Witamy !

[All] Skaczace obroty

Wszystko o LPG

[All] Skaczace obroty

Postprzez cezar82 » 13 wrz 2008 19:54:11

Witam.wiem ze podobny temat został poruszony ale mam problem z obrotami. po odpaleniu silnika do rozgrzania trzyma ładne równe obroty po zagrzaniu skaczą pomiędzy 1000 a 1200 i wachlują. na benzynie jest to samo. czyściłem silnik krokowy ale nie pomaga. Wiem ze temat był poruszany ale może pojawi sie coś nowego. proszę o rady pozdrawiam.
cezar82

Re: Skaczace obroty

Postprzez mirokez » 14 wrz 2008 21:04:41

Obczaj czy Ci nie zasysa lewego powietrza, bo pewnie to jest przyczyna. Sprawdz rure ktora jest pomiedzy filtrem powietrza a przepustnica bo moze przez nia sie tak dzieje. Ja swoja okrecilem tasma izloacyjna i jest spoko. Ze 2 rolki mi na to poszly. :D :wink:
mirokez

Postprzez sledz » 15 wrz 2008 22:06:59

U mnie kiedyś spadł jeden z cienkich przewodów powietrznych taki wtykany na rurkę do kolektora powietrznego pod silniczkiem krokowym .Objawy były podobne.
sledz

Postprzez Jerry » 07 paź 2008 23:34:45

Słuchajcie , mam ten sam problem co cezar82...czyli po przejechaniu parunastu kilometrów skaczą obroty.Wymieniłem świece na nowe i poprawa ale nadal objaw ten sam z tym,że obroty już delikatniej skaczą.W "gazowni" mówią że pewnie cewka "sieje" i trzeba wymienić.
NIE WIECIE CZY SĄ ZESTAWY NAPRAWCZE DO CEWEK??
Po co mam kupować całą jak mógłbym wymienić gumy....oczywiście o ile da się coś takiego dokupić i w ogóle zrobić??

A może jest jakaś inna przyczyna tego objawu??
Jerry

Postprzez wojtekkk » 08 paź 2008 17:00:20

wilgoć w elektronice gazowni---wystawić gada na słońce i ewentualnie zresetować kompa-czyli odłaczyć klemy ma troche
wojtekkk

Postprzez cezar82 » 12 paź 2008 10:08:22

witam wszystkich wyczyściłem krokowy już dawno mocząc go całą noc w nafcie - nie pomogło.wczoraj rozebrałem przepustnice i odczepiłem od nie j silnik krokowy i ten dolot od gazu. Syf jaki tam miałem przypominał smołę, miałem nią obklejoną całą przepustnicę. Wyczyściłem ją (ciężko było) założyłem nowy simering na silniczku krokowym, nowy silikon pod dolotem od gazu poskręcałem wszystko. Obroty teraz nie skaczą są równe ale utrzymują się na poziomie 1200!!! Macie jakieś pomysły??
cezar82

Postprzez sylwian70 » 19 sty 2009 09:17:41

wszystko wyczyściłeś i nadal 1200 obrotów -zobacz jeszcze śrubke od regulacji minimalnego otwarcia przepustnicy, popuść linke od gazu,czujnik przepustnicy może ci nie odbija do końca ,proponuje wykręcić śrubke blokady minimalnego otwarcia przepustnicy i rączka docisnać wichajsterki od przepustnicy te do których zamocowane jest ciegno linki może wyjdzie usterka. :lol:
sylwian70

Postprzez DAN » 29 cze 2009 15:09:40

Witam

Ja mam podobnie na Benzynie

Uszkodzona Sonda Lambda obroty 1100 czasami schodziły do 1000
po tym uszkodził mi się przepływomierz obroty na poziomie 1200

Jeżeli strzelił ci kiedykolwiek GAZ i nie masz klapki ochronnej przepływomierza to podobno na bank masz go uszkodzonego

Pozdrawiam
Frontera 2.2 16V benzyna + Tylny most z LSD + LPG Autronic AL700 - Reduktor Tomasetto 140hp - Opony BRIDGESTONE DULER A/T
DAN
Starszy Zaglądacz
Starszy Zaglądacz

Pochwały: 1
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Samochód: Frontera A 2.2i Long 1995-1998

Postprzez thorgal_a » 27 gru 2009 20:47:51

Jerry i cezar82
U u mnie też pływał na biegu jałowym, i nieźle telepał (jak tarpan).
Okazało się że uszczelka na kolektorze ssącym wyskoczyła.
Za dwie uszczelki z wymianą dałem u mojego mechanika 330zł i problem zikł.
thorgal_a

Postprzez DAN » 27 gru 2009 21:09:59

Witam

Wymieniłem
- przepływomierz
- sondę lambda
- wężyk od EGR-u z korektora ssącego włożony na swoje miejsce

Teraz mam 880 obrotów na biegu jałowym ;-)
Frontera 2.2 16V benzyna + Tylny most z LSD + LPG Autronic AL700 - Reduktor Tomasetto 140hp - Opony BRIDGESTONE DULER A/T
DAN
Starszy Zaglądacz
Starszy Zaglądacz

Pochwały: 1
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Samochód: Frontera A 2.2i Long 1995-1998

Powrót do Instalacje LPG