Witamy !

Lift

Wszystko o przeróbkach Frontery

Re: Lift

Postprzez Wookash » 10 gru 2009 15:03:02

Dodam tylko to:

http://www.ironman4x4.com/html/holden_izuzu/18.html
http://www.ironman4x4.com/html/suspensi ... rings.html
http://www.ironman4x4.com/html/suspensi ... rbers.html

Ja mam spregi o nr kat. HOLD008B i samochod poszedl na 58cm amortyzatory wedlug katalogu to 12644GR ale te sa do froty A bo mocowanie ucho ucho a do froty B sa o nr 12646GR o wymierze max 49.6 cm ale sa krotsze niz te co ja mam w standardzie ~51cm. Zalozyliscie to co macie czyli spregi do liftu 2" o oznaczeniu wedlug ironmana jako comfort i bron boze tego nie neguje ale zaczyna mnie wk.... jak ktos mowi ze lubie kozy.... bo mam cos innego a w tym przypadku wiekszy lift bo o to tu chodzi. zachowujecie sie jak dzieci - cos sobie kupiliscie czujecie niedosyt i zazdroscicie ze ktos za ten sam koszt ma 2 razy wiecej.

Lukask wspomnial ma podobnie jak ja i co powiecie ze tez cos ma zle ze nie lubi pomaranczy.

Ale mnie zapienilo wasze podejscie negujecie wszystko i wszystkich byle postawic na swoim i zachwalac swoje. Przemia wspomniales o sobie i zapytales czemu inni maja wiecej wiec wyjasnilem w kilku postach. Kupowalem spregi do 2 cali mam wiecej i sie ciesze bo niektorzy tu na forum kupowali spregi do 2" a mieli mniej (sledz, balkan) i szczerze wspolczuje im zachodu jaki mieli aby wszystko wyprostowac bo sam to przechodzilem.

Nie robilem swoich sprezyn w stodole i nie produkowalem ich sam wiec nie mam sobie nic do zarzucenia ze lubie kozy... wydalem na nie tyle samo kasy co wy na swoje i nie zgodze sie ze mam cos spierdaczone w samochodzie. Wszystko dziala samochod jezdzi a najwazniesze ze ja jestem zadowolony.

Na tym poscie pragne zakonczyc swoja dyskusje na ten temat.

Pozdr.
Wookash

Postprzez amaj23 » 10 gru 2009 15:35:06

Łukasz ja powiem tyle, dla mnie 2" to 2" koniec kropka czyli z 48cm na 53cm.
Tak samo jak nie ma większej połowy i mniejszej połowy - połowa to połowa i są równe.
to co zrobiłeś u siebie to twoja sprawa i nie wnikam w to, ale nie pisz że zrobiłeś lift 2" bo samo to że musiałeś przedłużać amortyzatory mówi za siebie jak i to że z 46cm twoich i 48cm fabrycznych podniosłeś na 60cm czyli pi razy drzwi 4-4,5".
Z matematyką nie miałem nigdy problemów i wiem ile jest 2+2
Teraz twierdzisz że nie mówiłeś o lifcie 2" tylko większym.
Zdecyduj się na coś i nie zmieniaj zdania co 5 minut, bo właśnie prze takie coś powstają zbędne dyskusje.
Jak coś zrobiłeś i udało ci się podnieść o 4" OK, ja osobiście ci niczego nie zazdroszczę jak to pisałeś ponieważ jak będę miał taką potrzebę podniesienia auta wyżej żeby wsadzić większe koła to to zrobię tylko wtedy lift będzie większy niż 2" i do tego na pewno zostaną zmienione wahacze i inne szpeje zgodnie z zasadami sztuki.
Na tym kończę bo dalsza dyskusja nie ma sensu.
amaj23

Postprzez brum » 10 gru 2009 16:39:43

Lift się podaje od serii a nie tego co było, wielu podaje właśnie od tego co było....
3.0 V6... '97...Federal Couragia MT 32", przedni most sztywny, winda, zderzak a'la Calmini, Snorkel, AVM...
Obrazek
brum
Maruda
Maruda

Obrazki: 2
Pochwały: 59
Województwo: Małopolskie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Postprzez Wookash » 10 gru 2009 16:42:22

Brum nie pisze ze podaje od tego co mialem bo od tego co mialem to mi wychodzi 4 cale. Amajowi i i innym od tego co mieli wychodzi 2 cale. Nadal nie wiemy ile bylo w serii jak sie dowiemy ile miala seria to bedziemy wiedzieli ile kto ma liftu.
Wookash

Postprzez maciar » 10 gru 2009 16:42:51

Ja pi ....ole to ile liftu kto ma.Panowie a jak ktoś pisze ze ammo do 2' to nie musi takie byc.Kolego amaj a co masz do przeróbki dlugości ammo,na nakrętce sie trzyma a tak na dwóch sila ta sama jeśli chodzi o wytrzymalość.Po waszej dyskusji to niewiem ile mam liftu .Tyl 58 przód 56 po "dotarciu".Jak ustalicie to zmienie podpis jak co.Brum aja podalem po opisie sprzedającego spregi jak wól 2" byl opis
tel. 504 035 487
maciar
Szyszkownik
Szyszkownik

Obrazki: 1
Pochwały: 16
Województwo: Lubelskie

Postprzez Wookash » 10 gru 2009 16:55:34

Do adminow prponuje zalozyc watek/ankiete na temat ile kazdy nas forumowiczow ma cm mierzac od srodka kola do nadkola. W opisie koniecznie trzeba podac model samochodu oraz rocznik oczywiscie samochody nieliftowane ewentualnie jak juz po lifcie to trzeba podac wartosc przed liftem. Za jakis czas jak sie uzbiera odpowiedzi wyliczymy jakas srednia dla samochodow nieliftowanych i wartosc ta przyjmiemy jako wartosc fabryczna. Pyatnie tylko ile doliczymy procent do tej wartosci bo kazda sprezyna z biegiem czasu siada i sie uklepuje.
Wookash

Postprzez vit2107 » 10 gru 2009 17:27:46

Wookasz a pomysł z przecięciem sprężyn, powiedzmy o zwój. Przód już raczej w górę nie pójdzie bezpiecznie. Wtedy tyłek byłby na poziomie przodu.
Don't panic, keep driving, keep smiling, all is well.
picasa chomik axle/chart dana/spicer Front/Locker
vit2107
Nałogowiec Ekstremalny
Nałogowiec Ekstremalny

Obrazki: 5
Pochwały: 6
Województwo: Mazowieckie
Samochód: Frontera B 2.2DTI Sport 1998-2004

Postprzez krynek » 10 gru 2009 18:03:11

... ma nie być od tego co było (bo bardzo prawdopodobne że po latach eksploatacji było klapnięte), tylko od wymiaru fabrycznego - czyli nie klapniętego :D :D :D .
pozdr
... nie odświeżyłem strony i odpowiedziałem - wyszło bez sensu :oops: :oops: :oops:
pozdr
krynek

Postprzez brum » 10 gru 2009 18:37:19

Wookash i amaj spiknijcie się i rozwiążcie ten problem oglądając własne froty, to się problem rozwiąże :D
3.0 V6... '97...Federal Couragia MT 32", przedni most sztywny, winda, zderzak a'la Calmini, Snorkel, AVM...
Obrazek
brum
Maruda
Maruda

Postprzez STRUNA » 10 gru 2009 21:22:56

ludzie, co za głupoty, czytać sie nie chce....
STRUNA

Postprzez vit2107 » 10 gru 2009 21:27:23

konkretnie co? było lekkie zamieszanie zostało wysrostowane - no problem. Zmierzyłem dziś swoją z 03 rocznik 48-49 cm. (piasta-nadkole) przed liftem. jutro winduję to zobaczę co będzie. :wink:
vit2107
Nałogowiec Ekstremalny
Nałogowiec Ekstremalny

Postprzez brum » 10 gru 2009 21:28:04

STRUNA napisał(a):ludzie, co za głupoty, czytać sie nie chce....

głupoty czyli? (pomijam odpięcie parnhandra)
Obrazek
brum
Maruda
Maruda

Postprzez madziam » 10 gru 2009 21:40:53

vit2107 napisał(a):konkretnie co? było lekkie zamieszanie zostało wysrostowane - no problem. Zmierzyłem dziś swoją z 03 rocznik 48-49 cm. (piasta-nadkole) przed liftem. jutro winduję to zobaczę co będzie. :wink:

