Witamy !

[2.2] Czyszczenie kolektora dolotowego

[2.2] Czyszczenie kolektora dolotowego

Postprzez sawcio » 13 gru 2009 13:15:56

Szukałem na forum ale nie znalazłem :(
Jak w temacie. Czy jest możliwe zrobienie tego samego w garażu? Co należy odkręcić i na co zwrócić uwagę przy czyszczeniu.

Z góry wielkie dzieki za pomoc.
sawcio

Re: [2,2 DTI] Czyszczenie kolektora dolotowego

Postprzez kasalka » 13 gru 2009 14:40:37

poszukaj jeszcze troszkę. bo było o tym chyba w temacie dotyczącym zaworu recyrkulacji spalin EGR
pier...e konwenanse
Pozdrawiam Łukasz
kasalka
Nałogowiec Ekstremalny
Nałogowiec Ekstremalny

Obrazki: 18
Pochwały: 2
Województwo: Świętokrzyskie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Postprzez sawcio » 13 gru 2009 15:00:22

Wydaje mi się, że przeszukałem dość dokładnie forum. Wiem, że często padało hasło "czyszczenie kolektora" jednak nie ma opisu jak to zrobić.
sawcio

Postprzez maciar » 13 gru 2009 15:15:53

Kolego nic nie popsujesz czyszczenie jest proste.Musisz rozkrecic rurki od wtrysków i na pompie no i kolektor składa sie z dwóch części odrkecasz ta pierwszą zdejmujesz a śruby od drugiej sa podspodem.Co mozesz popsuc to wrzucic coś do kolektora ssącego i tyle.Wykrec przed czyszczeniem czujnik turbo.Ja czyściłem rozpuszczalnikiem i dłubanina.Jak masz możliwość mieć jakiś stary odkurzacz to super bo w kanałach w głowicy tez bedzie syf ja go śrubokretem i na bierząco odkurzaczem wyciągałem.Miłego skrobanka.
tel. 504 035 487
maciar
Szyszkownik
Szyszkownik

Obrazki: 1
Pochwały: 16
Województwo: Lubelskie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Postprzez ADAM SP3WXO » 13 gru 2009 17:14:44

Pamiętaj o tym, że śrubki mocujące element z klapkami nie są stalowe :!:

Jak ci wpadnie do cylindra to współczuję :(
ADAM SP3WXO

Postprzez sawcio » 13 gru 2009 18:07:51

Dzięki, Właśnie o tego typu uwagi mi chodziło.
sawcio

Postprzez opel » 13 gru 2009 18:10:32

A czy po zdjęciu wężyków układ paliwowy się nie zapowietrzy? jeśli tak to jak go odpowietrzyć?
opel

Postprzez ADAM SP3WXO » 13 gru 2009 18:38:04

Niestety sie zapowietrza :(

Ja użyłem samostartu i za 3 razem zagadał i było już dobrze :D

Przy okazji zmieniłem obie uszczelki, kosztowały ok 40 złociszy. Ale teraz mam zrobione i mam spokój :1:
ADAM SP3WXO

Postprzez Kostek » 17 gru 2009 23:39:41

na moim Chomiku znajdziesz rysunki kolektora. tak jak pisał "kasalka" było już o tym. viewtopic.php?f=15&t=2379&start=0
Kostek
Starszy Zaglądacz
Starszy Zaglądacz

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Samochód: Frontera B 2.2i Long 1998-2004

Postprzez opel » 31 gru 2009 09:01:11

koledzy a jak już wyczyszczę kolektor i załże wężyki od wtrysków to jak je odpowietrzyć bo przecierz pompa się nie zapowietrzy. Czy można to zrobić w następujący sposób:
- przykręcić wężyki do pompy a przy wtryskiwaczach tylko lekko załapać a następnie przekręcić rozrusznikiem aż pujdzie paliwo i zostanie wypchnięte powietrze i wtedy dokręcić wężyki przy wtryskach.
Jeśli się mylę to poprawcie!!!!!!!!!
opel

Postprzez Kostek » 01 sty 2010 23:17:29

ja odpowietrzam właśnie w ten sposób jak opisałeś, tylko odkręcam pojedyńczo , a nie wszystkie naraz
Co prawda jest specjalny "port trimer" czy jakoś tak, służący do odpowietrzania, ale nie stety nie znalazłem opisu jak go stosowac.
Kostek
Starszy Zaglądacz
Starszy Zaglądacz

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Samochód: Frontera B 2.2i Long 1998-2004

Postprzez jurellas » 13 sty 2010 11:09:28

Natomiast ja po wyczyszczeniu kolektora i egr'a musiałem wykożystać ten port ponieważ paliwo zeszło chyba z pompy aż po filtr. Odkręcamy czerwony kapturek z owego portu i na gwint wkręcamy około 20cm wężyka paliwowego odpowiedniej średnicy, /koniecznie przezroczysty/ następnie zakładamy na wężyk lejek najlepiej na ciasno i wkładamy do środka prosty kawałek czystego druta /każde zanieczyszczenie dostałoby się prosto do pompy/ Drutem wciskamy lekko wewnątrz owego portu zaworek przypominający wentyl. Wlałem około 2.5L paliwa i nadal wlewając druga osoba kręci rozrusznikiem aż do zwycięstwa,w ogóle nie odpowietrzałem przewodami - samo przepchało. :boss:

Autor postu otrzymał pochwałę
jurellas

Postprzez opel » 03 lut 2010 11:30:05

koledzy wczoraj próbowałem wyczyścić kolektor ale nie udało mi się odkręcić śrób od wtryskiwaczy, są tak mocno dokręcone że bałem się za obkręce srubę i wtedy będzie problem. Mam jednak pytanko:
1. Czy po odkręceniu śrub od wtryskiwaczy traeba założyć nowe podkładli uszczcelniające czy tam ich nie mam i są niepotrzebne?
2. czy aby wyjąć kolektor wężyki wystarczy odkręcić tylko z wtryskiwaczy , czy trzeba również z pompy ( bo tam dojście jest gorsze) ?
opel

Postprzez daerk1 » 11 gru 2011 21:33:40

maciar napisał(a):Kolego nic nie popsujesz czyszczenie jest proste.Musisz rozkrecic rurki od wtrysków i na pompie no i kolektor składa sie z dwóch części odrkecasz ta pierwszą zdejmujesz a śruby od drugiej sa podspodem.Co mozesz popsuc to wrzucic coś do kolektora ssącego i tyle.Wykrec przed czyszczeniem czujnik turbo.Ja czyściłem rozpuszczalnikiem i dłubanina.Jak masz możliwość mieć jakiś stary odkurzacz to super bo w kanałach w głowicy tez bedzie syf ja go śrubokretem i na bierząco odkurzaczem wyciągałem.Miłego skrobanka.

czujnik turbo czyli ten przymocowany do kolektora dolotowego? on jest przykręcony jednym torxem 10,odkręcamy to i co,ciągniemy aż wyjdzie z wężyka? bo pod spodem jest wężyk? bez problemu założy się ten czujnik bez ściągania kolektora? bo chcialbym tylko wyczyścić ten czujnik.
p.s.
a nie da się wyczyścić kolektora poprzez dodanie czegoś czyśżczącego do paliwa??
pzdr!
skrzynia automat
daerk1
Zaglądacz
Zaglądacz

Obrazki: 1
Województwo: Małopolskie
Samochód: Frontera B 2.2DTI Sport 1998-2004

Postprzez RudeBoy » 11 gru 2011 22:01:48

daerk1 napisał(a): p.s.
a nie da się wyczyścić kolektora poprzez dodanie czegoś czyśżczącego do paliwa??
pzdr!

Nie.
Paliwo trafia prosto do cylindra a nie do kolektora. TO jest diesel z bezpośrednim wtryskiem.
Grzechu

I would rather push my Land Rover than drive a jeep
jest Land Rover Discovery II Td5 - miłość przyjdzie z czasem
była Frontera B Sport 2.2dti - lift 3" + BL 1" BFG MT KM2 32", stal, winch, osłony i inne fanty
RudeBoy
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 21
Pochwały: 91
Województwo: Małopolskie
Samochód: zbłądziłem - mam inny pojazd

Powrót do 2.2 DTI