Witamy !

[2.2] Wentylator się nie włącza

[2.2] Wentylator się nie włącza

Postprzez pigal » 15 lut 2010 11:07:49

Panowie proszę o pomoc. Posiadam Fronterę B 2,2 DTI z '98. W terenie potrafi złapać 100*C ale wentylator się nie włącza. Przypuszczam że jest to wina termowłącznika w chłodnicy. Chciałem wymienic ale zamówienie go graniczy z cudem. Zna ktoś jakiś zamiennik? Moze mieliście podobny problem?

Z góry Dzieki
Ostatnio edytowano 16 lut 2010 12:27:04 przez pigal, łącznie edytowano 1 raz
pigal

Re: Wentylator się nie włącza

Postprzez barbaross » 15 lut 2010 11:32:21

Sprawdź na http://www.fota.pl tam mają sporo części. Jest jeszcze jedna stronka opel-madry www.opel-madry.com.pl Jest jeszcze jeden gościu (chyba z Chojnowa) co handluje fronterami na rozbiórki mam w komórce jego tel. 503817059 - jeżeli nie zmienili numerku 8:)
barbaross

Postprzez brum » 15 lut 2010 16:32:47

Prawdopodobnie czujnik temp, odpowiedzialny za włączanie wentylatora, jest też opcja że wentylator padł.
3.0 V6... '97...Federal Couragia MT 32", przedni most sztywny, winda, zderzak a'la Calmini, Snorkel, AVM...
Obrazek
brum
Maruda
Maruda

Obrazki: 2
Pochwały: 59
Województwo: Małopolskie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Postprzez pigal » 15 lut 2010 19:12:50

Wentylatory chodzą bo podłączałem je na krótko.
Właśnie sprawdzałem płyn chłodniczy i ostatnio sporo go ubyło ( może był zapowietrzony i sam się odpowietrzył?? ) czy możliwe żeby zapowietrzony układ był przyczyną nie włączania się wentylatorów??

Dzięki
pigal

Postprzez sledz » 15 lut 2010 20:08:53

Sprawdź bezpiecznik ,to taki podobny do żaróweczki prostokątnej są 2 takie same, ewentualnie zamień.
A może ktoś wie od czego jest ten drugi ,bo ja zamieniłem wiatrak chodzi i chyba cała reszta instalacji działa???

w A takie są niewiem jak jest w B
sledz

Postprzez pigal » 16 lut 2010 08:39:02

Dzieki wszystkim za wskaówki. Na was zawsze można liczyc.
Sledz, powiedz o których bezpiecznikach mówisz, tych w skrzynce przy silniku czy przy kierownicy?? ( ale swoją drogą jakby był spalony to przy podłączeniu na krótko też nie powinny działać.. )

z góry dzięki
pigal

Re: [2,2DTI]Wentylator się nie włącza

Postprzez sledz » 16 lut 2010 17:38:32

W skrzynce pod maską obok silnika.
A na krótko będzie działał przecież wtedy omijasz całą instalację w tym bezpiecznik.
Tylko zastanawiam się czy niema tam jeszcze jakiegoś przekaźnika :?:
sledz

Powrót do 2.2 DTI