przez Bachu_s » 01 wrz 2015 12:23:32
Dzisiaj jadę do warsztatu i zobaczymy co wymyślili.
Nie, nie próbowałem odpalać ze zdjętym paskiem ( dziękuję za kolejną radę, przyda się).
Do rozrządu na szczęście nie zaglądali.
Obstawiam to co napisałeś czyli blokadę wieńca koła zamachowego.
Z doświadczenia wiem, że silnik który długo stał ( nawet rok nie odpalany) daje się obrócić może nie bez problemów na początku, ale się obraca, co tym samym wyklucza że złapało tłoki. Jako, że olej był w silniku przez cały czas wykluczam też że mogło złapać wał z panewkami.
Dodam że w zeszłym roku, jak tylko nastały pierwsze mrozy zapomniałem wymienić wodę na płyn co poskutkowało tym iż rozdarło mi wąż przy termostacie. Ale po ściągnięciu wszystkich węży woda z bloku wylała się normalnie, dodatkowo przepłukałem cały układ ciepłą wodą co by usunąć ewentualne resztki lodu z bloku. Jedyne co zamarzło to pompa wody ( i to tylko z wierzchu, czyli ok 1,5 cm od węża) i węże od nagrzewnicy. Resztę zimy stała w garażu ( ogrzewanym ) bez jakiegokolwiek płynu w układzie chłodzenia.
Jeżeli okaże się że silnik nie rokuje na dalszą współpracę pomyślę na włożeniem do niej silnika od Monterey'a 3.2 v6.
-- 01 wrz 2015 15:20:49 --
Macie jeszcze jakieś pomysły ( mogą być nawet najbardziej absurdalne ) odnośnie tego co można zepsuć przy wymianie sprzęgła co skutkowałoby takimi objawami?