Witamy !

[A 2.0] Wskaźnik ciśnienia oleju

Re: [A 2.0] Wskaźnik ciśnienia oleju

Postprzez kondi » 25 maja 2011 19:53:48

Listek1212 napisał(a):Witam!! Żeby nie zaśmiecać forum to tutaj się podepnę :wink: Mianowicie chodzi o wskaźnik cisnienia.. Na biegu jałowym na rozgrzanym silniku pokazuje prawie czerwoną kreskę :niewiem: Silnik wymieniłem, chodzi jak marzenie, ma moc, nie dymi, ciągnie ładnie od 2tys/obr. Jak dodam gazu to ciśnienie rośnie do połowy, czy to normalne???? Olej wymieniony w sobotę na półsyntetyk, może wskaźnik jest popsuty??? wczoraj jechałem z delgacją z orkiestry na przegląd i na prostej z ciekawości sprawdziłem ile pociągnie, licznik pokazał w 4 osoby 160km/h. Mówię o wskazaniach licznika nie wiem ile wg gps było, ale skoro do tylu sie potrafi rozpędzić to odrzucam winę silnika... :? Wymienia się tam jakiś czujnik w liczniku??? Dodam, że silnik ma przejechane ok, 132tys/km.. Prosze o pomoc :(

sie bym nie przejmował u mnie po remacie silnika tzn wymiana panewek i pierścieni jest dokładnie tak samo jak zimny cisnienie na postoju na środku skali a jak rozgrzany to spada prawie do czerwonej kreski ... wiec ten typ chyba tak ma :D
Opel frontera sport LPG lift 3" BFG KM2 31" snorkel (sprzedane :( )
Opel frontera B Long 3.2 LPG frotka rośnie :) 2"zawiecha +2"BL + KM2 33" ... a to nie koniec.... jednak koniec ( sprzedane )
Opel frontera A long 2.2 "rudzielec" domowa seria

PoJEEEPało mnie do 3 odlicz :)
wj 4.7 v8
zj 4.0
xj 2.5

605348314
kondi
Starszy Maniak
Starszy Maniak

Obrazki: 8
Pochwały: 3
Województwo: Świętokrzyskie
Samochód: Frontera A 2.2i Long 1995-1998

Postprzez Listek1212 » 26 maja 2011 16:58:52

kondi napisał(a):
Listek1212 napisał(a):Witam!! Żeby nie zaśmiecać forum to tutaj się podepnę :wink: Mianowicie chodzi o wskaźnik cisnienia.. Na biegu jałowym na rozgrzanym silniku pokazuje prawie czerwoną kreskę :niewiem: Silnik wymieniłem, chodzi jak marzenie, ma moc, nie dymi, ciągnie ładnie od 2tys/obr. Jak dodam gazu to ciśnienie rośnie do połowy, czy to normalne???? Olej wymieniony w sobotę na półsyntetyk, może wskaźnik jest popsuty??? wczoraj jechałem z delgacją z orkiestry na przegląd i na prostej z ciekawości sprawdziłem ile pociągnie, licznik pokazał w 4 osoby 160km/h. Mówię o wskazaniach licznika nie wiem ile wg gps było, ale skoro do tylu sie potrafi rozpędzić to odrzucam winę silnika... :? Wymienia się tam jakiś czujnik w liczniku??? Dodam, że silnik ma przejechane ok, 132tys/km.. Prosze o pomoc :(

sie bym nie przejmował u mnie po remacie silnika tzn wymiana panewek i pierścieni jest dokładnie tak samo jak zimny cisnienie na postoju na środku skali a jak rozgrzany to spada prawie do czerwonej kreski ... wiec ten typ chyba tak ma :D

no to posłucham i oleję tamat :D Pilnuje poziomu oleju i wszystko jest ok, zero problemow z silnikiem ale to ciśnienie mnie drażniło więc musiałem zapytać :wink: Dzięki za info, pozdrawiam!!!
Była Vectra A 2,0 c20ne 2000 GT Limyted Edyszyn 95':(
Była Frontera A 2,0 x20se Sport 95', LSD, BF Goodrich All terrain...:(
Jest Renault Scenic 1,6 16v 2000r, bez liftu i wyciągarki :D
Listek1212
Starszy Nałogowiec
Starszy Nałogowiec

Województwo: Wielkopolskie
Samochód: Frontera A 2.0i Sport 1991-1995

zbyt wysokie cisnienie oleju

Postprzez Tomek Frotka » 13 cze 2011 00:30:20

prosze o podpowiedz ... od jakiegos czasu wskaznik cisnienia oleju idzie ostro w gore . wczesniej byl mniedzy polowka a 3/4 zegara teraz...doklanie dzis jak wracalem z lasu w srodku nocy utrzymywal sie na powiomie max i nie chcial spasc nawet po wrzuceniu na luz . ktos wie o co tu chodzi. szulalem w innych watkach ale przewaznie problemem jest za niskie cisnienie . z gory dzieki
Tomek Frotka

Re: zbyt wysokie cisnienie oleju

Postprzez jrzeuski » 13 cze 2011 08:13:06

To jest objaw braku połączenia elektrycznego z czujnikiem oleju. Sprawdź okablowanie albo padają luty w zegarach.
No mud, no fun
Frota A Long 2.5V6, simex 33", zawias +3", buda +2", drążki kierownicze HD + amortyzator skrętu, mosty 4.56 (przedni od B, tył z LSD), self-made snorkel i zderzaki stalowe, winch
Vectra B kombi 2.5V6 170KM
Vectra B kombi 2.0 16V - będzie WrakRace edition :twisted:

naprawy i motanie Frotek :arrow: SMS/PW/email/czat.
jrzeuski
Admin
Admin

Obrazki: 71
Pochwały: 78
Województwo: Pomorskie
Samochód: Frontera A 2.5TDS Long 1996-1998

Postprzez kwinto1971 » 13 cze 2011 11:17:14

jrzeuski napisał(a):To jest objaw braku połączenia elektrycznego z czujnikiem oleju. Sprawdź okablowanie albo padają luty w zegarach.

Dokładnie tak ,istnieje jeszcze możliwość ze do oleju dostała sie woda i zamiast oleju masz geste masło (sprawdź na korku i bagnecie )ale to będzie grubsza naprawa
kwinto1971

Postprzez Tomek Frotka » 13 cze 2011 11:21:05

co masz na mysli przez stwierdzenie "grubsza sprawa" ?:) chyba mnie nie straszysz hm ?
Tomek Frotka

Postprzez damianEK691965 » 13 cze 2011 11:41:51

grubsza - większa niż normalna a dokładnie pomyśl sam jak zamiast oleju w silniku jest maź to rozbieranie masz jak w banku bo nie sądzę żeby dało się to wypłukać z drugiej jednak strony skąd woda w silniku wg mnie ciężko było by tak utopić auto żeby woda dostała się do silnika i jednocześnie dało się dalej jechać wg mnie raczej coś z elektryką a na zgaszonym silniku masz to samo oczywiście zapłon on :?:
kumho kl71 31' lift lekki snorkel winda dragon 1200HD było
Jest jeep cherokee4.0 lift plus BFG mt km2 31" zderzaki bagażnik i parę drobiazgów
isuzu 2.2 td pocięte 32" mieszacz błota
damianEK691965
Podszyszkownik
Podszyszkownik

Obrazki: 7
Pochwały: 1
Samochód: Frontera A 2.0i Sport 1991-1995

Postprzez Tomek Frotka » 13 cze 2011 12:05:08

nie. na zgaszonym silniku cisnienie w okolicach polowy . tak samo z rana kiedy olej zimny cisnienie w granicach polowy- 3/4 jak juz sie zagrzeje na okolo 85st ponad skale i tak sie utrzymuje bez roznbicy czy na postojuz czy podczas jazdy
Tomek Frotka

Postprzez jrzeuski » 13 cze 2011 13:17:32

A kiedy wymieniałeś olej? Bo może faktycznie coś nie tak z jego konsystencją.
No mud, no fun
Frota A Long 2.5V6, simex 33", zawias +3", buda +2", drążki kierownicze HD + amortyzator skrętu, mosty 4.56 (przedni od B, tył z LSD), self-made snorkel i zderzaki stalowe, winch

jrzeuski
Admin
Admin

Postprzez brum » 13 cze 2011 14:29:17

Musiał byś mieć bardzo nie szczelny silnik żeby woda byłą w nim. Mój był całkowicie pod wodą przez 10 min i nic nie weszło.
3.0 V6... '97...Federal Couragia MT 32", przedni most sztywny, winda, zderzak a'la Calmini, Snorkel, AVM...
Obrazek
brum
Maruda
Maruda

Obrazki: 2
Pochwały: 59
Województwo: Małopolskie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Postprzez jrzeuski » 13 cze 2011 15:12:47

brum napisał(a):Mój był całkowicie pod wodą przez 10 min i nic nie weszło.
Dopóki silnik pracuje, to nic się nie stanie, ale jak zgaśnie, to zrobi się problem, gdy woda wleje się do cylindrów przez otwarte zawory (od strony wydechu lub dolotu). A przy całkowicie zalanym dolocie woda dodatkowo wlewa się przez odmę pod pokrywę zaworów i leci w dół do skrzyni korbowej i miski olejowej. Może jednak się utworzyć poduszka powietrzna, która powstrzyma zalanie silnika i pewnie tak było u Ciebie :4lk:
No mud, no fun