Jak widać znalazł się ktoś, kto potwierdził wysokość przed liftem :D . I nie sądzę, żeby sprężyny siadły jednakowo w kilkunastu/kilkudziesięciu frotkach (było tu już paru takich, którzy podawali te same wymiary).
Ostatnio edytowano 10 gru 2009 21:43:31 przez madziam, łącznie edytowano 1 raz
madziam

Postprzez przemia » 10 gru 2009 21:42:53

brum napisał(a):głupoty czyli? (pomijam odpięcie parnhandra)

:>:

pozdrawiam
Przemek
przemia
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 0
Województwo: Świętokrzyskie
Samochód: Frontera B 2.2i Long 1998-2004

Postprzez sledz » 10 gru 2009 22:04:20

vit2107 napisał(a):patrząc na załączone cytaty, to nasuwa się sugestia, że to kolega sledz namotał troszkę :mrgreen:

Nadal nie odrużniacie standartu od zyżycia i liftu
Standard to 53cm :lol:
Zużyte to wszystko co poniżej tej wartości[w moim przypadku[ było 46-47]
A lift to to co uzyskacie powyżej 53cm czyli 53cm+2cale liftu ma dać 58cm......o!!!!

A jeśli zagłebiacie sie w mojej histori sprężyn to pamiętajcie że kupiłem i zamontowałem BUBLA???
sledz

Postprzez vit2107 » 10 gru 2009 22:11:25

Wydaję mi się, ze jak by było możliwe takie klapnięcie to opony 245/75/16 nie weszły by bez liftu za cholerę - a wchodzą.
vit2107
Nałogowiec Ekstremalny
Nałogowiec Ekstremalny

Postprzez przemia » 10 gru 2009 22:13:00

Kolego sledz a zdajesz sobie sprawę z różnic między frotą A i B?

pozdrawiam
Przemek
przemia
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 0
Województwo: Świętokrzyskie
Samochód: Frontera B 2.2i Long 1998-2004

Postprzez madziam » 10 gru 2009 22:18:18

sledz napisał(a):
vit2107 napisał(a):patrząc na załączone cytaty, to nasuwa się sugestia, że to kolega sledz namotał troszkę :mrgreen:

[quote]

Standard, który podajesz dotyczy raczej Frotki A. Według danych technicznych Frota A jest wyższa od Froty B.
Nie ma więc standardu, który można przypisać obu modelom.
madziam

Postprzez brum » 10 gru 2009 22:32:36

Odnośnie Calmini to fakt jest taki że amortyzatory i springi można kupić taniej np Pospring (kiedyś kiepscy teraz :>: ) drążek Parhandra można samemu przerobić...Ale największym plusem Calmini to górne wachacze o zmienionym kącie które dają większy skok koła w dół...
Obrazek
brum
Maruda
Maruda

Postprzez Wookash » 10 gru 2009 22:33:50

vit2107 napisał(a):Wydaję mi się, ze jak by było możliwe takie klapnięcie to opony 245/75/16 nie weszły by bez liftu za cholerę - a wchodzą.

U mnie takie oponki ocieraly ale przod mialem na 44 bodajze sam juz dokladnie nie pamietam a nie chce mi sie szukawc w postach.

madziam napisał(a):
sledz napisał(a):

Standard, który podajesz dotyczy raczej Frotki A. Według danych technicznych Frota A jest wyższa od Froty B.
Nie ma więc standardu, który można przypisać obu modelom.

Moze i jest wyzsza nie bede sie spieral ale czy masz pewnosc ze akurat odleglosc miedzy srodkiem piasty a nadkolem jest inna? To ze nadkola ma szersze to fakt ale czy wyzszosc froty a jest spowodowana tym ze wyzej stoi czy wczy moze ogolnie jest wyzsza z innego powodu. Nie mam czasu na bieganie z metrowka i mierzenie mam 2 froty a i b co prawda longa i szorta ale jak znajde chwile to pobiegam i pomierze. Ale raczej szorcik nie stal wyzej niz long chyba ze dodam do wysokosci zdejmowany dach wtedy byc moze tak.
Wookash

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Motanie Fronter