Witamy !

[All] butla gazowa w poprzek czy wzdłuż

Wszystko o LPG

[All] butla gazowa w poprzek czy wzdłuż

Postprzez Satan » 09 cze 2010 12:01:28

Wypowiedzcie się na temat tego czy warto przełożyć butlę gazową tak, aby była wzdłuż samochodu w bagażniku, czy zostawić tak jak mam czyli w poprzek.
Butlę mam walcową, 65 litrów. Zauważyłem że wiele ludzi ma wzdłuż, ale jak pojechałem do gaziarza aby mi butlę przekręcił, to powiedział, że zmienia się układ masy samochodu i to nie jest zdrowe dla auta.
Sam osobiście wolał bym mieć "większy bagażnik" czyli mieć tą możliwość rozłożenia choć jednego tylnego siedzenia, aby się drzemnąć lub coś przewieźć większego. Istnieje jakieś ryzyko ?
Pozdrawiam.
Satan.

Frontside service
https://www.facebook.com/frontsideservicepl
Przeróbki i budowa aut terenowych.
tel.600785219
Satan
Młodszy Guru
Młodszy Guru

Obrazki: 34
Pochwały: 2
Województwo: Śląskie
Samochód: Frontera A 2.4i Long 1991-1995

Re: układ butli gazowej

Postprzez Wookash » 09 cze 2010 12:09:03

Ja u siebie w ladzie przekladalem i nie zauwazylem problemow. Te kilkanascie kg pewnie nie ma znaczenia. W przypadku froci B zbiornik Pb jest po lewej i kierowca po lewej wiec teoretycznie powinno byc wieksze obciazenie po lewej a nigdzie niezauwazylem z prawej strony czegos co by to rownowazylo. Jak kupujesz amory i spregi nie ma rozroznienia na prawe i lewe. Butla wazy swoje z gazem w teoim przypadku rozklada sie na jedna i druga strone jak polozysz ja po dlugosci to tylko 50% tej wagi dodasz a nei 100%. Dodatkowo butla nie bedzie skrajnie po lewej czy prawej stronie tylko zawsze blizej srodka auta wiec ja nie widze problemu.
Wookash

Postprzez sylwian70 » 09 cze 2010 12:13:15

Ja mam butlę wzdłuż z tym że 55 litrow i w tym rozmiarze nie ma problemu z tylnymi fotelami bo butla pasi idealnie a z rozłożeniem masy autka to mit przy gabarytach froty taka butla nie ma wpływu.Wzdłuż mam sporą przestrzeń bagażową coś zawsze można na długość wcisnąć.W poprzek butla może trochę ograniczać niektóre towary,słupki betonowe itp.ciężkie żelastwa a walać się po butli nie mogą.Wzdłużne rozwiazanie jest najlepsze i nie ogranicza tak przestrzeni bagażowej.
sylwian70

Postprzez laki » 09 cze 2010 12:29:27

U nie też jest wzdłużnie i nie ma z tym żadnego problemy, butla 65l to za mała masa żeby to było odczuwalne przy aucie ponad 1800kg
laki

Postprzez kozi » 10 cze 2010 09:58:01

Ja tez mam wzdłużnie z lewej strony 60l i wszystko jest cacy. W sumie jak się ma longa to fajnie by było mieć ten bagażnik ;)
kozi
Starszy Bywalec
Starszy Bywalec

Obrazki: 0
Pochwały: 1
Województwo: Łódzkie
Samochód: zbłądziłem - mam inny pojazd

Postprzez brum » 21 cze 2010 18:19:57

Dzisiaj przełożyłem butle 80l na lewą stronę i mieści się idealnie.
3.0 V6... '97...Federal Couragia MT 32", przedni most sztywny, winda, zderzak a'la Calmini, Snorkel, AVM...
Obrazek
brum
Maruda
Maruda

Obrazki: 2
Pochwały: 59
Województwo: Małopolskie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Postprzez ijido » 21 cze 2010 19:34:08

u mnie oryginalnie tak jak kupiłem była zamocowana 80l po prawej wzdłuż, dzięki temu mam bagażnik wolny na długość i butla niweluje masę kierowcy (sądzę ze poprzedni kierowca ważył więcej jak ja :))
Fronterzak zielony? Nie, to Krypton Green Mica.
Krypton - Superman.
Green - Wojskowy kolor.
Mica - Pocisk rakietowy przechwytujący.

Sam lepiej bym tego nie wymyślił ^^.
ijido
Młodszy Guru
Młodszy Guru

Pochwały: 2
Samochód: Frontera B 2.2i Long 1998-2004

Postprzez brum » 21 cze 2010 20:04:30

Pusta butla 80l waży wg producenta 30kg bez zaworu (czyli jakieś 2kg) więc to nie jest jakaś wielka masa. Dochodzi też ciężar gazu czyli ---> http://www.benzol-gaz.pl/gaz.php?subact ... m=&ucat=6&
3.0 V6... '97...Federal Couragia MT 32", przedni most sztywny, winda, zderzak a'la Calmini, Snorkel, AVM...
Obrazek
brum
Maruda
Maruda

Postprzez slawek40l » 22 cze 2010 15:27:21

Ja mam butle 65l wzdłuż po lewej i jest bez problemowo
slawek40l
Starszy Nowicjusz
Starszy Nowicjusz

Województwo: Dolnośląskie
Samochód: Frontera A 2.2i Long 1995-1998

Postprzez WoJ-CiE » 07 sie 2010 22:29:53

Jeżeli wlew gazu jest przy wydechu (z lewej strony), to nie jest to rozsądne rozwiązanie i nie powinno się tak robić ze względów bezpieczeństwa.
WoJ-CiE

Postprzez makar » 08 sie 2010 10:39:56

a czemu? nie ma tam aż takiego gorąca a raczej iskry z układu nie idą
makar

Postprzez WoJ-CiE » 08 sie 2010 10:51:56

Tak, a jednak nie ma bardziej gorącego miejsca na zamontowanie wlotu gazu. Na jednej ze stacji diagnostycznych mojemu znajomemu nie przedłuzono badań technicznych właśnie z powodu umiejscowienia zaworu gazowego, więc coś w tym jest...
WoJ-CiE

Postprzez makar » 08 sie 2010 14:57:59

doczytam w przepisach i dam Ci znać dokładnie jak jest.
makar

Postprzez kozi » 11 sie 2010 10:24:44

WoJ-CiE napisał(a):Jeżeli wlew gazu jest przy wydechu (z lewej strony), to nie jest to rozsądne rozwiązanie i nie powinno się tak robić ze względów bezpieczeństwa.

Wszytko fajnie i nawet się z Tobą zgadzam. Tyle, że my tu rozmawiamy o umiejscowieniu butli, a nie wlewu :shock:
kozi
Starszy Bywalec
Starszy Bywalec

Pochwały: 1
Województwo: Łódzkie
Samochód: zbłądziłem - mam inny pojazd

Postprzez WoJ-CiE » 11 sie 2010 20:50:39

To chyba oczywiste, co nie zmienia faktu, że nie tylko układ butli jest istotny, ale również wlewu gazu i warto o tym pamietać.
WoJ-CiE

Postprzez wmgaz » 05 wrz 2010 17:06:32

Wszystko będzie dobrze jeśli w tył naszego samochodu nie uderzy inny samochód z odpowiednią silą a wtedy ze zbiornika w którym jest gaz robi się torpeda która może zaatakować kręgosłup naszego dziecka,przyjaciółki lub kogoś innego kto będzie siedział na linii ataku tegoż zbiornika bo cóż go trzyma,....dwie opaski z cieniutkiej taśmy.....

Nie jest prawdą że zbiornik nie może się uwolnić z tych opasek,a jeśli się uwolni to automatycznie mamy również dodatkową małą bo małą ale dawkę gazu w aucie i na to również należy zwrócić uwagę...

Przepis mówi że zbiornik musi wytrzymać w kierunku wzdłużnym siłę 20g a w poprzecznym 8g i nie są to małe kilogramy (g-przyśpieszenie ziemskie...warto policzyć :( bo to nie są kilogramy ) .....

Przepis mówi również że zbiornik powinien być maksymalnie chroniony przed skutkami kolizji a takie często ustawienie przeczy tej zasadzie gdy zbiornik prawie że dotyka tapicerki drzwi więc diagnosta takie ustawienie może uznać za niezgodne z przepisem ...

Pozdrawiam pozostawiając powyżej napisane przemyślenia pod rozwagę .....
wmgaz

Postprzez brum » 05 wrz 2010 17:26:52

wmgaz napisał(a):Wszystko będzie dobrze jeśli w tył naszego samochodu nie uderzy inny samochód z odpowiednią silą a wtedy ze zbiornika w którym jest gaz robi się torpeda

Torpeda jak już to się zrobi przy uderzeniu czołowym a nie tylnym. Jak uderzy coś w tył to siła odpycha samochód a nie wychamowuje go czyli butla może iść w tył. To samo robi się z głową najpierw leci do tyłu przy uderzeniu tylnym. Dodatkowo butle są montowane zaraz za siedzeniem czyli nie mają rozpędu co już było testowane w przypadku umieszczania ciężkich skrzynek z narzędziami zaraz za siedzeniem i całkowicie z tyłu. Te pierwsze nic nie robiły a te drugie przebijały się do przodu bo miały rozpęd.
Obrazek
brum
Maruda
Maruda

Postprzez jrzeuski » 05 wrz 2010 17:53:45

Chodziło chyba o to, że jak coś wjedzie w kufer to wepchnie butlę na tylne siedzenia. Tylko, że Frota ma ramę i kufer powyżej maski przeciętnego samochodu, więc chyba w :dupa: musiałby wjechać Kraz, żeby nie nadziać się na ramę i sprasować bagażnik.
No mud, no fun
Frota A Long 2.5V6, simex 33", zawias +3", buda +2", drążki kierownicze HD + amortyzator skrętu, mosty 4.56 (przedni od B, tył z LSD), self-made snorkel i zderzaki stalowe, winch
Vectra B kombi 2.5V6 170KM
Vectra B kombi 2.0 16V - będzie WrakRace edition :twisted:

naprawy i motanie Frotek :arrow: SMS/PW/email/czat.
jrzeuski
Admin
Admin

Obrazki: 71
Pochwały: 78
Województwo: Pomorskie
Samochód: Frontera A 2.5TDS Long 1996-1998

Powrót do Instalacje LPG