jrzeuski
Admin
Admin

Postprzez Tomek Frotka » 13 cze 2011 17:07:36

ostatania gleboka woda byla okolo 3m-cy temu. dzis zauwazylem ze jak tylko odpalam silnik wskazowka od razu szybuje ponad skale bez dodawania gazy bez ruszania poprostu po odpaleniu maszyny. 4 dni temu bylem na regulacji gazu podkrecali dawke na nizsza bo za duzo palil i od tego momentu to ten wskaznik tak wariuje. pewnie nie ma to nic wspolnego ale tak pisze w razie czego. i jeszcze jedno takiego kompletnego topienia frotki to nie bylo . no gora 5 cm ponad progi . wiec woda to chyba nie jest. wymienie olej i zobaczymy co bedzie.
Tomek Frotka

Postprzez brum » 13 cze 2011 18:04:47

Możliwe że czujnik ciśnienia oleju.
3.0 V6... '97...Federal Couragia MT 32", przedni most sztywny, winda, zderzak a'la Calmini, Snorkel, AVM...
Obrazek
brum
Maruda
Maruda

Postprzez yaufent » 27 cze 2011 05:25:14

Teraz silnik rozebrany i trzeba na gwałt szukać pompy. Nie wiem czy do któregoś roku była stosowana jedna, a później była zmiana? Bo w katalogu nie ma żadnego rozbicia na lata produkcji i pompa była wyraźnie dedykowana do tego modelu. Duże nieścisłości są w tych katalogach. Załamali mnie w oplu 800 zł
yaufent

Postprzez jrzeuski » 27 cze 2011 11:05:34

Części do TDSa szukaj w Fiacie/Alfie, bo to włoski silnik. Ale GM też go stosował w Oplach i Chryslerach. Prawdopodobnie pompa może być inna przed 98r i po, bo inaczej zbudowany jest rozrząd (we Frotkach mamy na kołach zębatych). Bierz używkę w dobrym stanie, montuj i jeździj. Parę lat powinna spokojnie wytrzymać.

PS. Ten wątek dotyczy 2.0!
No mud, no fun

jrzeuski
Admin
Admin

Frontera A 2.0 8V 93 rok wskazania ciśnienia oleju

Postprzez krzysiek82 » 09 lip 2011 08:18:35

witajcie
po rozruchu na zimnym silniku przez jakieś 8s pali się kontrolka ciśnienia oleju a wskazówka ciśnienia nic nie wskazuje, po ok 8s wskazówka ciśnienia skacze do połowy skali i tak też się dłuższą chwile utrzymuje. Dzisiaj zrobiłem jazdę próbną ok 12km po dojechaniu do celu wskaźnik ciśnienia oleju wskazuje mniej więcej na 1/4 skal. (podczas dodzwania gazu ok 2000-2500rpm dochodzi do połowy skali czasami więcej) Czy to jest prawidłowe? (na wolnych obrotatach bez dodawania gazu czasami wskazówka podchodzi nieco wyżej potem znowu lekko opada i tak w koło) Silnik pracuje poprawnie, olej świeżo co wymieniony półsyntetyk 10W40 filtr oleju BOSH.
Poprzedni olej to była taka czarna bryja myślałem, że to jest powodem, że tak długo trzeba czekać na załapanie ciśnienia ale niestety nadal jest to samo.
Proszę o porady co to może być? Niestety nie dysponuje manometrem w celu sprawdzenia rzeczywistego ciśnienia oleju.
krzysiek82

Re: Frontera A 2.0 8V 93 rok wskazania ciśnienia oleju

Postprzez Odoll » 09 lip 2011 11:45:49

No to Ci powiem na poprawą humoru że u mnie jest tak samo.
Nie wiem czy jest to powód do zmartwienia czy nie ale do puki nic się nie psuje to ja nie ruszam 8-)
Kupiłem bordo frote,
kupiłem bordo frote,
bende se nią jeździł,
lasem polem błotem.
Odoll
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Pochwały: 10

Postprzez brum » 09 lip 2011 14:03:37

Może pompa, a może już trzeba na mineralny przejść.
Obrazek
brum
Maruda
Maruda

Postprzez krzysiek82 » 09 lip 2011 15:06:23

brum napisał(a):Może pompa, a może już trzeba na mineralny przejść.

łatwo jest wymienić pompę oleju w tym silniku? Minerałem nie zaleje, po co kopać trupa :)?
krzysiek82

Postprzez krzysiek82 » 09 lip 2011 15:07:41

Odoll napisał(a):No to Ci powiem na poprawą humoru że u mnie jest tak samo.

a ile już tak jeździsz i czy masz tak od momentu kupna czy stało się tak po pewnym czasie?
krzysiek82

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do 2.0i