Witamy !

Moje plany na audio

Sprzęt grający oraz komunikacja CB

Moje plany na audio

Postprzez Wookash » 27 maja 2009 23:14:44

Witam

Tak sobie czytam Wasze posty o audio i sobie wymyslkilem ze i ja przerobie swoje cudo. A mianowicie:

Radio Clarion ARX8370RW ze zmieniarka
Equalizer Clarion 900SEQ
Wzmacniacz 4-ro kanalowy

Glosniki drzwi przod i tyl to zestawy sredniotonowych z tweeterami
Glosniki bagaznik pod sufitem jakies 2-drozne
Dodatkowo tweetery z przodu nad glowa i jeden centralny w obudowie pstryczka do szyberdachu
Skrzynia basowa w bagazniku

Radio equalizer wzmaczniacz i skrzynie juz posiadam wiec bedzie latwiej. Wymienie glosniki bo te co mam cos szwankuja. Dodatkowo podczas wymiany chce wygluszyc drzwi i pozaklejac wszystkie otworki.

Zabawe mam zamiar zaczac w przyszlym tygodniu jak sie uda to na zlocie juz powinno grac.

Pozdr.
Wookash

Re: Moje plany na Audio

Postprzez brum » 28 maja 2009 07:36:27

To audio mamy zapewnione na zlocie :mrgreen:
3.0 V6... '97...Federal Couragia MT 32", przedni most sztywny, winda, zderzak a'la Calmini, Snorkel, AVM...
Obrazek
brum
Maruda
Maruda

Obrazki: 2
Pochwały: 59
Województwo: Małopolskie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Postprzez fox1982 » 28 maja 2009 16:11:29

Tonów wysokich to raczej nie będzie ci brakowało przy takim zestawieniu :)
fox1982

Postprzez Wookash » 28 maja 2009 19:29:32

Wole takie cykanie niz piszczenie kobitek jak szaleje wozem :) Nie wiem jak u was nie znam konstrukcji wszystkich frotek B ale u mnei w kazdych drzwiach mam fabryczne miejsce na tweeterki + 1 centralny nad lusterkiem dodam tylko 2 wspomniane wyzej na wysokosci glowy na slupkach z przodu. No i czytalem ze sa pomyslu na wstawienie glosnikow w tylna klape a u mnie pod sufitem sa fabryczne miejsca na glosniczki wiec tam tez cos bedzie. W niedziele jade do media i planuje pokupic co trzeba i sklad budowlany w celu zakupienia mat bitumicznych.

Pozdr.
Wookash

Postprzez szymon.ha » 28 maja 2009 19:52:59

To zależy czego oczekujesz, bo po w montowaniu głośników w tylną klapę to basu nie osiągniesz, no i czy chcesz grać dla siebie czy okolicy.
szymon.ha
Diler

Obrazki: 2
Pochwały: 16
Województwo: Pomorskie
Samochód: Frontera B 3.2 V6 Long 1998-2004

Postprzez fox1982 » 31 maja 2009 12:51:23

jak bas to tylko suba musisz zapodać :)
fox1982

Postprzez wikked » 31 maja 2009 12:57:43

fox1982 napisał(a):jak bas to tylko suba musisz zapodać :)

Dokładnie tak. Dobra tuba i bas jest. Ja mam na całą szerokość bagażnika + głośniki w tylnej klapie + drzwi lewe i prawe + w fabrycznych miejscach gwizdki. Gra naprawdę fajnie, a jeśli chodzi o granie dla całej okolicy to nikt nie każe słuchać na maxa. Muszę przyznać że w zimie tuba jest przydatna do odśnieżania samochodu :D.
wikked

Postprzez Wookash » 31 maja 2009 15:40:51

Mnie nei chodzi o glosnosc calego zestawu bardziej zalezy mi na czustosci dzwieku zeby nic nie trzeszczalo. Jesli chodzi o samo naglosnienie we frocie A i w obecnej B jesli szyby zasuniete i szyberdach wlasciwie na zewnatrz samchodu nic nie slychac a w srodku juz niezle czuc basy i wysokie.
Wookash

