Witamy !

[All] świece do LPG

Wszystko o LPG

Re: Odp: [A 2.0i] świece do LPG

Postprzez Nix2 » 18 lis 2014 11:39:22

brum napisał(a):Powiem tylko że w serwisowce nie ma świec iskra.

A możesz podać jakie są na serwisówce? Są świece Opla czy GM, jakie konkretnie numery ?
Dawniej : Kia Sportage I 2.0i 4WD, Hyundai Tucson CRDI 4WD
Obecnie : Opel Frontera A Sport 2.0i LPG
Nix2
Przesiadywacz
Przesiadywacz

Województwo: Lubuskie
Samochód: Frontera A 2.0i Sport 1991-1995

Re: [A 2.0i] świece do LPG

Postprzez SIDEM » 18 lis 2014 21:06:33

Do tematu świec i przewodów dedykowanych do lpg zawsze podchodziłem z rezerwą.Przez 10 lat byłem przedstawicielem handlowym w branży motoryzacyjnej i handlowałem częściami zamiennymi i tego co się przez te lata nasłuchałem od "warsztatowców" niczego chyba nie zastąpi.
Panowie to nie świece i przewody są dedykowane do instalacji lpg tylko instalacja lpg jest dedykowana czytaj ustawiana do danego silnika.
Kupujemy świece i przewody zalecane przez producenta(najlepsze na jakie nas stać) ,wymieniamy i jedziemy do gazownika żeby nam sprawdził ewentualnie wyregulował instalację i ma grać.Polecam wymianę filtrów gazowych przy wymianie świeć i kabli.Koszt niewielki a ustawienia będą bardziej precyzyjne.Raz na rok wydamy 40pln i święty spokój.
Ja u siebie mam założone świece BOSCH WR8DC+ odpowiednik GM i przewody NGK RC-OP 412.Polecam.

Pozdrawiam.
Frontera B Sport 2.2 DTI
Opel Monterey 2001 3.5 V6
SIDEM
Maniak
Maniak

Obrazki: 6
Pochwały: 1
Województwo: Mazowieckie
Samochód: Mam kilka Frotek :)

Postprzez Nix2 » 19 lis 2014 00:26:39

IMO wrzucanie tematu świec i przewodów DEDYKOWANYCH do LPG do jednego worka to nieporozumienie, bo świece
mogą być ulepszone dla specyfiki LPG a przewody nie.

@SIDEM - jeździsz na LPG na tych świecach ?
Nix2
Przesiadywacz
Przesiadywacz

Postprzez SIDEM » 19 lis 2014 01:08:53

Nix2 napisał(a):IMO wrzucanie tematu świec i przewodów DEDYKOWANYCH do LPG do jednego worka to nieporozumienie, bo świece
mogą być ulepszone dla specyfiki LPG a przewody nie.

@SIDEM - jeździsz na LPG na tych świecach ?

Tak śmigam na świecach i przewodach o których pisałem.
Frontera B Sport 2.2 DTI
SIDEM
Maniak
Maniak

Postprzez Nix2 » 19 lis 2014 11:49:40

Ale śmigasz na LPG na tych świecach i przewodach? Jaki masz system LPG, jaki stan/przebieg silnika jakie trasy robisz i jakie wychodzi spalanie?
Nix2
Przesiadywacz
Przesiadywacz

Postprzez SIDEM » 19 lis 2014 12:41:24

Nix2 napisał(a):Ale śmigasz na LPG na tych świecach i przewodach? Jaki masz system LPG, jaki stan/przebieg silnika jakie trasy robisz i jakie wychodzi spalanie?

