Lazybones napisał(a):Daj znać gdzie kupiłeś regulator ciśnienia paliwa oraz ten czujnik położenia wału, bo u mnie "wspaniali i wszystkowiedzący mechanicy" twierdzą że te części nie są dostępne w polsce i jedynie pozostaje import z usa XD
Też będę je miał do wymiany.
W odpowiedzi - to prawda. Obecnie zdobycie części do tego silnika / pojazdu nawet nie graniczy z cudem. To po prostu jest niemożliwe. Części te nawet nie to, że są niedostępne w Polsce, ale w całej Europie.
Wszystkie polskie ogłoszenia / oferty sklepów to oferty widma. Tych produktów fizycznie nie ma.
Części kupuję bezpośrednio u producentów w Chinach. Generalnie (co do zasady) - to są te same produkty co oferowane w USA.
Nie oszukujmy się - nikt tego tam nie produkuje. To są chińskie produkty + średnio 500-1000 % marży.
Nie wybieram najtańszych produktów, czytam komentarze i historię sprzedawcy.
1. Regulator ciśnienia miałem już nagrany w Chinach. Przypadkowo znalazłem też aktualną ofertę w Czechach, lecz jakimś dziwnym trafem (wcześniej tam szukałem i nie było) pojawiła się jedna sztuka w Polsce w popularnej sieci InterCars. Zakup bez możliwości zwrotu. Kupiłem - działa jak należy.
2. Czujnik położenia wału - zakupiłem w Chinach. Nie na Aliexpress, lecz na Alibabie - tam jest dużo taniej i więcej ofert. Zakupiłem 2 szt. (druga na zapas), ponieważ koszt transportu / ubezpieczenia przesyłki / odprawy celnej / cła i Vatu (zależy jak się uda) często wielokrotnie przewyższa wartość towaru. Czujnik zamontowany - działa jak należy.
Numer seryjny pozyskuję w ASO Opel. Przy okazji zawsze się tam dowiaduję, że część jest niedostępna nawet w centralnym magazynie w Niemczech (ostania dostępność np. w 2005 roku) i ostatnia cena przyprawiająca o zawrót głowy. Dosłownie !!!
Proponuję samodzielnych poszukiwań na Alibabie. Czasami również tam nie mogę czegoś znaleźć, wówczas pomaga mi pewna poznana tam i zaprzyjaźniona sympatyczna Kobieta.
Wszystko załatwia i w ciągu tygodnia towar mam na miejscu. Z pewnością dolicza swoją prowizję, ale przecież na tym polega jej praca.