Witamy !

[2.2] Wyciek oleju spod kolektora

[2.2] Wyciek oleju spod kolektora

Postprzez Slayer » 14 maja 2009 21:42:14

Witam. Jeździłem sobie wczoraj frotka B 2.2 TDi po terenie i dzisiaj się budzę, idę na parking a tu po autem od groma oleju :(. Pojechałem do pracy i po godzinie dość dużo mi nakapało więc pojechałem do mechanika. Po obadaniu silnika stwierdzili, że dość mocno pompuje olej spod kolektora. Mówili, że to raczej nie od jazdy offroadowej. Umówiony jestem na wymianę uszczelek (okolo 550zł) na poniedziałek. Jakie mogą mnie czekać niespodzianki?
Ostatnio edytowano 30 sie 2009 03:36:14 przez Slayer, łącznie edytowano 1 raz
Slayer

Re: Wyciek oleju spod kolektora

Postprzez wikked » 14 maja 2009 21:48:21

Ja na Twoim miejscu bym najpierw umył zapalił i sprawdził skąd się leje. Mam 3 dieselki (nie frotki) i za cholerę nic mi nie pasuje do tej usterki. Jedyne to że gdzieś sika ze smarowania turbiny. Uszczelki wymienić i ciekawe czy jak się okaże że to nie spod kolektora to co, zwrócą Ci kasę??!! Nie sądzę. Obadaj skąd się leje. Może masz dziurę na odpowietrzeniu bloku (przewód gumowy od rury z miarką oleju).
ps. moja prywatna rada nie gazuj autka bo jeśli to z turbiny to szlag ją trafi i to już wtedy nie jest 500zł.
wikked

Postprzez Slayer » 14 maja 2009 22:21:24

ps. ta plamka jest po godzinie parkowania...
Ostatnio edytowano 29 sie 2009 13:19:53 przez Slayer, łącznie edytowano 1 raz
Slayer

Postprzez wikked » 14 maja 2009 23:02:32

Dobra po oglądnięciu zdjęć nic nie wymyśliłem oprócz tego że nie masz odpowietrzenia bloku tak ja u mnie jest. Spojrzałem na alledrogo i z fotek to turbinę masz po drugiej stronie a po prawej to wydaje mi się że masz filtr oleju. Kiedyś miałem Forda i zdażyło mi się raz że wypieprzyło mi uszczelkę spod filtra. Siurało na wszystkie strony i też nie mogłem chwilę zlokalizować skąd to siura. Sprawdź czy masz tam filtr i daj znaka ewentualnie jak znajdziesz przyczynę.
ps. w dalszym ciągu sugeruje odstawienie furki a już napewno nie gazowanie jej.
wikked

Postprzez Slayer » 14 maja 2009 23:14:59

To jest filtr oleju. Rano wstanę, wytrę silnik szmatką i zobacze czy sie przy tym filtrze coś nie stało. Co chwile sprawdzam poziom oleju. Dolewka w pogotowiu. Staram się jezdzić na niskich obrotach i jak najmniej.
Slayer

Postprzez wikked » 14 maja 2009 23:26:22

Slayer tam pod filtrem na jednej fotce widziałem jakieś złącza a na innej długie sztywne przewody od turbiny na prawą stronę. To też sprawdź czy gdzieś (jeśli są wkręcane w tą podstawę filtra) tam się nie poluźniło. To są moje dywagacje mówię otwarcie bo jedyne czym się podpieram to fotki z allegro.
wikked

Postprzez Janek 44 » 15 maja 2009 05:36:14

Sprawdź ciśnienie sprężania.
Janek 44

Postprzez Slayer » 15 maja 2009 06:46:56

Janek 44 napisał(a):Sprawdź ciśnienie sprężania.

Czy to jest standardowa procedura przy takiego rodzaju wyciekach?
Podjechałem wczoraj do warsztatu ze stacją kontroli pojazdów, więc skoro powiedzieli, że wstępnie jest to wyciek spod kolektora z okolic zaworów to chyba wiedzą co robią. Dzisiaj popatrze przy tym filtrze oleju czy nie ma i tam wycieku a dalszą część pozostawię mechanikom.
Slayer

Postprzez ADAM SP3WXO » 15 maja 2009 08:16:12

Janek 44 napisał(a):Sprawdź ciśnienie sprężania.

Jeżeli silnik odpala bez problemu to nie ma problemu ze sprężaniem.
ADAM SP3WXO

Postprzez Slayer » 15 maja 2009 16:35:20

Silnik ładnie działa. Odpala bez problemu. Wszystko super ślicznie pięknie gdyby nie ten wyciek...
Slayer

Postprzez Janek 44 » 15 maja 2009 20:00:54

To jest anglik? Na tych zdjęciach niewiele widać. Proponowałem pomiar ciśnienia bo podejrzewam uszkodzenie uszczelki pod głowicą (5 zdjęcie). Może się mylę.
Janek 44

Postprzez kasalka » 15 maja 2009 23:52:26

Janek 44 napisał(a):To jest anglik? Na tych zdjęciach niewiele widać. Proponowałem pomiar ciśnienia bo podejrzewam uszkodzenie uszczelki pod głowicą (5 zdjęcie). Może się mylę.

na anglika nie wygląda. miałem podobny wyciek i była to właśnie uszczelka pod głowicą, tylko nie kapało pod samochodem lecz zalewało całą skrzynię aż po wał.
pier...e konwenanse
Pozdrawiam Łukasz
kasalka
Nałogowiec Ekstremalny
Nałogowiec Ekstremalny

Obrazki: 18
Pochwały: 2
Województwo: Świętokrzyskie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Postprzez Janek 44 » 16 maja 2009 05:42:30

Anglik.
Janek 44

Postprzez Slayer » 16 maja 2009 06:41:23

Janek 44 napisał(a):Anglik.
Ostatnio edytowano 29 sie 2009 13:21:06 przez Slayer, łącznie edytowano 1 raz
Slayer

Postprzez Janek 44 » 16 maja 2009 07:21:08

Jesteś pewien ze cieknie spod kolektora?
Zdjęcia niewiele dają w tym wypadku, poszukaj dobrego mechanika w okolicy. Mogą to być uszczelki ( głowica, pokrywa zaworów ) może głowica pękła. Za dużo może. Ustal szybko przyczynę, szkoda silnika.
Janek 44

Postprzez Slayer » 18 maja 2009 14:35:53

No i dzwonił mechanik mówiąc że dodatkowo musi wyciągac skrzynie biegów bo to wyciek z wała korbowego? Przy okazji zauważyli ze jest peknięta rurka wodna, kable od wody czy cos takiego (nie pamiętam nazwy).
Slayer

Postprzez Janek 44 » 18 maja 2009 15:58:30

Slayer napisał(a):No i dzwonił mechanik mówiąc że dodatkowo musi wyciągac skrzynie biegów bo to wyciek z wała korbowego? Przy okazji zauważyli ze jest peknięta rurka wodna, kable od wody czy cos takiego (nie pamiętam nazwy).
:shock: :shock: Poproś kogoś kto się zna , bo ktoś tu ... a zresztą ja się nie znam. :mrgreen:
Janek 44

Postprzez Kogut » 18 maja 2009 16:30:45

Od spodu masz podobny wyciek jak u mnie :? ale nie chciałem nic mówić żeby nie wprowadzać w błąd.
Tutaj masz mój temat
viewtopic.php?f=13&t=2611
Kogut
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 0
Pochwały: 3
Województwo: Mazowieckie
Samochód: Frontera B 2.2DTI Long 1998-2004

Postprzez jack 2.2 dti » 18 maja 2009 20:42:08

Slayer napisał(a):No i dzwonił mechanik mówiąc że dodatkowo musi wyciągac skrzynie biegów bo to wyciek z wała korbowego? Przy okazji zauważyli ze jest peknięta rurka wodna, kable od wody czy cos takiego (nie pamiętam nazwy).

I to jest najbardziej prawdopodobna wersja sam to robiłem w zeszły tygodniu.
Użyj zimmering elringa ( oryginał) i musisz go odpowiednio włożyć bo będzie ciekł
Opel Frontera B sport 2.2 DTI
Obrazek

"Nie walczę na rozum z kimś kto jest nie uzbrojony"
jack 2.2 dti
Młodszy Guru
Młodszy Guru

Pochwały: 2
Samochód: Frontera B 2.2DTI Sport 1998-2004

Postprzez Slayer » 18 maja 2009 22:39:35

tym wszystkim się zajmuje mechanik. na środę powinienem mieć już auto bo dojdą te wężyki a jak już jest rozbebeszony to się je wymieni ;) Skrzynia biegów jest w dobrym stanie. Takie wieści z warsztatu.
Slayer

Następna strona

Powrót do 2.2 DTI