Witamy ! |
---|
|
szymon.ha napisał(a):Ja mialem juz zalozonego elektryka pojedynczego, nie mam pojecia jaki jest przekaznik, bezpiecznik itp. Ale zmianilem teraz na podwojny i wszystko dziala bez problemu dalej.
-- Dodano Cz 14 maja 2015 21:02:51 --
Doszedłem do wniosku że nie mam żadnego bezpiecznika i przekaźnika, tylko zamiast niego jest czujnik wysokoprądowy.
Czy byłby ktoś w stanie rozrysować mi w prosty sposób jak podłączyć 2 wentylatory aby najpierw załączał się pierwszy a potem drugi? Bo czujnik ma 3 piny, czyli jest dwy stopniowy?
-- Dodano Cz 14 maja 2015 21:28:24 --
Na szybko wymyśliłem coś takiego:
Jeden bezpiecznik wspólny czy 2 na każdy wentylator osobno?
Można by dać po przekaźniku na każdy - do sterowania ale namnożyło by to przewodów sporo...
Jakieś średnicy przewody i bezpieczniki?
Jeśli jeden to 50-60A, ale lepiej 2 po 30A, bo jak bezpiecznik strzeli, to drugi wiatrak wciąż będzie zdolny do pracy. Bezpiecznik lubi wywalić jak błoto zatrze wirnik albo głęboka woda stawi opór łopatkom.szymon.ha napisał(a):Jeden bezpiecznik wspólny czy 2 na każdy wentylator osobno?
To nie ma żadnego sensu, bo te czujniki są wysokoprądowe. Przekaźnik jest potrzebny do ręcznego włącznika, żeby styków mu nie upaliło.Można by dać po przekaźniku na każdy - do sterowania ale namnożyło by to przewodów sporo...
Powrót do Układ chłodzenia i ogrzewania, klimatyzacja
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości