Witamy !

[All] Którędy ucieka benzyna

Wszystko o LPG

[All] Którędy ucieka benzyna

Postprzez Michal725 » 07 lip 2009 23:29:43

Ostatnio zauważyłem że podczas jazdy na LPG ubywa benzyny. Na początku myślałem że tyle żłopie zanim się przełączy na gaz, ale benzyny ubywa także podczas jazdy w dłuższej trasie. Sytuacja ma miejsce tylko podczas jazdy - po paru dniach postoju wskazówka nawet nie drgnęła w przeciwieństwie do 300km trasy. Dodam że nie widać żadnych wycieków pod maska ani pod podwoziem, nie czuć oparów benzyny. Wydaje mi się że nie jest to wina samoczynnego przełączania się z LPG na benzynę.

Macie jakieś pomysły?
Czy trzeba rozbierać po kolei cały układ paliwowy?
Michal725

Re: Którędy ucieka paliwo?

Postprzez FROTERKA » 08 lip 2009 09:31:55

Michal725 napisał(a): podczas jazdy na LPG ubywa benzyny.

Mieliśmy dokładnie taką samą sytuację. W naszym przypadku to był rozwalony filtr.
...ja w tym czasie trochę pośpię, tym bezruchem się napieszczę...

Tak, mężczyźni jeżdżą lepiej niż kobiety. Ale ilu potrafi prowadzić auto w szpilkach...

Ogranicza mnie tylko pojemność i maksymalny moment obrotowy!

Po pierwsze: opony, po drugie: opony, po trzecie... kierowca !

Obrazek
FROTERKA
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Pochwały: 10
Województwo: Małopolskie
Samochód: Frontera A 2.2i Long 1995-1998

Postprzez sylwian70 » 08 lip 2009 20:16:51

Dobrze przejzyj opaski na łacznikach przy pompie paliwowej i filtrze paliwa najlepiej gdy motor pracuje na LPG.
sylwian70

Postprzez Michal725 » 09 lip 2009 12:53:02

Wygląda na to że to jednak kwestia instalacji LPG. Przeglądnięte są przewody i filtr i nic nie widać nic nie czuć, a najciekawsze że po 650km trasie komputer pokazywał spalanie 12.5l a rzeczywiste zużycie gazu wyszło 10,4.
Michal725

Postprzez Wookash » 26 kwi 2010 17:51:30

Nie wiem gdzie napisac a nie chce tworzyc nowego watku. Mam wrazenie ze u mnie tez paliwo za szybko ucieka tj. okolo 20 litrow na 2 miesiace a na gaz przelacza mi sie po okolo 200m. Takie pytanie skoro pompa nie jest wylaczona to gdzie sie podziewa benzyna czy jest jakis przewod zwrotny ktorym to paliwo wraca do zbiornika? Jak to jest we frocie pompa pompuje idzie dod mache tam powinno trafic do wtryskow a i do komory spalania. Jesli mam gaz to wtryski niedzialaja czy jak? paliwo jest odciete jakims zaworem? qrde nie znam sie a mnie nurtuja te pytania. Niech mnie ktos oswieci.

Pozdr.
Wookash

Postprzez hirek_gda » 26 kwi 2010 18:00:59

paliwo wraca z powrotem do baku przewodem zwrotnym, wtryskiwacze są wyłączane wiec są zamknięte.
hirek_gda
Nałogowiec Ekstremalny
Nałogowiec Ekstremalny

Pochwały: 3
Województwo: Pomorskie
Samochód: Frontera A 2.0i Sport 1991-1995

Postprzez konik » 27 kwi 2010 18:38:15

Niektóre instalacje gazowe "podpierają" się benzyną przy dużych obciążeniach, może to jest powodem znikania paliwa?
konik
Podszyszkownik
Podszyszkownik

Obrazki: 3
Pochwały: 5
Województwo: Pomorskie
Samochód: Frontera A 2.0i Sport 1991-1995

Powrót do Instalacje LPG