Postprzez fox1982 » 31 maja 2009 20:53:42

ja jestem tego zdania ze muzyka ma grac dla mnie a nie żeby było mnie słychać z kilometra ze jadę :)
fox1982

Postprzez fox1982 » 31 maja 2009 20:56:32

a zapomniałbym jak się wraca do domu z pracy to dobry głośnik basowy może z robić mały masaż pleców i od razu poprawia się humor :) " w granicach rozsądku"
fox1982

Postprzez wikked » 31 maja 2009 21:01:42

fox1982 napisał(a):ja jestem tego zdania ze muzyka ma grac dla mnie a nie żeby było mnie słychać z kilometra ze jadę :)

Mylisz pojęcia. Dobra muzyka bez dobrego nagłośnienia (czyt. jak napisałem) nigdy nie jest dobra. Fajnie śmigające gwizdki + tuba podbijająca bas którego czuć to naprawdę frajda ze słuchania muzyki. Jedzie się miło i przyjemnie. Mylisz Nas prawdopodobnie z gówniarzami ze wsi z czapeczką tył do przodu "zimnym łokciem" za oknem i lansowaniem się pod wiejskimi dyskotekami. Przyjedź na zlot wsiądź do mnie do autka włączę Ci cokolwiek i zrozumiesz o co chodzi. Nie oceniaj Nas i nie generalizuj że jak tuba to musi być głośno.
wikked

Postprzez STRUNA » 31 maja 2009 21:07:49

pamiętajmy, żeby uzyskać dźwięk dobrej jakości trzeba korzystać z 5% możliwości sprzętu. zatem żeby było ładnie, niskie i wysokie były dobrze słyszalne musi być dobry, w miarę mocny sprzęt a słuchamy rozsądnie nie na 80% bo powyżej już trzeszczy.
STRUNA

Postprzez wikked » 31 maja 2009 21:15:22

Dokładnie, moja stara zasada jest właśnie taka: Wzmacniacz musi mieć zapas ale jest przykręcony na wyjściu. Tuba ma rezonować więc musi być duża. Wtedy jest ładne czyste brzmienie. Głośnik odpowiednio ustawiony. Gwizdek na wysokości co najmniej klatki piersiowej podniesiony w górę (kąt 15 st.). Głośniki o szerokim paśmie 2- lub 3-drożne. kable zasilające min. 6 mm2 (ja daję sobie zawsze 10mm2) Kable do głośników spinane w wiązki ekranowane od instalacji samochodu. Radio a tu to się zaczyna .......
wikked

Postprzez sep900 » 19 lis 2009 21:31:14

Ja mam zwykły zestaw: 2+2. Dwa głosniki 60W marki dosć dobrej bo Hertz z przodu i dwa Hertz 120W z tyłu w bokach kabiny, radio jakies zwykłe z MP3 i wyjściem audio dlatego uzywam zwykłej MP3-ójki a nie plyt CD, dodatkowo drzwi wyciszone matami i watą. nic nie trzeszczy i nie puka. ;)
Cały zestaw to 800zł , ale same glośniki to ponad 500. Jakość jak Bose seryjnie w Audi ;)
sep900

Postprzez Wookash » 19 lis 2009 21:51:36

U mnie aktualnie pogrywa 11 glosnikow. Wysiszylem drzwi matami i narazie musi starczyc. Grajek sie juz wykancza i przyjdzie pora na zamiane ale to jak skoncze liftowac samochod bo narazie z tym walcze.

