Witam, jak w tytule chce zrobić remont silnika i zastanawiam się czy ktoś z forum już takie coś robił i jakie trudności mogą mnie spotkać?
Co do kosztów to już się orientowałem i po moich rabatach wychodzi to tak:
- pierścienie motrex - 200 pln kpl.
- kpl. uszczelek na cały silnik AJUSA - 550 pln
- panewki pewnie są dobre ale wyjdzie w praniu - 100 pln kpl.
- planowanie głowic - 100 pln.
- regulacja luzu zaworowego - we własnym zakresie
- masa uszczelniająca dirko - 15 pln
- filtra, oleju itp.nie liczę bo to norma
Powód takiego remontu może być tylko jeden:) APETYT NA OLEJ !!!
Temat brania oleju przez ten motor to temat rzeka...raz mniej raz więcej a jeszcze innym razem litr na 600km - i tu miarka się przebrała
Nie chcę wywołać wojny na forum
, ale moim zdaniem nie są winne temu pierścienie a gumki zaworowe które po prostu ze starości stwardniały i nie uszczelniają zaworów.Jest ich 24 więc olej ma na prawdę jak uciekać.Zastanawiam się też nad wersją aby wymienić same gumki bez zwalania czapek oraz za jednym zamachem zrobić regulację luzów zaworowych.
Dla poprawienia humorów ceny części w ASO:
pierścienie 420 pln na gar - 2520 kpl.
uszczelki na silnik - 3400 pln kpl.
dalej już nie pytałem bo gość mnie rozbawił
Choć ostatnio wymieniałem termostat na oryginał z ASO i cena nie była zabójcza bo 100 pln.Przy okazji wymiany termostatu mogłem zaobserwować jak wygląda kolektor ssący w tym samochodzie i powiem Wam że na podstawie tego co zobaczyłem stwierdzam że wina leży po stronie gumek! W środku kolektora pół litra oleju, ku..a wino i pianino
Bajzel jak niewiem, ale z ciekawości rozebrałem stary kolektor który mam po poprzednim silniku i też to samo, całkiem przypadkiem ostatnio wpadł mi w ręce kolektor z takiego auta po przebiegu 120 tys.km i co?...i też go rozebrałem
z ciekawości
i jeszcze większy syf !
Podsumowując czy można wykonać remont tego silnika w budzie bo wywalanie go na zewnątrz mnie nie rajcuje.Czy miska wylezie i jest dojście do wału aby odkręcić korby?Zwalenie góry to nie problem bo widzę że jest w miarę dojście do wszystkiego.Jeżeli ktoś robił taką operację to proszę o konkretne odpowiedzi.O szpilkach wiem że lubią się ukręcić ale to loteria i nie mamy na to wpływu - jak się ukręci to będe myślał co dalej z tym fantem
Najgorsza wersja to kupno bloku za 250 pln.Kosztów robocizny nie liczę bo robię wszystko sam i pojęcie o tym mam