Witamy !

[B] Problem z napędem przednim

[B] Problem z napędem przednim

Postprzez adek » 14 mar 2013 22:18:51

Witam
Mam problem z głośna pracą przedniego zawieszenia tj.lewego koła. Podczas jazdy przy prędkości ok 70-80 km/h godzinę dochodzi dźwięk bicia rezonansu z okolic lewego koła, jak zwalniam to cichnie i jak jadę szybko to już nie słyszę. Wymieniłem komplet łożysk lewego koła tj. 2 stożkowe i igiełkowe, jest to samo, wyważyłem koło bez zmian, zamieniłem koła przód i tył bez zmian,półoś z przegubami cała, domyślam się że to może układ załaczający napęd- czy tam jest jakieś łożyskowanie oraz podczas zakopania w mokrym śniegu to lewe koło niechciało się kręcić pomimo załaczonego napedu ( prawe sie obracało i tylne lewe).Napęd załacza sie baz problemu .Nie ma żadnych zgrzytów . Czekam na wasze sugestie .
adek
Bywalec
Bywalec

Obrazki: 24
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Samochód: Frontera B 2.2DTI Long 1998-2004

Re: Problem z napędem przednim

Postprzez baster » 14 mar 2013 22:24:13

prawdopodobie sprzegiełko,
baster

Postprzez adrianee36 » 14 mar 2013 22:51:26

Kolega ma model B wiec nie ma sprzegiełek.

Normalne ze kreci ci sie jedno koło z przodu i jedno z tyłu ;) to znak z nikt nie zaspawał mostu.

A powiedz mi dzieje ci sie tylko tak jak jezdzisz z 4x4 po asfalcie czy po sniegu/szutrach tez ?
adrianee36
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 3
Pochwały: 9
Województwo: Małopolskie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Postprzez baster » 14 mar 2013 23:07:20

adrianee36 napisał(a):Kolega ma model B wiec nie ma sprzegiełek.

sorx nie doczytałem
baster

Re: [B] Problem z napędem przednim

Postprzez adek » 17 mar 2013 17:27:59

Witam
po zdemontowaniu osłon (mostu i skrzyni biegów) oraz obracaniu kołami na lewarku stwierdziłwm luzy krzyżaka wału przedniego oby dwóch.Po wymontowaniu wału i jeżdzie testowej już tak nie słychać teko denerwującego pogłosu , przy okazji tu pytanie sprawdzałem luz na moście przednim pokrecajac atakiem w lewo i prawo wyczuwam pewien luz nie w dyferencjale tylko na wyjściu pochew mostu na przegubach wewnętrznych ( napędy działają) czyżby wielokliny zużyte mam nadzieje że przeguba a nie mostu i kolejna sprawa czy bez tego wału można jeździć oczywiście po czarnym

-- Dodano Cz 21 mar 2013 19:25:39 --

Witam kupiłem urzywkę most przedni ( anglik) będę przekładał w sobotę
adek
Bywalec
Bywalec

Obrazki: 24
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Samochód: Frontera B 2.2DTI Long 1998-2004

Powrót do Układ przeniesienia napędu