia przekazywanie napędu na koło.
nightman napisał(a):.... ale jak skończę to wykażę - a przynajmniej się postaram - podobieństwa i różnice.
Nie, odłącza tylko napęd z silnika na przednią oś. Żeby to działało i nie zgrzytało, to sprzęgiełka w kołach przedniej osi muszą być zapięte.Stabros napisał(a):Czy rzeczywiście przestawianie wajchy w czasie jazdy w tę i wew tę 4H <-> 2H daje rozłączanie i zapinanie przodu?
jrzeuski napisał(a):Nie, odłącza tylko napęd z silnika na przednią oś. Żeby to działało i nie zgrzytało, to sprzęgiełka w kołach przedniej osi muszą być zapięte.Stabros napisał(a):Czy rzeczywiście przestawianie wajchy w czasie jazdy w tę i wew tę 4H <-> 2H daje rozłączanie i zapinanie przodu?
Jeśli zignorować większe opory toczenia to nie.Stabros napisał(a):To rozumiem że osie będą nadal się kręcić z kołami. To chyba nie przeszkadza.
Nie mylisz się.Jak rozumiem z zapiętymi sprzęgłami i wajchą na 2H można jechać po czarnym i nie tylko na wprost. Jeśli się mylę to mnie wyprostuj.
A w zasadzie o to, żeby odpiąć przedni most od tylnego, bo w reduktorze nie mamy mechanizmu różnicowego (czyli tzw. trybu full-time).Właściwie chodzi tylko o to aby odpiąć napęd z silnika.
Ale nie na zakręcie i najlepiej jeszcze noga z gazu do tego.A to w celu bym mógł dołączać i odłączać przód gdy jadę np. po drodze częściowo ośnieżonej a częściowo czarnej.
jrzeuski napisał(a):Jeśli zignorować większe opory toczenia to nie.
jrzeuski napisał(a):Stabros napisał(a):Właściwie chodzi tylko o to aby odpiąć napęd z silnika.
A w zasadzie o to, żeby odpiąć przedni most od tylnego, bo w reduktorze nie mamy mechanizmu różnicowego (czyli tzw. trybu full-time).
jrzeuski napisał(a):Stabros napisał(a):A to w celu bym mógł dołączać i odłączać przód gdy jadę np. po drodze częściowo ośnieżonej a częściowo czarnej.
Ale nie na zakręcie i najlepiej jeszcze noga z gazu do tego.
jrzeuski napisał(a):Żeby mieć 4x4 będziesz musiał zapiąć manuale
jrzeuski napisał(a):Żeby mieć 4x4 będziesz musiał ....., użyć przycisku i jeszcze lewarka reduktora
jrzeuski napisał(a):Tylko ciekawe jak potem go planujesz rozkręcić, żeby włączyć 4H w czasie jazdy. W B robi to siłownik przy reduktorze a Ty go nie masz
Jesteś pewien, że jak rozepniesz lewą półoś i ruszysz na 2H, to potem w czasie jazdy da się uruchomić przedni napęd? Czy będziesz cały czas na 4H jeździł?nightman napisał(a):Co Ty mi tu chcesz znowu rozkręcać? Całość będzie działać - nie demonizuj.jrzeuski napisał(a):Tylko ciekawe jak potem go planujesz rozkręcić, żeby włączyć 4H w czasie jazdy. W B robi to siłownik przy reduktorze a Ty go nie masz
Powrót do Układ przeniesienia napędu
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość