Witamy ! |
---|
|
Kogut napisał(a):A moje bebechy wyglądają tak
I z tego co Mi wiadomo to LSD mam a co najmniej miałem
jrzeuski napisał(a):Strasznie mnie ciekawi co to za zębatka na kole koronowym Do czego ona jest? U mnie nic takiego nie ma.
jrzeuski napisał(a):W moście???
brum napisał(a):Od czujnika ABS
konik napisał(a):Jackowi pewnie chodzi o to że układ nie dostaje sygnału o obrotach każdego koła tylko całej osi...to jest niestety układ starej generacji - 3 kanałowy czyli prawy,lewy przód i tylne razem. Takie układy w osobówkach montowali do końca lat 90
konik napisał(a):To pewnie kwestia cięcia kosztów. Podobno do dziś w samochodach małolitrażowych (czyt: tanich) stosuje się nawet układ 2 kanałowy stosowany w czasach Golfa II
Jak tak dalej będą oszczędzać to niedługo w nowych autach czeka nas pewnie powrót do rozrusznika na cięgno, albo gumowej pompki spryskiwacza szyb
ADAM SP3WXO napisał(a):Ja mam czujniki w każdym kole. Dwukanałowy ABS działa diagonalnie na koła leżące po przekątnych. Jednak na każdym kole jest czujnik, tylko układ zmniejsza ciśnienie równocześnie na dwa koła. I nie bardzo jestem w stanie zrozumieć jak taki układ miał by działać, bo przecież jeżeli jedno koło straci przyczepność to drugi może się normalnie toczyć. Myślę, że to może być zębatka od prędkościomierza.
konik napisał(a):ADAM SP3WXO napisał(a):Ja mam czujniki w każdym kole. Dwukanałowy ABS działa diagonalnie na koła leżące po przekątnych. Jednak na każdym kole jest czujnik, tylko układ zmniejsza ciśnienie równocześnie na dwa koła. I nie bardzo jestem w stanie zrozumieć jak taki układ miał by działać, bo przecież jeżeli jedno koło straci przyczepność to drugi może się normalnie toczyć. Myślę, że to może być zębatka od prędkościomierza.
Diagonalnie to działa układ hamulcowy, Dwukanałowy ABS podzielony jest przód - tył.
Powrót do Układ przeniesienia napędu
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość