Witamy !

[2.5] Pompa wspomagania, cieknie, jak się do niej dostać?

[2.5] Pompa wspomagania, cieknie, jak się do niej dostać?

Postprzez krzychuna » 30 wrz 2011 13:28:11

Witam

Ostatnimi czasy mocno wycieka mi płyn od wspomagania.
Stało się to po tym jak urwał mi się pasek klinowy. Wtedy też walnęła mi pompa wody, ale z tym sobie poradziłem już.
Sprawa wygląda tak że z przodu po tej stronie gdzie jest kierownica jest duża tłusta plama pod autem.
Chciałbym odkręcić pompę wspomagania, ale nie jest to łatwe, ciężko tam się dostać chyba trzeba będzie ściągać chłodnicę.
Żeby ściągnąć chłodnicę trzeba odkręcić wiatrak, i właśnie tutaj jest problem.
Nie do końca wiem jak to zrobić, które śruby odkręcić czy tą wielką, czy wystarczy te 3 małe, doradźcie coś.

Opel frontera 2.5 TDS rok 97 wersja SPORT

PS: Słaby ze mnie mechanik, ale przestałem już ufać "zawodowcom" z mojej okolicy. Być może coś pokićkałem, a może jest jakieś prostsze rozwiązanie. Jeśli napisałem jakieś głupoty to mnie poprawcie.
krzychuna

Re: Pompa wspomagania, cieknie, jak się do niej dostać?

Postprzez krzychuna » 30 wrz 2011 13:35:21

PSS: a może macie jakieś instrukcje, zdjęcia, schematy. Chętnie skorzystam.
krzychuna

Postprzez jrzeuski » 30 wrz 2011 13:47:32

Mam ten sam problem od 4 lat i dojrzewam do rozprawienia się z nim. Mam ten sam silnik i teź nie mam pomysłu jak się do tej pompy dobrać. W innych frotkach to banalne a u nas to jakaś masakra. Idzie tam też wał napędu kompresora klimy. Moźe wspólnymi siłami damy temu radę. Nie wiem też czy uda się dostać do środka i co trzeba wymienić, źeby zlikwidować przeciek.
No mud, no fun
Frota A Long 2.5V6, simex 33", zawias +3", buda +2", drążki kierownicze HD + amortyzator skrętu, mosty 4.56 (przedni od B, tył z LSD), self-made snorkel i zderzaki stalowe, winch
Vectra B kombi 2.5V6 170KM
Vectra B kombi 2.0 16V - będzie WrakRace edition :twisted:

naprawy i motanie Frotek :arrow: SMS/PW/email/czat.
jrzeuski
Admin
Admin

Obrazki: 71
Pochwały: 78
Województwo: Pomorskie
Samochód: Frontera A 2.5TDS Long 1996-1998

Postprzez krzychuna » 06 paź 2011 12:02:48

Jednak po dłuższych próbach, i sporej ilości nerwów, oraz straconego czasu poddałem się.
Próbowałem jak mogłem, ale co rusz jakieś problemy w końcu skończyło się na tym że nie miałem odpowiednich kluczy, i auto powędrowało do mechanika :/
krzychuna

Postprzez jrzeuski » 06 paź 2011 12:10:28

:cry2:

Napisz chociaż dokąd doszedłeś, bo mam plan się za to wziąć w ten weekend. Jakiego klucza zabrakło?
No mud, no fun
Frota A Long 2.5V6, simex 33", zawias +3", buda +2", drążki kierownicze HD + amortyzator skrętu, mosty 4.56 (przedni od B, tył z LSD), self-made snorkel i zderzaki stalowe, winch

jrzeuski
Admin
Admin

Postprzez krzychuna » 14 paź 2011 11:55:14

No witam, sory że tak późno.

Stanąłem na tym że nie mogłem odkręcić wentylatora od chłodnicy. Tam idą jakieś 2 ogromne klucze nie wiem może 36 czy coś takiego. Ja miałem 32 i była sporo za mała. odkręca się to na zasadzie kręcenia jednym kluczem i podtrzymywania drugim, tzw "kontrowanie".

Auto wróciło od mechanika, cieknie dalej, co prawda dużo mniej ale cieknie.

Jest jeszcze jedna sprawa, "znika" mi płyn chłodniczy. Wycieku nie ma, bo sprawdzałem. Może po prostu za dużo zużywa, zauważyłem też że wskaźnik temperatury silnika nie dochodzi do połowy. Zatrzymuje się na 1 kresce i ani drgnie dalej, nawet z zasłoniętą chłodnicą.
Do tego nawiew ciepłego powietrza nie jest dość ciepły.

Wiecie o co może chodzić?
krzychuna

Postprzez jrzeuski » 14 paź 2011 12:03:06

krzychuna napisał(a):Stanąłem na tym że nie mogłem odkręcić wentylatora od chłodnicy. Tam idą jakieś 2 ogromne klucze nie wiem może 36 czy coś takiego. Ja miałem 32 i była sporo za mała. odkręca się to na zasadzie kręcenia jednym kluczem i podtrzymywania drugim, tzw "kontrowanie".
Widziałem to w instrukcji, ale myślę, że musi dać się wyjąć tę pompę bez ruszania chłodnicy.
Auto wróciło od mechanika, cieknie dalej, co prawda dużo mniej ale cieknie.
A co zrobił?
też że wskaźnik temperatury silnika nie dochodzi do połowy. Zatrzymuje się na 1 kresce i ani drgnie dalej, nawet z zasłoniętą chłodnicą.
Do tego nawiew ciepłego powietrza nie jest dość ciepły.
TDS tak ma. Zawdzięczamy to termostatowi na 80stopni. Możesz wstawić taki na wyższą temperaturę, to będziesz miał drugą kreskę i cieplej zimą.
No mud, no fun

jrzeuski
Admin
Admin

Postprzez krzychuna » 16 paź 2011 22:46:19

jrzeuski napisał(a):krzychuna napisał(a):Stanąłem na tym że nie mogłem odkręcić wentylatora od chłodnicy. Tam idą jakieś 2 ogromne klucze nie wiem może 36 czy coś takiego. Ja miałem 32 i była sporo za mała. odkręca się to na zasadzie kręcenia jednym kluczem i podtrzymywania drugim, tzw "kontrowanie". Widziałem to w instrukcji, ale myślę, że musi dać się wyjąć tę pompę bez ruszania chłodnicy.

Być może da się od spodu po zdjęciu osłony na silnik, lub po odkręceniu lewego przedniego koła. Nie próbowałem, niestety nie mam jako takiego zaplecza gdzie moglbym to zrobić (brak garażu)

jrzeuski napisał(a):Auto wróciło od mechanika, cieknie dalej, co prawda dużo mniej ale cieknie. A co zrobił?

Wg mechanika wyciek był na złączeniu szlałfika doprowadzającego płyn do pompy. Docisnął uszczelnił, ale widocznie do porprawki albo rzeczywiście z pompy sie leje.

jrzeuski napisał(a):też że wskaźnik temperatury silnika nie dochodzi do połowy. Zatrzymuje się na 1 kresce i ani drgnie dalej, nawet z zasłoniętą chłodnicą. Do tego nawiew ciepłego powietrza nie jest dość ciepły. TDS tak ma. Zawdzięczamy to termostatowi na 80stopni. Możesz wstawić taki na wyższą temperaturę, to będziesz miał drugą kreskę i cieplej zimą.

Kurcze fajnie by cyło jak to rozwiąże problem. Spróbuje tak zrobić. Jaki termostat będzie pasował do frotki bo te orginalne to wszystkie chyba są na 80* ? Wymienić z jak wysoką temperaturą ? czy np 95stopniowy dam rade dostać bez problemu? i to nie zaszkodzi silnikowi?
Jeszcze jedno czy po wymianie termostatu jest szansa że ten płyn chłodniczy w koncu przestanie "znikać" ?

PS: sory że tak męczę, troche mi glupio bo wychodzi jakim jestem żółtodziobem mechaniki, ale chcę doprowadzić trochę swoją frote do porządku.
krzychuna

Postprzez jrzeuski » 17 paź 2011 08:21:36

krzychuna napisał(a):
jrzeuski napisał(a):myślę, że musi dać się wyjąć tę pompę bez ruszania chłodnicy.

Być może da się od spodu po zdjęciu osłony na silnik, lub po odkręceniu lewego przedniego koła. Nie próbowałem, niestety nie mam jako takiego zaplecza gdzie moglbym to zrobić (brak garażu)
Ja mam i garaż i kanał i w ogóle do głowy mi nie przyszło dostawać się do pompy od góry, bo za ciasno.
Wg mechanika wyciek był na złączeniu szlałfika doprowadzającego płyn do pompy. Docisnął uszczelnił, ale widocznie do porprawki albo rzeczywiście z pompy sie leje.
Hmm, może u mnie jest to samo, bo od góry pompa ufajdana błotem z olejem. Spróbuję to jakoś doczyścić i sprawdzić.
Jaki termostat będzie pasował do frotki bo te orginalne to wszystkie chyba są na 80* ? Wymienić z jak wysoką temperaturą ? czy np 95stopniowy dam rade dostać bez problemu? i to nie zaszkodzi silnikowi?
Oryginalny jest na 80, ale pewnie istnieją pasujące zamienniki na inną temperaturę. Wyższa silnikowi nie zaszkodzi, bo w końcu i tak może się wyżej rozgrzać nawet przy termostacie 80, ale to trzeba się już bardzo postarać i warunki atmosferyczne muszą sprzyjać.
Jeszcze jedno czy po wymianie termostatu jest szansa że ten płyn chłodniczy w koncu przestanie "znikać" ?
Na to bym nie liczył. :glaszcze:
No mud, no fun

jrzeuski
Admin
Admin

Postprzez krzychuna » 19 paź 2011 14:08:00

Orientowałem się w sprawie termostatu. W sklepie powiedzieli że nie mają takiego z wyższą temperaturą do mojej frotki. Mają i zamawiają tylko części katalogowe, a tam jest tylko ten na 80sotpni.
Muszę więc szukać sam... i tu chciałem prosić o pomoc....
Kolego jrzeuski czy pamiętasz lub możesz sprawdzić jaki jest u Ciebie we frotce termostat? jakaś firma, model czy coś?

Napiszę też posta w dziale chłodzenie może ktoś coś będzie wiedział...
krzychuna

Postprzez jrzeuski » 19 paź 2011 14:14:54

Ale ja mam oryginalny na 80 stopni. I mi nie przeszkadza. Przyzwyczaiłem się, że jak jest zima to jest zimno i trzeba kierować w rękawiczkach i czapce :D
No mud, no fun

jrzeuski
Admin
Admin

Postprzez krzychuna » 20 paź 2011 22:22:05

Aha, ok widze ze mi chyba tez przyjdzie chyba tylko sięprzyzwyczaić.
Mimo wszystko dzięki, sporo mi podpowiedziałeś. Pozdrawiam.
krzychuna

Postprzez jrzeuski » 18 mar 2013 13:34:19

krzychuna napisał(a):Żeby ściągnąć chłodnicę trzeba odkręcić wiatrak, i właśnie tutaj jest problem.
Nie do końca wiem jak to zrobić, które śruby odkręcić czy tą wielką, czy wystarczy te 3 małe, doradźcie coś.