Tak śmigam 99% na lpg z tymi świecami i przewodami.Reduktor Tomasetto Alaska AT09,Wtryski MagicJet 67 R, i Stag 300.Silnik ok/256000 km .Pali około 10 l.
Ostatnio jechałem na Kuklówkę i zatankowałem na pusty zbiornik za 60 pln tj około 23 l lpg,miałem 110 kilometrów dolotu tam i z powrotem plus 5-6 godzin szaleństwa w piachu i błocie i jeszcze nawet rezerwa się nie zapaliła a mam ustawioną na 5 litrów więc chyba nie jest tak źle a nawet powiedział bym że bardzo dobrze.
Kup dobre przewody i świece odpowiadające zaleceniom producenta samochodu ustaw instalację i ciesz się jazdą.Polecam zestaw który założyłem.Na allegro kupisz taki zestaw z 130-140 pln plus wysyłka.
Frontera B Sport 2.2 DTI
SIDEM
Maniak
Maniak

Postprzez Nix2 » 27 lis 2014 12:29:27

Koniec końców sprawdziłem przewody ( w sensie sprawności - na urządzeniu diagnostycznym) i ponieważ były bardzo dobre ( bo nowe, co prawda "firmy" Auto-Mega, ale nowe) zostawiłem je.
Świece założyłem nowe - ISKRY 06G FE55PRS -0 to typ LPG z przerwą 0,8mm.

Auto chodzi dużo lepiej, na benzynie można już normalnie jechać, jedynie co to silnik jednak dalej minimalnie nie chodzi równo na
biegu jałowym i dalej niezbyt żwawo wkręca się na obroty. W tej chwili tak samo zachowuje się na LPG jak i na PB.

W następnej kolejności będę czyścił przepustnicę i wtryskiwacze.
Nix2
Przesiadywacz
Przesiadywacz

Postprzez jrzeuski » 27 lis 2014 12:44:39

Mam podobny problem ale w Golfie. Na gazie chodzi mi równo i odpala lepiej niż na benzynie, na której krztusi się w czasie jazdy jak mocniej przycisnę. Wymieniałem pompę paliwa a wcześniej takich objawów nie zauważyłem. Koleś na stacji jak tankowałem stwierdził, że też miał takiego Golfa i ten silnik tak ma po długim użytkowaniu na gazie. To możliwe? Bo coś nie chce mi się wierzyć. Moja teoria skłania się ku świecom i przerwie na nich. Jak zdobędę odpowiedni klucz to je wykręcę i obadam. Kabli raczej nie podejrzewam, bo były wymieniane jakieś 15kkm temu i na gazie nie ma problemów a podobno słabe kable właśnie na gazie robią cyrki.

PS. Wczoraj po 30kkm wymieniłem wreszcie filtr gazu i konie pod maską jakby batem dostały :D Zobaczymy jak spalanie, bo ostatnio poniżej 13/100 nie chciało schodzić. Trochę sporo jak na takie auto, kiedyś ponad 11 nie wychodziło mimo, że nogi lekkiej nie mam. W starym filtrze znalazłem jakieś opiłki, jakby rdza, ale skąd skoro przewody miedziane a bak plastikowy :niewiem:
No mud, no fun
Frota A Long 2.5V6, simex 33", zawias +3", buda +2", drążki kierownicze HD + amortyzator skrętu, mosty 4.56 (przedni od B, tył z LSD), self-made snorkel i zderzaki stalowe, winch
Vectra B kombi 2.5V6 170KM
Vectra B kombi 2.0 16V - będzie WrakRace edition :twisted:

naprawy i motanie Frotek :arrow: SMS/PW/email/czat.
jrzeuski
Admin
Admin

Obrazki: 71
Pochwały: 78
Województwo: Pomorskie
Samochód: Frontera A 2.5TDS Long 1996-1998

Postprzez Nix2 » 27 lis 2014 12:53:31

jrzeuski napisał(a):...a podobno słabe kable właśnie na gazie robią cyrki.
...

IMO to gaz jest dobrym testerem dla CAŁEGO układu zapłonowego, kable nie mają priorytetu.

