Witamy !

[A2.2]Uszczelka pod głowicą

[A2.2]Uszczelka pod głowicą

Postprzez steele » 06 kwi 2009 15:38:23

Witam. Z powodu przyduszania się Froci na gazie podjechałem do gazownika na wymianę filtra. Wymienił też silniczek krokowy gazu i trzpień w parowniku. Po krótkim czasie zauważyłem kilkakrotnie spory ubytek płynu chłodniczego (cały zbiorniczek po ok. 20 km) przy jednoczesnym braku widocznych wycieków. W dodatku z rury dymi jak diabli czego wcześniej nie było. Ponadto coś mi muli i szarpie na 1 i 2 biegu (gaz i benzyna). Podejrzenia padają na uszczelkę pod głowicą. Czy rzeczywiście jest aż tak źle??
steele

Re: Uszczelka pod głowicą czy jeszcze nie??

Postprzez oposs » 06 kwi 2009 16:00:55

steele napisał(a):kilkakrotnie spory ubytek płynu

To znaczy ze rowniez kilkakrotnie uzupelniales ten ubytek?
oposs
Moderator
Moderator

Pochwały: 4
Województwo: Mazowieckie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Postprzez Janek 44 » 06 kwi 2009 16:49:36

Twoje podejrzenia są tak na 99% słuszne. Sprawdź jeszcze czy w chłodnicy nie ma bąbelków powietrza i czy oleju nie przybywa. Z tymi bąbelkami uważaj , tylko na zimnej chłodnicy. Jeżdżąc na gazie trzeba liczyć się z częstszą wymianą uszczelki. :wink:
Janek 44

Postprzez domelwwl » 06 kwi 2009 21:04:28

wiec tak odkrec korek od oleju i zobacz czy nic sie nie osadza ale moim zdaniem na 100% uszczelka koszty nie wielkie jak sam umiesz robic
domelwwl

Postprzez wikked » 06 kwi 2009 21:08:37

Jak dymi na biało to odkręć korek wlewu oleju i zobacz czy już "masła" nie robisz. Jak będzie "masło" to uszczelka jak talala. I nie łam się- może być gorzej. Natomiast chłodnicy to nie ruszaj bo w niej jedyny korek to spustowy płynu jest na dole. Aha i jak zdejmiesz głowicę to zrób od razu uszczelniacze zaworów- będzie z głowy i oleju mnije weźmie.

Pozdrawiam W.
wikked

Postprzez marek92248 » 06 kwi 2009 21:10:53

U mnie też jest ubytek płynu ale około litra na trzy miesiące. Ostatnio zauważyłem ze podczas przyśpieszania na trzecim i czwartym biegu czasem szarpnie lecz szarpanie pojawiło sie w momencie włączenia klimatyzacji jak sprężarka nie chodzi nic nie szarpie (tak mi się wydaje wcześniej tego nie odczuwałem) . Co do kopcenia na biało. Zimą było bardzo mocne(normalne aczkolwiek wydawało mi sie, że chyba aż za mocne) teraz rano jak jest zimno kopci ale nie zwróciłem uwagi czy później ustaje jutro to obadam. No i mam masełko na odmie.
Subaru Legacy Outback 3.0 H6 245km
marek92248
Starszy Przesiadywacz
Starszy Przesiadywacz

Województwo: Pomorskie

Postprzez wikked » 06 kwi 2009 21:21:50

no to Ci się zaczyna. Wieczorem stawiasz gorącą furkę i płyn jest pod ciśnieniem. Przez noc któryś garnek zaleje. Rano kopci. Jak masz czas i kaskę to rób od razu.
wikked

Postprzez domelwwl » 06 kwi 2009 21:23:18

i nie zapomnij glowicy splanowac koszt okolo 50zl ja u siebie placilem 35zl uszczelka 60zl koszt robocizny 000zl
domelwwl

Postprzez marek92248 » 06 kwi 2009 21:40:46

Dobrze, że pracuje w serwisie co prawda Fiata :mrgreen: ale chłopaki będą mieli co robić jak nie będą mieli roboty.
marek92248
Starszy Przesiadywacz
Starszy Przesiadywacz

siemacie ludzie!