Pozdr
Wookash

Postprzez sep900 » 19 lis 2009 22:03:31

no u mnie tylko 4 gra ale jak dlamnie graja cudnie. a co w niej modyfikujesz? co myslisz o twitterach w podsufitce? albo w słupkach z przodu, musiał bym wyciać otwory, przeciagnac kable i zamontowac.
sep900

Postprzez Wookash » 19 lis 2009 22:13:50

Nie kalecz auta kup cos co mozna przykleic. Sa taki tweetery w obudowach i jeszcze mozna nimy krecic czytaj regulowac pod jakim katem maja smigac. Glosniki wysokotonowe jak najbardziej ale tylko ze zwrotnica ewentualnie dobrac kondensatorek nie wiem jakie masz radio ale fajnie by bylo miec podbicie przedniej sceny cos jak funkcja DSO w Sony fajny efekt do tweeterow. no i bagaznik obowiazkowo skrzynia.
Wookash

Postprzez ijido » 08 gru 2009 18:16:41

szukam i nie moge znaleść jak sie wyciąga głośniki z drzwi w Frotce B, a nie chce czegos urwac przypadkiem.
I mam tez pytanie natury technicznej, jak sie podłącza kolejno głośniki, oryginalne radio chyba zostawie na pamiątke w domu a mam radyjko SONY co ma wyjście 4x45W bynajmniej tak podają na obudowie i jeszcze złącze na rear/sub audio out, nie rozpracowałem jeszcze wtyczki ale zastanawiam się jak łączy się dodatkowe głośniki w aucie. Czy do każdego idzie osobny kabelek od głośnika do radia czy to jakoś szeregowo albo równolegle?
W poszukiwaniach głośników we Frotce znalazłem takie coś przy włączniku szyberdachu. Tam tez jest jakiś głośniczek czy coś?
Czy w tylne drzwi można wmontować głośniczki tez, bo zastanawiałem się nad zakupem samych atrapek takich na oryginalne do przodu i jakoś ładnie wyciąć w tylnych i zamontować, wyglądałoby jak firmowo^^
Fronterzak zielony? Nie, to Krypton Green Mica.
Krypton - Superman.
Green - Wojskowy kolor.
Mica - Pocisk rakietowy przechwytujący.

Sam lepiej bym tego nie wymyślił ^^.
ijido
Młodszy Guru
Młodszy Guru

Obrazki: 0
Pochwały: 2
Województwo: Małopolskie
Samochód: Frontera B 2.2i Long 1998-2004

Postprzez Wookash » 08 gru 2009 19:05:12

Z glosnikami nie pomoge bo u mnie wystarczy zdjac nakladke i juz sa na wierzchu a nie wiem jak u ciebie. Co do radia sony podlaczasz glosniki pod 4x45 pamietajac ze plus do plusa i minus do minusa. Jak masz tweetery to podlacz rownolegle do glosnika. Jak ze zwrotnica to na zwrotnicy sa oznaczone wejscie i wyjscie x2. Jesli bez zwrotnicy to idz z tweeterem do sklepu z czesciami elektronicznymi i ci dobiora kondensatorek. Wyjscie Rear/Sub w radiu sony ma 2 tryby pracy - Rear: do podlaczenia dodatkowego wzmacniacza i sub: do podlaczenia tuby i w tym trybie mozna w radiu dodatkowo uzywac filtra dolnoprzepustowego o ile dobrze pamietam. Na wstepie wywal oryginalne kabelki od glosnikow bo to profanacja jest co oni daja i kup jakies grubsze. Koncowki najlepiej pozaciskac i dodatkowo zlutowac. Do radia ewentualnie wzmacniacza pociagnac grupu minimum 8mm2 kabel prosto z akumulatora i zaraz przy aku zalozyc porzadny bezpiecznik. Jak juz rozbierzesz drzwi obowiazkowo odtluscic blache w srodku i wykleic mata do wygluszenia, w miare mozliwosci usztywnic wszystko co luzne aby nie latalo po drzwiach i przed zalozeniem tapicerki okleic wszystkie otwory aby zamknac drzwi na zasadzie skrzyni.
Wookash

Postprzez maciar » 08 gru 2009 21:37:27

"tweeterki + 1 centralny nad lusterkiem dodam tylko" Mała poprawka to miejsce jest na orginalny mikrofon zestawu gsm.
tel. 504 035 487
maciar
Szyszkownik
Szyszkownik

Obrazki: 1
Pochwały: 16
Województwo: Lubelskie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Następna strona

Powrót do Audio i CB