Po długim użytkowaniu na gazie IMO to nie może być takich objawów- to sprawa niedomagania jakiegoś podzespołu.
Nix2
Przesiadywacz
Przesiadywacz

Postprzez JaGrab3 » 06 gru 2014 11:09:27

jrzeuski napisał(a):Mam podobny problem ale w Golfie. Na gazie chodzi mi równo i odpala lepiej niż na benzynie, na której krztusi się w czasie jazdy jak mocniej przycisnę. Wymieniałem pompę paliwa a wcześniej takich objawów nie zauważyłem. Koleś na stacji jak tankowałem stwierdził, że też miał takiego Golfa i ten silnik tak ma po długim użytkowaniu na gazie. To możliwe? Bo coś nie chce mi się wierzyć. Moja teoria skłania się ku świecom i przerwie na nich. Jak zdobędę odpowiedni klucz to je wykręcę i obadam. Kabli raczej nie podejrzewam, bo były wymieniane jakieś 15kkm temu i na gazie nie ma problemów a podobno słabe kable właśnie na gazie robią cyrki.

PS. Wczoraj po 30kkm wymieniłem wreszcie filtr gazu i konie pod maską jakby batem dostały :D Zobaczymy jak spalanie, bo ostatnio poniżej 13/100 nie chciało schodzić. Trochę sporo jak na takie auto, kiedyś ponad 11 nie wychodziło mimo, że nogi lekkiej nie mam. W starym filtrze znalazłem jakieś opiłki, jakby rdza, ale skąd skoro przewody miedziane a bak plastikowy :niewiem:

Pojezdzij na pb, oraz mixol do baku, 1i2 generacja nie odcina wtryskow pb i one klepia na sucho, trzeba je rozruszać. Masz przykład do naszej dyskusji w spalaniu....
Świece do lpg powinny mieć zmniejszoną przerwę, bo mieszanka gazu i powietrza daje większy opór iskrze. Zmniejsza się ok 20%, przez to układ el. Tak nie dostaje w dupe. Dlatego mówi się że układ musi być 100% sprawny. Świece takie jak zaleca producent, ale jednoelektrodowe, oraz o 1 poziom zimniejsze, bo gaz tak nie chlodzi jak pb

Wysłane z mojego C5303 przy użyciu Tapatalka
Czarny SIGNUM 2.0 Turbo, Astra II
Było: B 3.2 V6 Manual,Mitsubishi Galant Sport Edition,Carisma 1.6,civic 1.5
ObrazekObrazekObrazek
JaGrab3
Guru
Guru

Pochwały: 2
Województwo: Małopolskie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Postprzez ali » 06 gru 2014 12:47:25

JaGrab3 napisał(a):
jrzeuski napisał(a): 1i2 generacja nie odcina wtryskow pb i one klepia na sucho, trzeba je rozruszać.
Wysłane z mojego C5303 przy użyciu Tapatalka

Jak to nie ? a niby jak odcinasz zasilanie paliwa ?
ali
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 2
Pochwały: 16
Samochód: Frontera B 2.2DTI Long 1998-2004

Postprzez JaGrab3 » 06 gru 2014 13:44:17

Poszukaj sobie jak masz odcięcie, bo zapewniam cię, że nie na wtryskach....
Ułatwie ci, odcięcie masz na zasilaniu paliwem,.
Odcięcie wtrysku jest robione TYLKO przy sekwencji, bo tam masz cięte wiązki wtrysków pomiędzy sterownikiem. Co wytrwalsi wrzucają także odcięcie pompy paliwa...

Edit, w necie piszą, że do 2 generacji też były centralki odcinające wtryski - no to trzeba spawdzić czy taki się ma.
ObrazekObrazekObrazek
JaGrab3
Guru
Guru

Postprzez brum » 06 gru 2014 15:00:56

U mnie w 2.2 miałem odcięcie wtrysków. Wpieli się w przewody.
teraz założyłem instalację do 3.0 i ciąć nie trzeba bo są wtyczki.
3.0 V6... '97...Federal Couragia MT 32", przedni most sztywny, winda, zderzak a'la Calmini, Snorkel, AVM...
Obrazek
brum
Maruda
Maruda

Pochwały: 59

Postprzez ali » 06 gru 2014 16:13:11

JaGrab3 napisał(a):Poszukaj sobie jak masz odcięcie, bo zapewniam cię, że nie na wtryskach....
Ułatwie ci, odcięcie masz na zasilaniu paliwem,.
Odcięcie wtrysku jest robione TYLKO przy sekwencji, bo tam masz cięte wiązki wtrysków pomiędzy sterownikiem. Co wytrwalsi wrzucają także odcięcie pompy paliwa...

Edit, w necie piszą, że do 2 generacji też były centralki odcinające wtryski - no to trzeba spawdzić czy taki się ma.

Kolego szanowny, odcięcie mam za pomocą emulatora czyli na wtryskach, spartaczone instalacje maja odcięcie za pomoca przekaźnika na zasilaniu wtrysków tak jak pisał Brum. To o czym piszesz było stosowane w silnikach gaźnikowych. Dlatego odcięcie wtrysków na 2g i 3g niczym sie nie różni.
ali
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Postprzez JaGrab3 » 06 gru 2014 19:51:57

No to mam pecha, bo te instalki które widziałem były tylko spartaczone. Tak jak pisałem wczęśniej są też takie które mają odcięcie wtrysków.
Przez emulator sondy na gazie i tak mapa PB robi się masakryczna i praca na PB z czasem staje się niepoprawna....
ObrazekObrazekObrazek
JaGrab3
Guru
Guru

Postprzez Nix2 » 07 gru 2014 13:53:28

JaGrab3 napisał(a):...Pojezdzij na pb, oraz mixol do baku, 1i2 generacja nie odcina wtryskow pb i one klepia na sucho, trzeba je rozruszać.

A ja jeszcze o tym że I/II gen. nie odcina wtrysków...
Dlaczego nie odcina? Z "oszczędności" nie daje się przekaźnika? ( jeśli miałby odcinać zasilanie każdego wtrysku, musiałby być
4-torowy, no ale to nie problem)

Czy mixol ma szanse rozruszać wtryskiwacze benzynowe? W jakiej proporcji powinien być zastosowany i po jakim czasie/przebiegu możnaby się spodziewać rozruszania wtrysków?
Nix2
Przesiadywacz
Przesiadywacz

Postprzez JaGrab3 » 07 gru 2014 13:59:52

Tego ci nikt nie zagwarantuje czy rozrusza, ale sprobować warto. Mixol (czy tam odpowiednik do 2T) jest ponoć zalecany do wszelkich diesli z common rail, oraz wszędzie tam, gdzie układ paliwowy musi być smarowany.
Wszelkie sziwaxy różnych firm do płukania układu paliwowego to jest w 90% nafta z jakimś dodatkiem, tego też można dolać. Ja bym stawiał raczej na przesmarowanie układu, czyli olej do 2T, proporcja i tak doświadczalnie 1:50...

Jak chcesz się czegoś dowiedzieć, poszukaj tematów o mixolu w dieslach - swego czasu znbalazłem jakiś wątek dotyczący Toyoty, że koleś w serwisie tak doradził, i od tego czasu silnik ciszej chodzi i skończyły się problemy z wtryskami.
ObrazekObrazekObrazek
JaGrab3
Guru
Guru

Postprzez Nix2 » 07 gru 2014 14:07:30

Tak, czytałem i stosuję w moich dieslach,( profilaktycznie) ale tu w Pb ma być nieco inny efekt - efekt uruchomienia zatartych
wtryskiwaczy ...
Nix2
Przesiadywacz
Przesiadywacz

Postprzez JaGrab3 » 07 gru 2014 14:11:41

poprzez podanie smarowania....
Nie tyle uruchomienia, co rozruszania.
ObrazekObrazekObrazek
JaGrab3
Guru
Guru

Postprzez ali » 07 gru 2014 14:17:05

Nix2 napisał(a):A ja jeszcze o tym że I/II gen. nie odcina wtrysków...
Dlaczego nie odcina? Z "oszczędności" nie daje się przekaźnika? ( jeśli miałby odcinać zasilanie każdego wtrysku, musiałby być
4-torowy, no ale to nie problem)

Nowsze wersje odcinają tak sam jak sekwencja- mają wbudowany emulator. Do starszych dokładasz osobny moduł modulatora lub jak napisałeś montuje sie przekaźnik/przekaźniki. Wyobraź sobie co było by z wtryskiwaczami pracującymi bez paliwa 100k km.
ali
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Instalacje LPG