Witamy !

POZNAJ SWÓJ KRAJ 2014

Re: a może offroadowy tour de pologne?

Postprzez FROTERKA » 24 sty 2010 08:33:36

przemia napisał(a):w końcu ustalimy trasę przejazdu...

Ja w tym roku odpuszczam wakacje ale absolutnie nie wycofuję się z propozycji złożonej powyżej. Jest u nas gdzie przenocować, umyć się, zjeść a i dróżki okoliczne zwiedzić.
...ja w tym czasie trochę pośpię, tym bezruchem się napieszczę...

Tak, mężczyźni jeżdżą lepiej niż kobiety. Ale ilu potrafi prowadzić auto w szpilkach...

Ogranicza mnie tylko pojemność i maksymalny moment obrotowy!

Po pierwsze: opony, po drugie: opony, po trzecie... kierowca !

Obrazek
FROTERKA
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Pochwały: 10
Województwo: Małopolskie
Samochód: Frontera A 2.2i Long 1995-1998

Postprzez przemia » 01 lut 2010 09:41:00

Proponuję aby wyłonili się ewentualni chętni... jak będziemy wiedzieć ile może być autek i z jakich miejscowości, będziemy mogli w okolicy największego skupienia startujących wyznaczyć początek(reszta będzie musiała dojechać - o ile ktoś będzie :mrgreen: ) oraz planować kolejne punkty trasy szukając miejsc biwakowych wśród klubowiczów :mrgreen:
Można też podawać propozycję co do terminu takiej imprezy, z uwagi na ilość km i założenie imprezowania przy każdym noclegu 10 dni to chyba minimum. Z racji że to impreza współorganizowana przez wszystkich uczestników wszystkie sprawy omawiamy wspólnie... Podkreślam, nie organizuję, nie opiekuję, współuczestniczę = nie ma wpisowego itp...

Wstępne założenia:
- zakładamy że nie pojedziemy sami, tłumnie pewnie też nie, ale żeby z racji zbyt dużej różnicy zdań czasem nie mieć problemu z podjęciem decyzji "co dalej" ilość samochodów powinniśmy ograniczyć do 5-7(ciekawe czy będzie tylu chętnych)... liczy się więc kolejność zgłoszeń
- maksimum zabawy i minimum kosztów
- noclegi i żywienie obozowe(w przypadku złej pogody najwrażliwszym wspólnie i na żywioł poszukamy kwatery agroturystycznej - wytrwalszym miejsca na sianie w wiejskiej stodole)
- co wieczór wspólnie organizowane ognisko
- ustalamy kilka punktów docelowych gdzie ma być nocleg i jedziemy do niego w możliwie linii prostej
- dla chętnych będziemy robić jakieś przerwy na zwiedzanie, lub błotne upalanie jeśli trafią się takowe miejsca
- zakładamy bliższe poznanie zakamarków naszego pięknego kraju
- z racji naszego bzika na punkcie ruin i starych zamków chętnie odwiedzimy każdy po drodze(jeśli inni też będą chętni)
- postaramy się zorganizować wspólnymi siłami jakieś nalepy, może flagi... wątpię żeby patronat, ale kto wie :mrgreen:
- jeśli wybiorą się z nami dzieciaki, fajnie by było przygotować ciekawe informacje (najlepiej z małą dozą tajemniczości) na temat miejsc w okolicy których będziemy się zatrzymywać lub przejeżdżać (coś w stylu: "PAN FROTOWOZIK I TEMPLARIUSZE" :mrgreen: )
- .... więcej wyjdzie w trakcie

Teoretyczna lista chętnych(mam nadzieję że nie będziemy sami :mrgreen: )
Lp.___Załoga_________________preferowany start__________preferowany termin
1.____przemia+jaga83__________okolice Krakowa________________wrzesień

pozdrawiam
Przemek
przemia
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 0
Pochwały: 16
Województwo: Świętokrzyskie
Samochód: Frontera B 2.2i Long 1998-2004

Postprzez mazurkas007 » 01 lut 2010 15:20:53

przemia napisał(a): ... 10 dni to chyba minimum ...

10 dni to będzie "Wyścig Armatniej Kuli II" a nie wycieczka krajoznawcza.

:mrgreen:
była Frotka zmotka 3.2, będzie druga edycja 2.2 :)
Podróże bez granic : Polska, Niemcy, Estonia, Litwa, Łotwa, Rosja, Rumunia, Mołdawia, Finlandia, Węgry, Włochy, Austria, Czechy, Słowacja, San Marino, Szwecja, Tajlandia, Malezja - tam byliśmy na kołach.
mazurkas007
Szyszkownik
Szyszkownik

Obrazki: 30
Pochwały: 6
Województwo: Podlaskie

Postprzez FROTERKA » 01 lut 2010 15:30:52

To może coś w rodzaju sztafety ?
Tzn. chodzi mi o to, że nie każdy musi przejechać całość zaplanowanej trasy a np tylko ten kawałek, który mu podejdzie z różnych względów.
...ja w tym czasie trochę pośpię, tym bezruchem się napieszczę...

Tak, mężczyźni jeżdżą lepiej niż kobiety. Ale ilu potrafi prowadzić auto w szpilkach...

Ogranicza mnie tylko pojemność i maksymalny moment obrotowy!

Po pierwsze: opony, po drugie: opony, po trzecie... kierowca !

Obrazek
FROTERKA
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Samochód: Frontera A 2.2i Long 1995-1998

Postprzez przemia » 01 lut 2010 15:33:10

mazurkas007 napisał(a):10 dni to będzie "Wyścig Armatniej Kuli II" a nie wycieczka krajoznawcza...

Najwyżej zrobimy połowę, albo nawet 1/4... wszystko wyjdzie w trakcie planowania. Jak będziemy wiedzieć że chętni są z całej polski zrobimy mniej przystanków... jeśli tylko z południowej, zrobimy pół polski, a jak się komuś spodoba to na drugi rok kontynuacja...

A ty się kolego nie nabijaj z pomysłu tylko doradź jak masz doświadczenie...

FROTERKA napisał(a):To może coś w rodzaju sztafety ?
Tzn. chodzi mi o to, że nie każdy musi przejechać całość zaplanowanej trasy a np tylko ten kawałek, który mu podejdzie z różnych względów.

:>: można i tak... Froterka masz kolejnego plusa za mobilizacje na przekór demotywatorom...

BTW: Przeglądam jeszcze raz posty i najwięcej chętnych jest w południowej Polsce, więc biorąc pod uwagę ograniczenia czasowe możemy np założyć że w tym roku, od Zielonej Góry po Zamość..., reszta w przyszłym roku... ale to tylko gdybanie... czekam na wasze propozycje! :)

pozdrawiam
Przemek
przemia
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Postprzez bielikzloty » 01 lut 2010 17:21:44

ja moge zapewnic kawalek pola na kaszubach nad samym jeziorkiem :fishing:
bielikzloty

Postprzez mazurkas007 » 01 lut 2010 17:54:35

przemia ja sie nie nabijam, tylko podchodze realnie do tematu, robilem taki objazd dookola Polski w 2008 roku i dalem sobie na to 14 dni. Wydawalo mi sie, ze 14 dni to jeszcze czas na lezenie na plazy bedzie. Szybko zweryfikowalem te plany, gdy zaczalem jechac bocznymi drogami ( zalozenia byly takie, ze minimum asfaltu ) . 14 dni to mozna tylko i wylacznie asfaltem i przelotowkami spokojnie taki wyjazd zrobic, ale jak na Mazurach czy Bieszczadach wpadniesz w wiejskie, gruntowe drogi, to plan sie szybko weryfikuje.
Osobiscie chce kiedys wrocic do tego tematu i objechac PL bez dotykania asfaltu ( no chyba ze jakies mosty tylko itp ) ale to trzeba miec miesiac minimum.
Podróże bez granic : Polska, Niemcy, Estonia, Litwa, Łotwa, Rosja, Rumunia, Mołdawia, Finlandia, Węgry, Włochy, Austria, Czechy, Słowacja, San Marino, Szwecja, Tajlandia, Malezja - tam byliśmy na kołach.
mazurkas007
Szyszkownik
Szyszkownik

Postprzez przemia » 01 lut 2010 18:19:01

mazurkas007 napisał(a):przemia ja sie nie nabijam, tylko podchodze realnie do tematu, robilem taki objazd dookola Polski w 2008 roku i dalem sobie na to 14 dni. Wydawalo mi sie, ze 14 dni to jeszcze czas na lezenie na plazy bedzie. Szybko zweryfikowalem te plany, gdy zaczalem jechac bocznymi drogami ( zalozenia byly takie, ze minimum asfaltu ) . 14 dni to mozna tylko i wylacznie asfaltem i przelotowkami spokojnie taki wyjazd zrobic, ale jak na Mazurach czy Bieszczadach wpadniesz w wiejskie, gruntowe drogi, to plan sie szybko weryfikuje.
Osobiscie chce kiedys wrocic do tego tematu i objechac PL bez dotykania asfaltu ( no chyba ze jakies mosty tylko itp ) ale to trzeba miec miesiac minimum.

popatrz da się bez ironii..

Ale z powyższego wynika że musimy mierzyć siły na zamiary i przemyśleć wyjazd na 16dni(od soboty rano do 3niedzieli wieczorem) i że zrobimy tylko połowę... chociaż kto wie.

Bez dotykania czarnego może być ciężko zmieścić się w założeniu "kinderturystyk i legal"... zobaczymy jak będzie. Na razie chętnych brak :?

pozdrawiam
Przemek
przemia
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Postprzez bielikzloty » 01 lut 2010 18:41:35

bardzo mi sie podoba ten pomysl i jezeli termin bedzie mi odpowiadal to napewno sie pojawie . musze wkoncu mojej drugiej polowie udowodnic ze jazda moim kochanym czolgiem jak na niego mowi tez moze przysporzyc wiele ciekawych atrakcji.
bielikzloty

Postprzez przemia » 01 lut 2010 18:57:30

bielikzloty napisał(a):bardzo mi sie podoba ten pomysl i jezeli termin bedzie mi odpowiadal to napewno sie pojawie . musze wkoncu mojej drugiej polowie udowodnic ze jazda moim kochanym czolgiem jak na niego mowi tez moze przysporzyc wiele ciekawych atrakcji.

wpisz się na listę i podaj termin kiedy ci pasuje - może się uda zrobić jakiś kompromis

pamiętajcie że koniec maja jest impreza ekipy częstochowskiej, a zaraz potem zlot klubowiczów...

pozdrawiam
Przemek
przemia
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Postprzez bielikzloty » 01 lut 2010 19:20:48

termin to wolne od szkoly a start to bez roznicy , tylko zeczywiscie duzo tych imprez trzeba bedzie z czegos zrezygnowac :cry2: ja najbardziej bede patrzyl pod katem rodziny
bielikzloty

Re: WYPRAWA W POLSKĘ - POZNAJ SWÓJ KRAJ 2010

Postprzez Jarek sp3swj » 01 lut 2010 21:36:40

To jak sie juz rozpędzicie to dawajcie fotki na PICASSA i koniecznie z geotagami ;-) bedzie wiadomo gdzie sie przemieszczacie ;-) i bedzia jakby co można "zaatakować" :-)
/Jarek Poznań
4x4 zawsze najlepsze :-) --- ... błękitne foto z sentymentu ... była też srebrna LONG :-)
Jarek sp3swj
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 1
Pochwały: 12
Województwo: Wielkopolskie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Postprzez Szponn » 01 lut 2010 22:13:12

Teoretyczna lista chętnych(mam nadzieję że nie będziemy sami :mrgreen: )

2,____Szponn+1_______________okolice Krakowa________________wrzesień :D
Szponn
Bywalec
Bywalec

Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Postprzez mpl » 01 lut 2010 23:03:19

przemia napisał(a):
mpl napisał(a):... nawet u mnie jeśli nie boicie się pszczół ...

a nie atakują same? mam uczulenie :?

Cieszy mnie takie zainteresowanie:) Do wakacji pół roku więc spokojnie ustalimy termin w miarę dogodny dla wszystkich...