Udała się komuś ta sztuka? Ja walczyłem wielokrotnie i nic :( Stanęło na tym, że kupuję cały moduł przykręcany do bloku silnika (wisko, wiatrak i koło pasowe), bo nie chu... nie idzie tego rozdzielić. Ale po kieszeni mocno pociągnie :cry2: Temat jest do ogarnięcia, bo idzie dostać to na części z rozbiórki. Może tylko u mnie się tak zapiekło, że metrowe przedłużki z rury się wyginają a te duże nakrętki puścić nie chcą :niewiem: W którą stronę to w ogóle kręcić?
No mud, no fun

jrzeuski
Admin
Admin

Postprzez RudeBoy » 18 mar 2013 13:43:41

jrzeuski napisał(a):
krzychuna napisał(a):Żeby ściągnąć chłodnicę trzeba odkręcić wiatrak, i właśnie tutaj jest problem.

Udała się komuś ta sztuka? Ja walczyłem wielokrotnie i nic :( Stanęło na tym, że kupuję cały moduł przykręcany do bloku silnika (wisko, wiatrak i koło pasowe), bo nie chu... nie idzie tego rozdzielić. Ale po kieszeni mocno pociągnie :cry2: Temat jest do ogarnięcia, bo idzie dostać to na części z rozbiórki. Może tylko u mnie się tak zapiekło, że metrowe przedłużki z rury się wyginają a te duże nakrętki puścić nie chcą :niewiem: W którą stronę to w ogóle kręcić?

No może tam lewy gwint masz...

Zobacz w którą stronę się kręci i ma być tak, że podczas pracy normalnie nakrętkę dokręca. W takich miejscach często występuje lewy gwint...
Grzechu

I would rather push my Land Rover than drive a jeep
jest Land Rover Discovery II Td5 - miłość przyjdzie z czasem
była Frontera B Sport 2.2dti - lift 3" + BL 1" BFG MT KM2 32", stal, winch, osłony i inne fanty
RudeBoy
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 21
Pochwały: 91
Województwo: Małopolskie
Samochód: zbłądziłem - mam inny pojazd

Postprzez jrzeuski » 18 mar 2013 13:55:29

Tylko, że Haynes wyraźnie mówi, że gwint jest prawy. Tak czy siak napierałem w obie strony i ani drgnęło. Tłukłem młotkiem, psikałem WD40 i też nic. Tylko palnikiem nie atakowałem, bo nie mam a zresztą dojścia brak. Ale teraz i tak muszę to wszystko odkręcić od silnika, to wtedy na stole spróbuję to rozdzielić. Najwyżej flex pójdzie w ruch i będzie sekcja zwłok :twisted:
No mud, no fun

jrzeuski
Admin
Admin

Postprzez nightman » 18 mar 2013 14:02:49

jrzeuski napisał(a):Tylko, że Haynes wyraźnie mówi, że gwint jest prawy. Tak czy siak napierałem w obie strony i ani drgnęło. Tłukłem młotkiem, psikałem WD40 i też nic. Tylko palnikiem nie atakowałem, bo nie mam a zresztą dojścia brak. Ale teraz i tak muszę to wszystko odkręcić od silnika, to wtedy na stole spróbuję to rozdzielić. Najwyżej flex pójdzie w ruch i będzie sekcja zwłok :twisted:

Przecinaczkiem tyci po nakrętce nie podejdzie? Tak poprzedzić operację jakimś rozpuszczalnikiem do rdzy pokroju FÖRCH...
nightman
Szyszkownik
Szyszkownik

Obrazki: 0
Pochwały: 10
Województwo: Śląskie
Samochód: Mam kilka Frotek :)

Postprzez lychasc » 19 mar 2013 15:01:06

Ja u mnie to odkręcałem ale nie pamiętam jaki tam jest gwint zapytam Kolasza i napisze tu.
https://www.youtube.com/user/lychasc
Lift 2'', Body lift 2", MT 32'', Dragnon 12000 LBS, Snorkel, Amortyzator skrętu, Mosty z froty B, Zderzak na bazie Calmini
lychasc
Nałogowiec Ekstremalny
Nałogowiec Ekstremalny

Województwo: Śląskie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Powrót do Zawieszenie i układ kierowniczy