Witamy !

[B 3.2] Znika płyn chłodniczy - tylko gdzie ? ? ?

[B 3.2] Znika płyn chłodniczy - tylko gdzie ? ? ?

Postprzez mazurkas007 » 17 paź 2007 11:58:33

Witam, zaczęły się przymrozki i zaczęły sie problemy. Od kilku dni ubywa ze zbiorniczka wyrównawczego płynu chłodzącego. Ubytek dość znaczny, różnica pomiędzy poziomem maks a min pozwala na przejechanie około 500km. Wszystko już sprawdziłem, węże, nagdrzewnicę, chłodnicę, olej czysty, w zbiorniczku nie burboli, świece czyste, pod dywanikami ok, pod autem nic nie kapie, oleju w chłodnicy nie ma - co jest ??
W sumie dolałem już ponad dwa litry i nigdzie nic nie wylazło ??
była Frotka zmotka 3.2, będzie druga edycja 2.2 :)
Podróże bez granic : Polska, Niemcy, Estonia, Litwa, Łotwa, Rosja, Rumunia, Mołdawia, Finlandia, Węgry, Włochy, Austria, Czechy, Słowacja, San Marino, Szwecja, Tajlandia, Malezja - tam byliśmy na kołach.
mazurkas007
Szyszkownik
Szyszkownik

Obrazki: 30
Pochwały: 6
Województwo: Podlaskie
Samochód: Frontera B 2.2i Long 1998-2004

Postprzez dljm » 17 paź 2007 12:21:09

sprawdź jeszcze czy płynu ubywa również gdy auto stoi
jeżeli po dłuższym postoju płynu jest mniej, wtedy będziesz wiedział że to wyciek
jezeli płynu ubywa podczas jazdy
poproś kogoś żeby jak silnik jest już rozgrzany dał po gazie na obroty maksymalne i wypatruj obłoczków, tam gdzie sie pojawią powinien być wyciek
możesz też sprawdzić dokrecenie wszystkich opasek do przewodów, pod ciśnieniem może któraś przepuszczać, czego normalnie nie widać
... najbardziej zagorzałymi przeciwnikami automatów, są najczęściej ludzie, którzy nigdy nimi nie jeździli ...
dljm
Szyszkownik
Szyszkownik

Obrazki: 1
Pochwały: 5
Województwo: Małopolskie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Postprzez mazurkas007 » 17 paź 2007 13:59:15

Zostaje jeszcze to czego nie widać: pompa wody schowana gdzieś tam pod pokrywą rozrządu i termostat, wciśnięty między cylindry i całkowicie zabudowany :?
Podróże bez granic : Polska, Niemcy, Estonia, Litwa, Łotwa, Rosja, Rumunia, Mołdawia, Finlandia, Węgry, Włochy, Austria, Czechy, Słowacja, San Marino, Szwecja, Tajlandia, Malezja - tam byliśmy na kołach.
mazurkas007
Szyszkownik
Szyszkownik

Postprzez wojtekkk » 17 paź 2007 16:30:10

zacznij od opasek-podokręcaj je.
wojtekkk

Postprzez FROTERKA » 17 paź 2007 18:04:42

U nas w corsie było coś podobnego. Sprawdź uszczelkę pod głowicą.
FROTERKA
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Pochwały: 10
Samochód: Frontera A 2.2i Long 1995-1998

Postprzez mirokez » 17 paź 2007 18:07:20

u mnie ten plyn wlewal sie do srodka na podloge od strony pasarzera bo mialem przeciekajaca nagrzewnice, u mnie nie uciekal tylko zmienial miejsce :wink:
mirokez

Postprzez mazurkas007 » 17 paź 2007 20:26:50

mirokez to przynajmniej mogłeś raz w tygodniu wykręcić dywaniki do chłodnicy :D a u mnie nie ma tak dobrze.
mazurkas007
Szyszkownik
Szyszkownik

Postprzez wojtekkk » 18 paź 2007 14:22:27

u mnnie zaś układ wogle nie łapie cisnienia a i na odkręconym korku też lip[a- co to moze być- dodam że w oleju brak śladu płynu, nie dymi ,silnik pracuje równo na gazie i benzynie, zmieniony termostat, nowy płyn a on dalej nie gania
wojtekkk

Postprzez mazurkas007 » 18 paź 2007 14:24:02

a pompa jak ??
mazurkas007
Szyszkownik
Szyszkownik

Postprzez wojtekkk » 21 paź 2007 11:06:59

pompa nówka sztuka ale stara też jeszcze była ok
wojtekkk

Postprzez mazurkas007 » 21 paź 2007 19:15:41

a okreśł kolego o co chodzi z tym "nie łapie ciśnienia". Przecie w układzie chłodzenia masz ciśnienie atmosferyczne.
mazurkas007
Szyszkownik
Szyszkownik

Postprzez mazurkas007 » 03 lis 2007 15:12:56

Auto stało dwa tygodnie na placu a płynu ubyło, oględziny silnika i jest, cieknie z uszczelki pomiędzy termostatem a silnikiem.
mazurkas007
Szyszkownik
Szyszkownik

Płyn chłodniczy

Postprzez goralHC » 18 lut 2008 13:52:09

Mam problem z płynem chłodniczym, ciągle muszę dolewać i ciągle gdzieś ucieka i niestety nie wiem gdzie.
goralHC

Postprzez Adam » 18 lut 2008 14:04:55

Ja też nie wiem gdzie.
Napisz coś więcej ile musisz dolewać, jak często (przebiegowo w km). Uciekać może na zewnątrz - sprawdź opaski, nawierzcnię pod autem, dywaniki w środku ; albo wewnątrz silnika - sprawdź czy ci nie wzrósł poziom oleju i jaki dym włatuje z wydechu.
Adam

Postprzez nightman » 18 lut 2008 18:35:48

Moim skromnym zdaniem:

1) jeżeli ucieka w olej - powinna wytrącić się postać emulsjopodobna czyli zamiast normalnego koloru oleju będzie coś szarawego
2) jeżeli ucieka w garnki - gędzie problem z paleniem - czasami może coś bulkać w zbiorniczek ale niekoniecznie
3) jeżeli cieknie na zewnątrz - ostanie plama pod autem
4) i ostatnia nadzieja...ucieka w nagrzewniczce

Kolega powinien przyjechać autkiem z drogi i postawić go na suchym betoniku. Ja jak w leciwym golfiaki szukałem wycieków to kładłem pod niego karton i widziałem dokładnie gdzie kapie bo czasami płyn chłodzący po kapnięciu na beton nie zostawi wiele śladu, na kartce zawsze widać odbarwienie.

Poprawcie koledzy jeżeli się mylę...
nightman

Postprzez brum » 18 lut 2008 23:07:22

@nightman dokładnie, ale może delikatnie cieknąć i odrazu odparowywać z z powodu ciepła od silnika.
3.0 V6... '97...Federal Couragia MT 32", przedni most sztywny, winda, zderzak a'la Calmini, Snorkel, AVM...
Obrazek
brum
Maruda
Maruda

Obrazki: 2
Pochwały: 59
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Postprzez wojtekkk » 19 lut 2008 08:10:08

zacznij od dokręcenia wszystkich opasek na przewodach układu chłodzenia-jeżeli to nic nie da podumamy dalej
tak jak wspomniał brum-mały wyciek jest niewidoczny bo momentalnie odparowuje a ubywać bedzxie
wojtekkk

Postprzez sylwian70 » 19 lut 2008 11:45:53

Jeżeli na zewnątrz nic nie widać oleju nie przybywa to proponuję wykręcić świece( jeśli masz benzynowca-świece powinny być ladnie przypalone jeśli ktoraś będzie osmalona to może być oznaka padniętej uszczelki pod głowicą przy odpalaniu na zimnym z wydechu lubi wtedy nieżle zadymić albo pokichać.Zaraz po odpaleniu silnika obejrzeć motor do okoła na zimnym może gdzieś wypluwać na ciepłym sie doszczelnia.
sylwian70

Postprzez kamyk6666 » 23 lut 2008 13:19:48

sprawdz wykładzine za siedzeniem pasażera, u mnie też ubywało i zastanawiałem się gdzie. Okazało się że z nagrzewnicy , ale jakoś dziwnie bo płyn zbierał się w wykładzinie za fotelem pasażera, z przodu było sucho.
kamyk6666

Postprzez misioo3 » 19 kwi 2008 16:31:51

Witam wszystkich, poruszam stary temat bo i u mnie znika(ł) gdzieś płyn chłodniczy ale jak się okazało po poszukiwaniach i czytaniu forum że nie znika tylko "zmienia położenie" i zbiera się pod wykładziną z przodu i za fotelem pasażera :lol: Leje się z nagrzewnicy :!: W związku z tym mam pytanko czy może da się jakimś specyfikiem dodadawanym do płynu chłodniczego zatamować wycieki :?: Czy może słyszeliście coś o takich specyfikach i jak działają :?:
Trochę mi się nie chce rozbebeszać całej deski rozdzielszej aby dostać się do nagrzewnicy ale jak się inaczej nie da to czekam na jakiś cieplejszy dzień i do roboty :roll:
misioo3

Następna strona

Powrót do Układ chłodzenia i ogrzewania, klimatyzacja