Postprzez cobrretti » 06 kwi 2009 22:02:02

jak wspomnialem wczesniej,jestem w trakcie wymiany uszczelki pod glowica.Czy znacie jakis skuteczny srodek do przeplukania systemu chlodzacego?Nazbieralo mi sie troche osadu z kamienia.

Na naszym forum wczesniej wyczytalem,ze komus sie czasami zapala pomaranczowa kontrolka z ikona silnika.Tez mialem ten problem i teraz go rozpoznalem.Okazalo sie ze mam pekniety kolektor wydechowy.
Pozdrawiam
Cobra
cobrretti

Postprzez Drako » 06 kwi 2009 23:48:30

takiemu to dobrze :?
Drako

Postprzez steele » 07 kwi 2009 07:43:36

oposs napisał(a):
steele napisał(a):kilkakrotnie spory ubytek płynu

To znaczy ze rowniez kilkakrotnie uzupelniales ten ubytek?

Tak, uzupełniałem i dalej znikał. Dzięki za odpowiedzi. Widzę,że mechanik przed świętami zarobi :(

I jeszcze pytanko - Co to jest owe splanowanie głowicy?? Czy jest to to samo co polerowanie/szlifowanie?? Bo nie bardzo mogę się z mechanikiem dogadać w tej sprawie.
steele

Postprzez steele » 10 kwi 2009 21:22:54

No i niestety była to uszczelka :( Naprawiona, głowica splanowana, uszczelniacze zaworów i inne wymienione. Ufff....może trochę spokoju będzie :)
steele

Postprzez wikked » 10 kwi 2009 21:59:44

No spokój będzie tylko pamiętaj żeby dociągnąć głowicę ale o tym pewnie mechanik mówił. Jeśli chodzi o planowanie głowicy to już odpowiadam- to usunięcie wszelkich wżerów mikronadpaleń i nierówności jakie normalnie się muszą zdarzyć przy funkcjonowaniu silnika oraz doprowadzenie do idealnej równości głowicy poprzez zebranie odrobiny materiału z powierzchni (oczywiście od strony bloku). Tak to można szybko opisać.

Pozdrawiam W.
wikked

Postprzez marek92248 » 11 kwi 2009 01:30:18

Z ciekawości jaki wyszedł koszt łączny???
marek92248
Starszy Przesiadywacz
Starszy Przesiadywacz

Postprzez steele » 11 kwi 2009 09:16:42

wikked napisał(a):No spokój będzie tylko pamiętaj żeby dociągnąć głowicę ale o tym pewnie mechanik mówił.

Cholera...chyba nie wspominał :( A z czym to się je??

Cennik:
Uszczelka pod głowicę - 80
Splanowanie - 50
Uszczelniacze zaworów + wymiana - 130
Uszczelka pod obudowę - 6
Uszczelka pokrywy zaworów - 48
Uszczelka kolektora ssącego i wydechowego - 18 + 8
Wymiana oleju - 99
Robocizna - 400

Chyba to już wszystko.
steele

Postprzez wikked » 11 kwi 2009 10:21:41

Możliwe że dociągali Ci głowicę przed oddaniem autka. Generalnie chodzi o to żeby rozgrzać silnik do temp. pracy (jak przy odpowietrzaniu ukł. chłodzenia) gasisz, zdejmujesz dekiel i dokręcasz. Później składasz i jeździsz.

Pozdrawiam W.
wikked

Postprzez jamrutek » 13 gru 2010 22:52:56

wszystko zależy od producenta pojazdu, jedni każą głowicę po nagrzaniu dociągać inni nie, tak samo z śrubami od głowicy w jednych autach są jednorazowe w innych wielorazowego użytku i tak np. Frontera 2.2 16v : śruby trzeba wymienić, dociągnąć momentem 25Nm i potem 3 razy o 90 stopni i koniec. Niedawno robiłem głowicę i kupując dobre materiały na same części wydałem 1500 pln, np 1 szklanka 40 pln x 16= 640pln.
jamrutek

Powrót do 2.2i