| Witamy ! |
|---|
|
|

żeby syf puścił no i puścił ale lut i zaczęła cieknąć.Dzisiaj polutowałem i zaraz idę do garage walczyć z montażem,może cyknę parę fotek.

FFK napisał(a):A czy można "odkamienić" układ za pomocą środków do czajników, pralek, zmywarek?
nawet do aut idzie kupić jakieś "wynalazki" do czyszczenia układów chłodzenia ale jaka jest ich skuteczność to nie mam pojęcia.może ktoś korzystał i mu pomogło??? znajomy kiedyś do golfa 2 zaaplikował kreta i po 2godzinach już nie miał zaślepki w głowicy ale układ czysty 

rademenez1 napisał(a):Bezpiecznym i bardzo skutecznym odkamieniaczem jest ocet spirytusowy zmieszany 50/50 z wrzącą wodą,tak na początek przepłukałem nagrzewnicę bez jej wyjmowania.Garnek z wodą i octem postawiłem na turystycznej kuchence gazowej aby ciągle było gorące( bardzo ważne) ,pompa od pralki za 10 zł z alledrogo ,wąż do nagrzewnicy i drugi powrót z powrotem do garnka i tak zostawić na pół godz.Kiedyś zastosowałem coś kupionego w sklepie moto i przeżarło nagrzewnicę i rurkę na wylot.Najpierw sprubował bym takie płukanie bo z wyciągnięciem nagrzewnicy jest sporo roboty.
-- Dodano 23 sty 2016 18:53:18 --
Dzisiaj pojeździłem trochę w koło komina i ogrzewanie zostało w stu procentach przetestowane , sprawdziło się na medal.W samochodzie ukrop że można w krótkim rękawku jeździć.Przysłoniłem jeszcze trochę chłodnicę,teraz temp.dochodzi trochę za pierwszą kreskę.

przemekcrx napisał(a):rademenez1 napisał(a):Bezpiecznym i bardzo skutecznym odkamieniaczem jest ocet spirytusowy zmieszany 50/50 z wrzącą wodą,tak na początek przepłukałem nagrzewnicę bez jej wyjmowania.Garnek z wodą i octem postawiłem na turystycznej kuchence gazowej aby ciągle było gorące( bardzo ważne) ,pompa od pralki za 10 zł z alledrogo ,wąż do nagrzewnicy i drugi powrót z powrotem do garnka i tak zostawić na pół godz.Kiedyś zastosowałem coś kupionego w sklepie moto i przeżarło nagrzewnicę i rurkę na wylot.Najpierw sprubował bym takie płukanie bo z wyciągnięciem nagrzewnicy jest sporo roboty.
-- Dodano 23 sty 2016 18:53:18 --
Dzisiaj pojeździłem trochę w koło komina i ogrzewanie zostało w stu procentach przetestowane , sprawdziło się na medal.W samochodzie ukrop że można w krótkim rękawku jeździć.Przysłoniłem jeszcze trochę chłodnicę,teraz temp.dochodzi trochę za pierwszą kreskę.
To na termostat Cię nie stać ?? tylko zasłaniasz chłodnicę?
Szlamisz tym silnik, bo zbiera się woda w silniku przez niedogrzany motor.

Powrót do Układ chłodzenia i ogrzewania, klimatyzacja
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości