Witamy !

[A 2.2] Przesunięte koło zębate

[A 2.2] Przesunięte koło zębate

Postprzez Artus » 30 mar 2009 18:57:08

W silniku, który kupiłem, jedno z kół zębatych rozrządu jest o około 1 mm wysunięte w stosunku do drugiego. Jaka może być tego przyczyna i czy mam się tym przejmować?
I znów mam Fronterę :)
Artus
Starszy Nałogowiec
Starszy Nałogowiec

Obrazki: 0
Pochwały: 2
Województwo: Mazowieckie
Samochód: Frontera B 2.2i Long 1998-2004

Re: Przesunięte koło zębate

Postprzez jack 2.2 dti » 02 kwi 2009 12:38:45

A w tym silniku co już miałeś jest tak samo ?
Opel Frontera B sport 2.2 DTI
Obrazek

"Nie walczę na rozum z kimś kto jest nie uzbrojony"
jack 2.2 dti
Młodszy Guru
Młodszy Guru

Samochód: Frontera B 2.2DTI Sport 1998-2004

Postprzez Artus » 02 kwi 2009 20:31:26

Nie, są równo
Artus
Starszy Nałogowiec
Starszy Nałogowiec

Postprzez Janek 44 » 02 kwi 2009 20:40:49

Na innym forum też o to samo pytałeś. Dostałeś odpowiedz. Naprawdę Ci to przeszkadza? Jeżeli tak , to zaprowadź autko do autoryzowanego dylleraa :mrgreen: , i tam naprawią go. Bo jest to bardzo , ale to bardzo upierdliwa wada silnika.
Janek 44

Postprzez Artus » 02 kwi 2009 21:28:07

Janek 44 napisał(a):Na innym forum też o to samo pytałeś. Dostałeś odpowiedz. Naprawdę Ci to przeszkadza? Jeżeli tak , to zaprowadź autko do autoryzowanego dylleraa :mrgreen: , i tam naprawią go. Bo jest to bardzo , ale to bardzo upierdliwa wada silnika.

Otóż nikt tam nie udzielił odpowiedzi, każdy jaja sobie robił. Też jesteś bardzo pomocny :<:
Nie wiesz chyba po co są fora wredny człowieczku. Nie pisz więcej nie na temat a najlepiej nigdy nie odpisuj na moje posty
Artus
Starszy Nałogowiec
Starszy Nałogowiec

Postprzez wikked » 02 kwi 2009 23:06:35

z Twojego opisu wynika że masz 16V. Jeśli masz go na wierzchu to (jeśli umiesz) zdejmij pasek popuść mocowanie wałków i sprawdź luzy osiowe. Jak nie ma to ja bym to olał (zakładając że pasek jest na całej powierzchni trzymany przez wałek!!!!!!!).
ps. jeśli pieprzę głupoty to pewnie ktoś tu zaraz zareaguje
wikked

Postprzez Artus » 03 kwi 2009 06:47:05

wikked napisał(a):z Twojego opisu wynika że masz 16V. Jeśli masz go na wierzchu to (jeśli umiesz) zdejmij pasek popuść mocowanie wałków i sprawdź luzy osiowe. Jak nie ma to ja bym to olał (zakładając że pasek jest na całej powierzchni trzymany przez wałek!!!!!!!).
ps. jeśli pieprzę głupoty to pewnie ktoś tu zaraz zareaguje

Nie pieprzysz, w końcu ktoś na temat :>:
To ma być zrobione, bo kumpel będzie wymieniał rozrząd.
A niepokoi mnie to, bo na jednej zębatce pasek leży idealnie, a z tej cofniętej wystaje o 1 mm
Artus
Starszy Nałogowiec
Starszy Nałogowiec

Postprzez Kpt.Saper » 03 kwi 2009 07:20:29

Nie wiem jak jest u ciebie ,ale jesli koło jest dokręcane do wałka to może brakuje jakiejś podkładki dystansowej albo jest dołożona niepotrzebnie ,z drugiej strony jak wałki nie mają zadnych luzów a pasek trzymany jest na całej powiezchni to też bym to olał , tak jak napisał WIKKED
Kpt.Saper

Postprzez Janek 44 » 03 kwi 2009 07:26:09

Artus napisał(a):Otóż nikt tam nie udzielił odpowiedzi, każdy jaja sobie robił. Też jesteś bardzo pomocny :<: Nie wiesz chyba po co są fora wredny człowieczku. Nie pisz więcej nie na temat a najlepiej nigdy nie odpisuj na moje posty
Wredny człowieczek odpowiada. (nie musisz tego czytać) Każdy kto z Ciebie zrobił jaja na tamtym forum dał Ci konkretną odpowiedz, tylko trza umieć czytać ze zrozumieniem. A i wiem po co są fora, każdy nowy mnie w tym utwierdza. To jest pierdoła, obraziłeś się, Twoje forumowe prawo, tylko nie zapomnij się odobrazić jak zapytasz o poważną usterkę. :mrgreen:
Janek 44

Postprzez Artus » 03 kwi 2009 08:17:13

Janek 44 napisał(a):
Artus napisał(a):Otóż nikt tam nie udzielił odpowiedzi, każdy jaja sobie robił. Też jesteś bardzo pomocny :<: Nie wiesz chyba po co są fora wredny człowieczku. Nie pisz więcej nie na temat a najlepiej nigdy nie odpisuj na moje posty
Wredny człowieczek odpowiada. (nie musisz tego czytać) Każdy kto z Ciebie zrobił jaja na tamtym forum dał Ci konkretną odpowiedz, tylko trza umieć czytać ze zrozumieniem. A i wiem po co są fora, każdy nowy mnie w tym utwierdza. To jest pierdoła, obraziłeś się, Twoje forumowe prawo, tylko nie zapomnij się odobrazić jak zapytasz o poważną usterkę. :mrgreen:

Nowy :lol: :lol: :lol:
Chyba tu... od 2000 roku kilkadziesiąt tysięcy postów na innym forum motoryzacyjnym
A jeśli - cytuję: "Ja bym przyjebał porządnie młotem" uważasz za pomocną odpowiedź to współczuję
Artus
Starszy Nałogowiec
Starszy Nałogowiec

Postprzez Janek 44 » 03 kwi 2009 13:37:20

Ja bym przyjebał porządnie młotem

Czytaj
Nie jest to żadna usterka. :mrgreen: :mrgreen:
Janek 44

Postprzez jack 2.2 dti » 03 kwi 2009 14:02:19

Nie wiem jak są mocowane te koła ale może jest odwrotnie zamocowane albo jest koło od innej furki
Obrazek

jack 2.2 dti
Młodszy Guru
Młodszy Guru

Postprzez jack 2.2 dti » 03 kwi 2009 14:02:58

A pasek pokrywa je na tej samej szerokości co to drugie ?
Obrazek

jack 2.2 dti
Młodszy Guru
Młodszy Guru

Postprzez wikked » 03 kwi 2009 17:13:50

Janek 44 napisał(a):
Ja bym przyjebał porządnie młotem

Czytaj
Nie jest to żadna usterka. :mrgreen: :mrgreen:

gratuluję pomysłu jeśli Ty czytasz ze zrozumieniem to pewnie doczytałeś że pasek wychodzi poza koło ok. 1mm. Jeśli to dla Ciebie nie jest żadna usterka to gratuluję.
Artus napisał(a):

A niepokoi mnie to, bo na jednej zębatce pasek leży idealnie, a z tej cofniętej wystaje o 1 mm

Dla mnie to poważna sprawa zdemontuj wałek (wałki) posprawdzaj osadzenia gdzie ucieka. Nie chce mi się wierzyć że masz 2 różne wałki. Może rzeczywiście jakieś dystanse są powkładane. Ciężko tak bez oglądnięcia. Ja osobiście tego bym nie bagatelizował.
Pozdrawiam W.
wikked

Postprzez Janek 44 » 03 kwi 2009 17:35:27

@wikked
A jest? Zdefiniuj pojęcie około 1mm.!!!!!!!!!!! Jestem bardzo dokładny i oto zapytałem na tamtym forum.10mm też jest około. Nie ja kazałem przypierniczyć młotkiem, więc się na TRZY bosaki...... . Czepiasz się jakbyś wieszaka w domu nie miał.
Janek 44

Postprzez sick69 » 03 kwi 2009 17:37:53

Popieram przedmowce , uważam z na dłuższą metę to może być kosztowna usterka :shock:
sick69

Postprzez wikked » 03 kwi 2009 21:32:18

Janek 44 napisał(a):@wikked
A jest? Zdefiniuj pojęcie około 1mm.!!!!!!!!!!! Jestem bardzo dokładny i oto zapytałem na tamtym forum.10mm też jest około. Nie ja kazałem przypierniczyć młotkiem, więc się na TRZY bosaki...... . Czepiasz się jakbyś wieszaka w domu nie miał.

"jasiu" ciut przeginasz
Wracając do tematu rozbierz i pomierz. Nie jeździj na tym bo głowica "16" to fajna kasa a szkoda patrzeć jak furkę "czerwona" pod domem wsuwa i jeździć się nie da.

Pozdrawiam W.
wikked

Postprzez DAN » 06 paź 2009 13:43:50

Witam

Na początku należało by sprawdzić numery katalogowe kół zębatych na tych wałkach u mnie Frotka przyjechała od naszych Zachodnich sąsiadów i miała nie takie koło ssące jak jest w programie EPC3.
Oryginalne koła do mojej Frotki maja numer 92061893 i takie mam prawe a lewe przed demontażem ma numer 90411766 i te koło tarło o obudowę i dopiero 3 mechanik po 2-krotnym zerwaniu paska i naprawie silnika ;-( to zauważył i wymienił je na inne koło nie od Frontery z okrągłymi otworami.

Koło z numerem 90411766 pasuje do Frontery B, Vectry i innych.

Może ktoś miał doświadczenie z kołami do Frontery A i wie coś na ten temat więcej czy koła są o numerach 92061893 (Frontera A) i o numerze 90411766 są takie same a tarcie o obudowę jest tylko przypadkiem nie podłożenia dystansu pod koło.
Drugie pytanie czy koło od innego Opla nr. GM 90531683 zamontowane w mojej Frotce także doprowadzi do 3 remontu silnika.

Pozdrawiam
Frontera 2.2 16V benzyna + Tylny most z LSD + LPG Autronic AL700 - Reduktor Tomasetto 140hp - Opony BRIDGESTONE DULER A/T
DAN
Starszy Zaglądacz
Starszy Zaglądacz

Pochwały: 1
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Samochód: Frontera A 2.2i Long 1995-1998

Powrót do 2.2i