| Witamy ! |
|---|
|
|

FROTERKA napisał(a):Sporo się ostatnio mówi o naszych (mam na myśli obecnych 30-40latków) przyszłych emeryturach, a raczej ich potencjalnym braku. A co myślicie o przejściu na samozatrudnienie? Tzn widzę to tak: umawiam się z pracodawcą, że dalej płaci mi te same pieniądze co do tej pory, z tym że na umowę zlecenie. Dla pracodawcy oszczędność, a ja zamiast wpłacać do Zakładu Utylizacji Składek odkładam sobie kasiorkę na systematyczne oszczędzanie (aktualne oprocentowanie 3,7%) jako zabezpieczenie na przyszłość. Taką wizję mam.

FROTERKA napisał(a):No ale gdy patrze sobie na moje 'eremua' (tak z francuska) i widzę 1400 zł, które idzie na zus czyli do wora bez dna to wolałabym sobie te pieniądze sama odkładać na własną emeryturę.

FROTERKA napisał(a):No ale gdy patrze sobie na moje 'eremua' (tak z francuska) i widzę 1400 zł, które idzie na zus czyli do wora bez dna to wolałabym sobie te pieniądze sama odkładać na własną emeryturę.

FROTERKA napisał(a):To też ja nie chcę być łosiem czy inną dojna krową, która będzie na innych robić. Sama też nie chcę, by na mnie robiono tylko chce sobie uczciwie uskładać na starość.

beko26 napisał(a):... pamiętaj o chorobowym (powyżej miesiąca dopiero ci zapłaci ZUS)...
FROTERKA napisał(a):a jeszcze mam możliwość ubezpieczyć się w KRUSie.

FROTERKA napisał(a):Ja jeszcze mam możliwość ubezpieczyć się w KRUSie.
na kolejnego "małorolnego" 

ali napisał(a):FROTERKA napisał(a):Ja jeszcze mam możliwość ubezpieczyć się w KRUSie.
I będena kolejnego "małorolnego"

FROTERKA napisał(a):... i normalnie bym pracowała, płacąc podatki, więc ani Ty, ani nikt inny by na mnie nie robił.

nightman napisał(a):Tutaj jesteś odrobinę w błędzie. Kościec naszego systemu emerytalnego [...]

nightman napisał(a):Czasami nie warto przed czymś uciekać, lecz tak to odwrócić, żeby wyszło z korzyścią lub przynajmniej maksymalnie zminimalizowało stratę.

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości