Witamy !

[A] tylne koła nie hamują

Re: [A] tylne koła nie hamują

Postprzez Łukasz12502 » 15 sty 2016 23:36:09

zacznę od początku.padła linka od ręcznego.zamówiłem nową,przy okazji wymiana cylinderków i szczęk na nowe.wszystko poskładane,odpowietrzane chyba z 10 razy a pedał nadal "miękki" :baran: ,przed wymianą na starych cylinderkach było elegancko a teraz :dupa: .pod pompuje szybko kilka razy i stwardnieje ale po chwili to samo,już tracę cierpliwość bo ile można odpowietrzać hamulce???pól litra płynu już poszło i nadal :dupa: tak myślę czy jeszcze może być zapowietrzony???albo spróbuje na samoregulatorach bardziej podkręcić,jak to nie pomoże to już niewiem :niewiem:

-- Dodano 16 sty 2016 13:33:46 --

kolejne pół litra płynu i odpowietrzanie na wszystkie sposoby i dalej pedał "miękki" :wsciekly: już nie mam pomysłu jak to odpowietrzyć????
Chciałem i mam ... Frontere
Łukasz12502
Maniak
Maniak

Pochwały: 5
Województwo: Wielkopolskie
Samochód: Frontera A 2.3TD Long 1991-1995

Postprzez cinek1983059 » 16 sty 2016 15:06:05

no i co podkręciłeś te samoregulatory?tylko o ile się nie mylę hamulec ręczny a zasadniczy we frocie nie mają ze sobą nic wspólnego.problem leży albo w regulatorze siły hamowania albo w samych zaciskach.
3.2 V6 GTS, simex 37", lift bliżej nieokreślony, mosty patrol k260, snorkel, zderzaki stal, winch

EKIPA ŚLĄSKA
cinek1983059
Podszyszkownik
Podszyszkownik

Obrazki: 35
Województwo: Śląskie
Samochód: Frontera A 2.0i Sport 1991-1995

Postprzez Łukasz12502 » 16 sty 2016 20:42:41

cinek1983059 napisał(a):no i co podkręciłeś te samoregulatory?tylko o ile się nie mylę hamulec ręczny a zasadniczy we frocie nie mają ze sobą nic wspólnego.problem leży albo w regulatorze siły hamowania albo w samych zaciskach.

normalnie opadłem z sił.wymieniałem już w niejednym aucie cylinderki,przewody itp.ale w żadnym aucie nie było takich problemów jak w fronterze!!! :wsciekly: ale nie czas na narzekanie na ten model opla.masz racje,ręczny z zasadniczym niema nic wspólnego poza szczękami w bębnie.sprawdziłem wszystko jeszcze raz,samoregulatory ok-rozchylając szczeki regulator działa(szczeki ustawione maksymalnie do bębna że koło obraca się z lekkim oporem),szczęki nowe,cylinderki nowe,odpowietrzane tak jak wyczytałem na forum czyli LT,PT,KOREKTOR i jeszcze sto różnych kombinacji po 10 razy ale nadal :dupa: po kolejnej butelce płynu i braku efektów(miękki pedał) straciłem cierpliwość do tego :guns2: .wypaliłem fajkę i myślę może nowe szczęki jeszcze nie ułożyły się do bębnów i dlatego hamulec taki gumowy,bo przed wymianą pedał twardy i hamulce ok(miesiąc wcześniej robiłem przegląd i wszystko w jak najlepszym porządku)ale jak nie chce po dobroci to zrobimy inaczej.podkręciłem regulatory tak że bęben wszedł bardzo ciasno(koła lekko blokowały)i na przejażdżkę,po 10 kilometrach bębny gorące ze ręka nie szlo dotknąć.poczekałem z godzinkę jak ostygną i s powrotem do domu.no i nastąpiła poprawa bo hamulec bierze "ostrzej"a bębny po 10km już tylko letnie,koła nie blokują,więc wnioskuję że powodem "miękkiego" hamulca są nowe szczeki które jeszcze nie dopasowały się do bębna.ale to jeszcze jutro sprawdzę po kolejnej jeździe czy moje przypuszczenia są słuszne. :niewiem: bo innych pomysłów w tym temacie nie mam.a dzisiaj już za zimno na grzebanie przy aucie bo -12 a garaż nieogrzewany więc ciąg dalszy nastąpi jutro.
Łukasz12502
Maniak
Maniak

Postprzez cinek1983059 » 17 sty 2016 01:56:21

Łukasz12502 napisał(a):
cinek1983059 napisał(a):no i co podkręciłeś te samoregulatory?tylko o ile się nie mylę hamulec ręczny a zasadniczy we frocie nie mają ze sobą nic wspólnego.problem leży albo w regulatorze siły hamowania albo w samych zaciskach.

normalnie opadłem z sił.wymieniałem już w niejednym aucie cylinderki,przewody itp.ale w żadnym aucie nie było takich problemów jak w fronterze!!! :wsciekly: ale nie czas na narzekanie na ten model opla.masz racje,ręczny z zasadniczym niema nic wspólnego poza szczękami w bębnie.sprawdziłem wszystko jeszcze raz,samoregulatory ok-rozchylając szczeki regulator działa(szczeki ustawione maksymalnie do bębna że koło obraca się z lekkim oporem),szczęki nowe,cylinderki nowe,odpowietrzane tak jak wyczytałem na forum czyli LT,PT,KOREKTOR i jeszcze sto różnych kombinacji po 10 razy ale nadal :dupa: po kolejnej butelce płynu i braku efektów(miękki pedał) straciłem cierpliwość do tego :guns2: .wypaliłem fajkę i myślę może nowe szczęki jeszcze nie ułożyły się do bębnów i dlatego hamulec taki gumowy,bo przed wymianą pedał twardy i hamulce ok(miesiąc wcześniej robiłem przegląd i wszystko w jak najlepszym porządku)ale jak nie chce po dobroci to zrobimy inaczej.podkręciłem regulatory tak że bęben wszedł bardzo ciasno(koła lekko blokowały)i na przejażdżkę,po 10 kilometrach bębny gorące ze ręka nie szlo dotknąć.poczekałem z godzinkę jak ostygną i s powrotem do domu.no i nastąpiła poprawa bo hamulec bierze "ostrzej"a bębny po 10km już tylko letnie,koła nie blokują,więc wnioskuję że powodem "miękkiego" hamulca są nowe szczeki które jeszcze nie dopasowały się do bębna.ale to jeszcze jutro sprawdzę po kolejnej jeździe czy moje przypuszczenia są słuszne. :niewiem: bo innych pomysłów w tym temacie nie mam.a dzisiaj już za zimno na grzebanie przy aucie bo -12 a garaż nieogrzewany więc ciąg dalszy nastąpi jutro.

niestety muszę cię zasmucić, bo rano będzie następne rozczarowanie.powodem wszystkiego jest gotujący się płyn w u kładzie przez nadmierną ciasnotę szczęk, chwilowo po nagrzaniu hamulec był ok ale gdy wszystko ostygnie dalej będzie lipa, problem nie rozwiązany, szukaj od samej pompy, nie wiem jak to jest dokładnie w wersji po liftowej czy układ hamulcowy ma 4 czy 2 wyjścia z samej pompy, ale wydaje mi się że 2, po czym biegnie dalej do pompy abs i dalej na zaciski.
układ hamulcowy z ABS odpowietrza się inaczej jak bez, czyli zaczynając od koła najbliżej pompy wspomagając samą pompa po prze podanie plusa po stacyjce.

może ktoś z kolegów ma inną teorie ale biorąc pod uwagę budowę pompy to wszystko na to wskazuje.
3.2 V6 GTS, simex 37", lift bliżej nieokreślony, mosty patrol k260, snorkel, zderzaki stal, winch

EKIPA ŚLĄSKA
cinek1983059
Podszyszkownik
Podszyszkownik

Postprzez jrzeuski » 17 sty 2016 11:04:56

Problemem jest zapowietrzanie pompy. Jak sie przegapi dolanie płynu, to ląduje się w czarnej :dupa: i mozna sobie pompować przez tydzien a hamulec dalej będzie marny. W Haynesie wyczytałem, żeby bardzo powoli deptać pedał przy odpowietrzaniu i chyba cos w tym jest, ale już nie miałem okazji sprawdzić, bo silnik padł. Jak wsadzę coś nowego pod maskę, to będę dalej walczył z hamulcami, ale dwa lata mi nie udało się ich odpowietrzyć i Frota hamowała na 2-3 depnięcie. A czasem wcale i wtedy przelatywałem przez skrzyżowanie na czerwonym albo wbijałem się w drzewo w terenie :| Nie pomogło wyrzucenie korektora i jednego przewodu z ramy ani wymiana pompy. A zaczęło się banalnie, od wymiany tylnych zacisków.
No mud, no fun
Frota A Long 2.5V6, simex 33", zawias +3", buda +2", drążki kierownicze HD + amortyzator skrętu, mosty 4.56 (przedni od B, tył z LSD), self-made snorkel i zderzaki stalowe, winch
Vectra B kombi 2.5V6 170KM
Vectra B kombi 2.0 16V - będzie WrakRace edition :twisted:

naprawy i motanie Frotek :arrow: SMS/PW/email/czat.
jrzeuski
Admin
Admin

Obrazki: 71
Pochwały: 78
Województwo: Pomorskie
Samochód: Frontera A 2.5TDS Long 1996-1998

Postprzez Łukasz12502 » 17 sty 2016 18:40:31

cinek1983059 napisał(a):niestety muszę cię zasmucić, bo rano będzie następne rozczarowanie.powodem wszystkiego jest gotujący się płyn w u kładzie przez nadmierną ciasnotę szczęk, chwilowo po nagrzaniu hamulec był ok ale gdy wszystko ostygnie dalej będzie lipa, problem nie rozwiązany, szukaj od samej pompy, nie wiem jak to jest dokładnie w wersji po liftowej czy układ hamulcowy ma 4 czy 2 wyjścia z samej pompy, ale wydaje mi się że 2, po czym biegnie dalej do pompy abs i dalej na zaciski.
układ hamulcowy z ABS odpowietrza się inaczej jak bez, czyli zaczynając od koła najbliżej pompy wspomagając samą pompa po prze podanie plusa po stacyjce.

może ktoś z kolegów ma inną teorie ale biorąc pod uwagę budowę pompy to wszystko na to wskazuje.

ja mam zwykłe bębny z tyłu bez abs więc powinno być łatwiej a nie jest.

jrzeuski napisał(a): Problemem jest zapowietrzanie pompy. Jak sie przegapi dolanie płynu, to ląduje się w czarnej :dupa: i mozna sobie pompować przez tydzien a hamulec dalej będzie marny. W Haynesie wyczytałem, żeby bardzo powoli deptać pedał przy odpowietrzaniu i chyba cos w tym jest, ale już nie miałem okazji sprawdzić, bo silnik padł. Jak wsadzę coś nowego pod maskę, to będę dalej walczył z hamulcami, ale dwa lata mi nie udało się ich odpowietrzyć i Frota hamowała na 2-3 depnięcie. A czasem wcale i wtedy przelatywałem przez skrzyżowanie na czerwonym albo wbijałem się w drzewo w terenie :| Nie pomogło wyrzucenie korektora i jednego przewodu z ramy ani wymiana pompy. A zaczęło się banalnie, od wymiany tylnych zacisków.

hej to nie jestem sam z tym problemem.u mnie też zaczęło się banalnie od wymiany cylinderków w bębnach a teraz tak jak piszesz czarna :dupa:
Łukasz12502
Maniak
Maniak

Postprzez cinek1983059 » 17 sty 2016 19:58:04

aaaaaa, to ty masz bęben z tyłu, to było tak od razu powiedzieć nie wiem czemu wywnioskowałem że masz tarczo bęben, w takim wypadku regulacja szczęk jest bardzo istotna, rozpierak ma być tak ustawiony że bęben ma nachodzić z lekkim oporem, jeżeli dalej jest lipa to wywal w pizdu regulator siły hamowania, a układ hamulcowy podepnij tak: z pierwszej sekcji w pompie podepnij przód czyli przewód z pompy do trójnika z trójnika kolejno prawe lewe kolo, druga sekcja tył i tak samo przewód do trójnika bezpośrednio na moście i kolejno prawe lewe koło.po takim zabiegu odpada nam plątanina przewodów hamulcowych, a dzięki usunięciu regulatora siły hamowania (który zapewne i tak nie działał) zyskujemy na poprawie hamowania tyłu.odpowietrzenie zaczynasz od koła znajdującego się najdalej pompy.miłej dłubaniny

EKIPA ŚLĄSKA
cinek1983059
Podszyszkownik
Podszyszkownik

Postprzez riko » 17 sty 2016 20:33:46

jrzeuski napisał(a):bo silnik padł.

zarżnąłeś motorek?? gdzieś tak walczył??
było A 2.0 pb
było A 2.4 lpg
jest A 3.1 TD
riko
Przesiadywacz
Przesiadywacz

Samochód: Frontera A 2.8TDI Sport 1995-1996

Postprzez Łukasz12502 » 17 sty 2016 21:48:32

cinek1983059 napisał(a):aaaaaa, to ty masz bęben z tyłu, to było tak od razu powiedzieć nie wiem czemu wywnioskowałem że masz tarczo bęben, w takim wypadku regulacja szczęk jest bardzo istotna, rozpierak ma być tak ustawiony że bęben ma nachodzić z lekkim oporem, jeżeli dalej jest lipa to wywal w pizdu regulator siły hamowania, a układ hamulcowy podepnij tak: z pierwszej sekcji w pompie podepnij przód czyli przewód z pompy do trójnika z trójnika kolejno prawe lewe kolo, druga sekcja tył i tak samo przewód do trójnika bezpośrednio na moście i kolejno prawe lewe koło.po takim zabiegu odpada nam plątanina przewodów hamulcowych, a dzięki usunięciu regulatora siły hamowania (który zapewne i tak nie działał) zyskujemy na poprawie hamowania tyłu.odpowietrzenie zaczynasz od koła znajdującego się najdalej pompy.miłej dłubaniny

no mam zwykle pra pra dawne bębny :evil2: hehe,no szczęki ustawione tak jak piszesz z lekkim oporem,a od wczoraj nawet bardziej żeby szybciej się "dotarły"do bębnów.no i dzisiaj po kolejnych 20 km bębny już się tak nie grzały jak wczoraj(szczęki ustawione ciaśniej,pisałem o tym wcześniej)i hamulec wyraźnie lepszy :shock: .jedno tylko mnie zastanawia,bo przed wymianą cylinderków wszystko było ok a teraz :dupa: ,dlatego narazie wykluczam że to wina pompy hamulcowej albo tego śmiesznego korektora.a tak trochę :offtopic: pytałem w sklepach o ten korektor do mojej to znaleźli jakiś BLUE PRINT ADZ94901 a cena to JEDYNE 2996,00PLN!!!w necie chyba to samo.
Łukasz12502
Maniak
Maniak

Postprzez cinek1983059 » 18 sty 2016 06:21:31

zrobisz jak uważasz dla mnie korektor siły hamowania we frocie to nieporozumienie

EKIPA ŚLĄSKA
cinek1983059
Podszyszkownik
Podszyszkownik

Postprzez Łukasz12502 » 18 sty 2016 22:19:56

jak trzeba będzie wywalić korektor to się wywali :killer:i coś zmota :gears: ,na razie za zimno na grzebanie. jrzeuski pisał że też wywalił korektor i nadal :dupa: więc na razie się wstrzymam,bo tak jak pisałem wcześniej przed wymianą cylinderków było ok. :thx: wielkie panowie za pomoc i wszelkie porady w tym temacie.
Łukasz12502
Maniak
Maniak

Postprzez rademenez1 » 18 sty 2016 22:34:06

Ja wywaliłem korektor i dałem trójnik ,teraz hamulce są o niebo lepsze.Korektor i tak był zardzewiały i nic nie dawał.
rademenez1
Bywalec
Bywalec

Województwo: Dolnośląskie

Postprzez luckson » 19 sty 2016 18:59:40

Co do korektora hamowania i wywalania go to trzeba podejść z rozsądkiem. W modelach z bębnem z tyłu wymontowanie korektora może zdać egzamin ale w modelach tarczobębnowych może się zdarzyć, że tył będzie hamował równo z przodem, więc w efekcie zacznie blokować tylne koła wcześniej niż przednie.
luckson
Bywalec
Bywalec

