Zamontowałem wciągarkę do Mojej Frontery A Sport 2.8 TDI 1995 i chciałem WAM to pokazać może komuś się przyda.
Wciągarka którą zamontowałem to DWM 10000 HD Dragon Winch :uciąg -4600kg ,przełożenie szybsze 216:1 ,waga brutto 39kg(wciągarki).
W Fronterze A nie jest tak prosto zamontować wciągarkę ze względu na to ,że rama auta jest dość głęboko schowana pod chłodnicę i nie ułatwia tego też przystosowanie przedniej części auta pod strefę zgniotu dlatego żeby zamontować taką wciągarkę trzeba wykonać ściśle dopasowaną płytę uwzględniając wiele istotnych parametrów np.(płyta będzie wysunięta do przodu i do góry względem punktów mocowania na dużej rozpiętości w stosunku do szerokości śrub mocujących samą wciągarkę )
1. Potrzebne materiały:
a)Ze względu na ograniczenie masy płyty pracę rozpocząłem od zakupu płyty stalowej grubości 5 mm długości 80 cm i szerkości 40 cm (zależy w jakim kawałku sprzedają ja kupiłem tzw odpad na kg. )plus tego dokupiłem kawałki płyty 6 mm i 4 mm (zawsze się coś przyda więcej)
b) Śruby 8 mm i 10 mm drobno gwintowane w ilości 20 sztuk plus nakrętki podkładki ,tarcze do szlifierki 10 sztuk 125mm,elektrody 25 sztuk 2.5 mm (wszystko spawałem inwerterem Dedra180A IGBT.
c)Farba podkładowa akrylowa ,suwmiarka ,trochę tektury do odwzorowania otworów montażowych (mówimy o mocowaniu orurowania wraz z szarpakami na dole pod zderzakiem do ramy oraz samych otworów montażowych pod wciągarkę -tak dla mnie było najszybciej i najprecyzyjniej)
Na początek zdjęcie z samego końca prac
https://zapodaj.net/17921e330f72f.jpg.html Cdn........