Witam ponieważ zdarzyło mi się sporo jeździć po wodzie niekoniecznie ekstremalnie głębokiej postanowiłem napisać co należy zrobić aby nie ponieść dodatkowych kosztów związanych z taką zabawą jeżeli są spece w tej dziedzinie proszę o ewentualna poprawę lub korektę w sumie to najlepiej nie wjeżdżać

Temat Snorkela jak i dolotu jest więc go pominę. Zacznę od łożysk kół przednich oraz sprzęgiełek znajduje się tam kilka łożysk oraz dwa simeringi jeden od strony przegubu drugi od strony tarczy hamulcowej. Jeżeli łożyska dawno nie były wymieniane dobrze by było rozebrać wszystko wymienić simeringi nasmarować łożyska i skręcić najlepiej na silikonie aby zapobiec dostaniu się wody do łożysk. Sprzęgiełka również należy poskładać na silikonie. Dodatkowo należy sprawdzić gumowe osłony przegubów zarówno zawnętrznych jak i wewnętrznych jeżeli uszkodzone wymienić, ponadto wszystkie końcówki drążków jak i sworznie wahaczy. Można również nic nie robić zakładając że i tak będę wymieniał w najbliższym czasie

) Łożyska kół tył nie mam za bardzo koncepcji są tam simeringi i oring jedyne co przyszło mi do głowy to przykręcić na silikonie blachę trzymająca łożysko w gnieździe. Przesmarować krzyżaki na wale oraz sprawdzić simeringi zarówno na dyfrze jak i skrzyni. Wyprowadzić odpowietrzenie dyfrów skrzyni i reduktora do kabiny ( skrzyni i przedniego dyfra nie znalazłem). Połączenia skrzyni z silnikiem za bardzo nie ma możliwości chyba że na jakimś silikonie ale w tedy że poszedł nam simering na wale lub w skrzyni dowiemy się jak sprzęgło przestanie działać utopione w oleju

jazda po wodzie z piaskiem spowoduje na pewno szum łożyska dociskowego sprzęgła a jak się zatrze to również zepsucie docisku. Silnik uszczelnić osłonę bagnetu i odmy jak i sam bagnet. Kopułki aparatu zapłonowego nie uszczelniałem ale przy głębokich wjazdach należy to zrobić jak również przenieść komputer gdzieś wyżej

Tyle z moich doswiadczeń

Piszę z autopsji sam topiłem a później naprawiałem udało mi się już wymienić silnik (nabrał wody z piachem przez bagnet ) łożyska kół przód i tyłu łożysko wiska napinacza paska rozrządu oraz alternatora i jeszcze na koniec rozrusznik

Tyle informacji na szybko Frota A Sport 2.0 w innych może być coś jeszcze do zrobienia. Jeżeli zostaniemy w wodzie na dłużej woda przesączy się przez uszczelni w drzwiach jak również przez dziury znajdujące się w podłodze zasłonięte gumowymi zaślepkami.