Pochwały: 4
Województwo: Małopolskie
Samochód: zbłądziłem - mam inny pojazd

Postprzez cinek1983059 » 19 sty 2016 19:25:26

luckson napisał(a):Co do korektora hamowania i wywalania go to trzeba podejść z rozsądkiem. W modelach z bębnem z tyłu wymontowanie korektora może zdać egzamin ale w modelach tarczobębnowych może się zdarzyć, że tył będzie hamował równo z przodem, więc w efekcie zacznie blokować tylne koła wcześniej niż przednie.

sory bardzo kolego ale muszę sprowadzić cię na ziemie, gdyż się mylisz i to bardzo.przdnie tarcze hamulcowe są dużo większe, większy zacisk, większy klocek co oznacza że skuteczność i siła hamowania dużo lepsza niż tył

EKIPA ŚLĄSKA
cinek1983059
Podszyszkownik
Podszyszkownik

Postprzez eric » 19 sty 2016 19:39:36

niby tak ... ale dupa lżejsza przy hamowaniu
... jakieś śrubki mnie powypadały teraz ...
eric
Moderator
Moderator

Obrazki: 48
Pochwały: 11
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Postprzez Łukasz12502 » 19 sty 2016 19:54:00

a jakby wstawić taki korektor na przewód od astry f? http://t.iparts.pl/206/44053/dokumenty/ ... a-b-s-.jpg
Łukasz12502
Maniak
Maniak

Postprzez ali » 19 sty 2016 21:29:19

Łukasz12502 napisał(a):a jakby wstawić taki korektor na przewód od astry f? http://t.iparts.pl/206/44053/dokumenty/ ... a-b-s-.jpg

To jest prosty korektor, zależnie od siły sprężyny w środku redukuje ciśnienie. Powinien działać, najwyżej pokombinujesz ze spręzyną.
ali
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 2
Pochwały: 16
Samochód: Frontera B 2.2DTI Long 1998-2004

Postprzez luckson » 19 sty 2016 21:34:57

Tu zgadzam się z ericiem. Tył jest lzejszy. Problem z korektorem miałem po wyliftowaniu zawieszenia. Podniesione zawieszenie otwierało zawór korektora i podczas hamowania na śliskiej drodze tył zaczął hamować przed przodem. Poczułem nawet jak d... zaczyna znosić. Musiałem korektor opuścić niżej żeby się domykał.
luckson
Bywalec
Bywalec

Pochwały: 4
Samochód: zbłądziłem - mam inny pojazd

Postprzez Łukasz12502 » 19 sty 2016 22:48:55

luckson napisał(a):Tu zgadzam się z ericiem. Tył jest lzejszy. Problem z korektorem miałem po wyliftowaniu zawieszenia. Podniesione zawieszenie otwierało zawór korektora i podczas hamowania na śliskiej drodze tył zaczął hamować przed przodem. Poczułem nawet jak d... zaczyna znosić. Musiałem korektor opuścić niżej żeby się domykał.

a nie powinno być odwrotnie?tzn.im lżejszy tył(lub :dupa: wyżej po lifcie)słabiej tył bierze,a obciążony(lub :dupa: siedzi)hamulec z tyłu lepszy?chyba tak działa ten korektor?poprawcie mnie jeśli się mylę :oops:
Łukasz12502
Maniak
Maniak

Postprzez jrzeuski » 19 sty 2016 23:02:29

Pewnie odwrotnie przewody miał podłączone :D
No mud, no fun
Frota A Long 2.5V6, simex 33", zawias +3", buda +2", drążki kierownicze HD + amortyzator skrętu, mosty 4.56 (przedni od B, tył z LSD), self-made snorkel i zderzaki stalowe, winch
Vectra B kombi 2.5V6 170KM
Vectra B kombi 2.0 16V - będzie WrakRace edition :twisted:

naprawy i motanie Frotek :arrow: SMS/PW/email/czat.
jrzeuski
Admin
Admin

Obrazki: 71
Pochwały: 78
Województwo: Pomorskie
Samochód: Frontera A 2.5TDS Long 1996-1998

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Układ hamulcowy