Czytając opisy mazurkasa dochodzę do wniosku że musimy przemyśleć kwestię czy tour de pologne czy tylko half of tour de pologne :? Planowałem ok 2000-2500km a on zrobił dużo więcej sporo pomijając wnioskując z opisu trasy... Dobrze że kupa czasu przed nami to możemy swobodnie planować :)

P.S.
Byłem kilka razy w Wieściszowicach pod JG, fajne tam mają błękitne jeziorko :mrgreen:

Co do atakowani bywa różnie, a co do jeziorek to co raz ich mniej - niektóre wysychają.

2,____Szponn+1_______________okolice Krakowa________________wrzesień
3. ____mpl (sam lub +1)________ dolnośląskie___________________lipiec-sierpień
Jest: A sport : ) / WAZ 21063 Łada 1300SL :) / CB750 SevenFifty

Jezus nie może zostać królem Polski, ponieważ osoba skazana prawomocnym wyrokiem nie może pełnić funkcji publicznej.
mpl
Guru
Guru

Obrazki: 11
Pochwały: 3
Województwo: Dolnośląskie
Samochód: Frontera A 2.0i Sport 1991-1995

Postprzez wild » 01 lut 2010 23:53:16

Przemia, fajny temat z tą wyprawą i pomysł założenia postu jest w 100% trafiony! Froterka poddała fajny pomysł odnośnie sztafety. Jeśli sztafeta, to może coś na zasadzie "pałeczki"?? Proponuję flagę, którą będziemy sobie przekazywać do kolejnego punktu bazowego. Popieram ideę wyprawy i zgłaszam chęć uczestnictwa :D

4.____wild____________________Rzeszów/okolice/_______________wrzesień
wild

Postprzez przemia » 02 lut 2010 09:00:05

Cieszę się z takiego zainteresowania... z racji przeważającej większości południowo zamieszkałych
Polskę frotowiczów, chyba pomysł od Zielonej do Zamościa wydaje się na chwilę obecną najbardziej realny(reszta niestety musiała by się do nas dotoczyć)... ale jak zrobimy wstępny plan i okaże się że w założonym czasie się wyrobimy, to zwiększymy planowany obszar :mrgreen:

mpl napisał(a):a co do jeziorek to co raz ich mniej - niektóre wysychają.

Trzeba odwiedzić zanim wyschną!!! :mrgreen:

wild napisał(a):Przemia, fajny temat z tą wyprawą i pomysł założenia postu jest w 100% trafiony! Froterka poddała fajny pomysł odnośnie sztafety. Jeśli sztafeta, to może coś na zasadzie "pałeczki"?? Proponuję flagę, którą będziemy sobie przekazywać do kolejnego punktu bazowego.

Świetny pomysł. Ciekawe tylko czy znajdą się chętni aby ideę kontynuować na obszary na które nie dojedziemy... Moja załoga zakłada maks zabawy i wytrwałości, ale te 16 dni to wszystko na co będziemy mogli się zdecydować(praca).

To jak sie juz rozpędzicie to dawajcie fotki na PICASSA i koniecznie z geotagami ;-) bedzie wiadomo gdzie sie przemieszczacie ;-) i bedzia jakby co można "zaatakować" :-)

:>:

Czekamy na następne ekipy na liście :) Jeśli ktoś ma możliwość i ochotę, może wymyślić nazwę wyprawy(tour de pologne... uważam że potrafimy być na tyle kreatywni żeby nie kopiować cudzych pomysłów), chyba że aktualny temat Wam się podoba... Wtedy może "pałeczkę"/flagę trzeba zaprojektować? Niestety grafikiem nie jestem i tu się wyłożę... wklejać propozycję proszę! :) Również od forumowiczów którzy się nie wybierają ale wspierają pomysł :)

Zainteresowani pomysłem są proszeni o podawanie miejsc które chcieli by na trasie zobaczyć, oczywiście nie wszystkie uda się umieścić w planie wyprawy, ale część z nich na pewno nakreśli trasę wyprawy... zakładamy miejsca jak tylko możliwe blisko granicy.(jak ktoś z forumowiczów poleca jakieś atrakcje blisko granicy też chętnie rozpatrzymy takie możliwości)

Zdaję sobie że z racji dużej rozbieżności zdań w pewnym momencie może zrobić się burd..., wtedy wprowadzimy częściowy reżim np pomysłodawcy :mrgreen: nie no żartuję, damy pod głosowanie. :)

pozdrawiam
Przemek
przemia
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Postprzez przemia » 02 lut 2010 14:22:24

kolego mazurkas007 czy twoja propozycja biwaku na łące dalej aktualna?

Po wstępnym zlokalizowaniu ofert biwakowania mamy 3 pary lokalizacji:
1. w okolicy Nowego Sącza
2. w okolicy Trójmiasta
3. w okolicy Jeleniej Góry

Oraz 2 pojedyncze:
1. okolice Częstochowy
2. okolice Przemyśla(nie wiem czy potwierdzone)

Dobry początek ale jeszcze mało... Może są jeszcze chętni na forum którym nie będzie przeszkadzać skromna grupka frotkowiczów na trawniku za garażem/domem.

Sugerując się jeszcze opiniami z innych forów, gdzie temat już był poruszany i doświadczeniami kolegi mazurkas007 robiąc 130km w linii prostej dziennie, powinniśmy się wyrobić w 14 dni.
Zakładając 200km dziennie przy prędkości ok 30km/h to ok 6 godzin jazdy( z postojami oczywiście) i start ok 8.00 i rozbijanie obozu ok 18.00 powinniśmy się wyrobić.
Zawsze w razie opóźnień możemy nadrobić po czarnym...

pozdrawiam
Przemek
przemia
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Postprzez mazurkas007 » 03 lut 2010 06:49:26

jak najbardziej, biwaku, kolacji, piwka, prisznica ew. wanny i czym chata bogata tym goście żygają :mrgreen:
mazurkas007
Szyszkownik
Szyszkownik

Postprzez kolasz » 04 lut 2010 13:58:11

wow wielki szacun dla Przemia pomysł jest świetny i po przeczytaniu całego tematy wyrażam chęć do wzięcia udziału w wyprawie!! Niestety nie mogę jechać na 14 dni ( brak urlopu) ale sztafeta jest w sam raz dla nas ( tzn ja żonka i synek)Co do terminu to ze względu na mojego dwulatka (synka) wolelibyśmy w sierpniu bo jeszcze jest w miarę ciepło a potem to kapa trochę w nocy za zimno , no i jeszcze troszu za mały na namiot !!!!Ale dopisuję się do listy ..... co ma być to będzie.....

4.____wild____________________Rzeszów/okolice/_______________wrzesień
5.____kolasz__________________śląsk_________________________sierpień(na 70%)
EKIPA ŚLĄSKA
kolasz
Maniak
Maniak

Obrazki: 1
Pochwały: 2
Województwo: Śląskie
Samochód: Frontera B 2.2DTI Long 1998-2004

Postprzez nightman » 05 lut 2010 09:41:23

Bardzo ciekawa koncepcja - mam nadzieję że ze względu na planowane ograniczenie w ilości aut, jak zdecyduje się w czerwcu to mnie nie zostawicie :mrgreen:
Nawiasem mówiąc, koncept niezobowiązującego do niczego wyjazdu, gdzie każdy odłączyć się może kiedy chce moim zdanie bardzo sprzyja bezciśnieniowej zabawie "...nie pasi to kręć swoją drogą przyjacielu...". Piszemy się z obsadą na 95% - niestety decyzję 100% dopiero w czerwcu po powrocie ze zlotu podjąć mogę.
Co do terminu to wakacje ( dowolny fragment ), w kwestii miejsca startu - dowolny, najlepiej gdzieś z południa

-----------------------------------------------------------------------------------------------

A propos - skoro lud tak chętny w podejmowaniu gości to może tak zrobić mapkę z zaznaczonymi miejscami gdzie zawsze ( oczywiście po uprzednim ustaleniu z właścicielem ) biwak można rozbić - choćby taki przejezdny na kilka godzin - mapka widoczna tylko dla forumowiczów oczywiście...
nightman
Szyszkownik
Szyszkownik

Województwo: Śląskie
Samochód: Mam kilka Frotek :)

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do POZNAJ SWÓJ KRAJ