Witamy !

Lift

Wszystko o przeróbkach Frontery

Re: Lift

Postprzez sledz » 22 lut 2009 19:00:11

futrzak napisał(a):Moje springi siadły ok.0,5 cm narazie wszystko cyka tylko że ciagle jeszcze nie testowane pod obciązeniem max czyli 4 tłustych pasażerow w każdym razie twardosć autka jest w sam raz ,mogłyby nawet być z pręta 17mm i by było dobrze.Z 14 mm wydaje mi sie że są za słabe analizowałem inne pojazdy i do liftu przeważnie sa średnice od 15mm do nawet 20mm średnio 17mm chodzi o pojazdy o masie ok.2 ton.Więc koledzy i koleżanki proponuje wszystkim 16mm. :mrgreen:

Doszłem do tego samego wniosku, niestety ciut za puźno. :lol:
Gdzieś napisałem że będę ,,królikiem doświadczalnym''-dalsze experymenty ze sprężynami przerwane.
--królik zdechł :lol:
Mam już 53cm.
sledz

Postprzez Lechu » 22 lut 2009 19:13:41

Tak czytam (po długiej przerwie)że wniosek z tego że niewarto dorabiać sprężyn,tylko wstawiać markowe zamienniki np.z troppera,bo widze że chłopaki w szybkim tępie obsiadają :shock:
Lechu

Postprzez ktoś » 22 lut 2009 21:24:19

Złorzeczył nie będę, choć zachwycony też nie jestem :? Trud, zaangażowanie i ciężka praca Naszego forumowego kolegi Pawła @s4e( polecam wszystkim i do wszystkiego 8) ...związanego z Frotą i nie tylko :wink: , prawdziwa złota rączka :D ) i wszystko to na marne bo moja frota na dłuższych sprężynach z pospringu nie idzie do góry wcale :( . Mam nadzieję że mój wniosek reklamacyjny nie zostanie załatwiony jak w przypadku kolegi @sledzia. Nie chodzi tutaj już nawet o pieniądze, a bardziej o to że kosztowało to zmarnowany czas, nakład pracy, i sporą dawkę nerwów :cry:
ktoś

Postprzez sledz » 22 lut 2009 22:01:17

Znam to!!! znam!!!
Czyli co drugi komplet sprężyn jest do bani :?:
sledz

Postprzez ktoś » 22 lut 2009 22:35:36

Mam jeszcze tylko pytanie do Was wszystkich którzy zamówiliście sprężyny w pospringu :arrow: możecie podać do jakiej Frotki je braliście, jaki był ich dokładny wymiar, co osiągnęliście zaraz po przełożeniu, co po jakimś okresie eksploatacji :?: Taka zbiorca informacja do której każdy dopisze swoje wyniki ułatwi i może wreszcie faktycznie przetrze szlak w tej firmie
Zdrówko
Marcin:)
ktoś

Postprzez Michał » 22 lut 2009 23:49:29

Osobiście jestem w stanie zrozumieć że firma musi się nauczyć robić dobre sprężyny,
tylko wolał bym żeby nie za moje pieniądze. Ogólnie to wyprodukowanie dobrej i trwałej
sprężyny to wcale nie jest takie proste - co widać na załączonych przykładach.
Z drugiej strony sprzężyny do samochodów terenowych to inna bajka, bardzo duże obciążenia,
wykorzystuje sie praktycznie cały skok sprzężyny - w samochodach szosowych takie
sytuacje są marginalne. Więc zrobienie dobrej sprzężyny do terenówki może się okazać
bardziej złożone niż do szosówki.

Wydaje mi się że sprężyny kolegów dosyć szybko siadają, mało kto podaje przebieg na tych
sprężynach ale tak sezon to powinno być ok (najlepiej jakby tak conajmniej z dwa).
Oryginalne tak szybko nie siadają, ludzie na nich parę lat jeżdżą najwyżej parę centymetrów
osiadają (w moim 8 letnim siadły około 2 cm - może bez strasznego katowania w terenie ale
trochę po lesie i bieszczadach pojeździł). A tu czytam że Futrzak zakładał sprężyny 12.02
a dzisiaj ma już 0,5cm mniej ( to tak 10 dni co będzie za 10 miesięcy ?). No i bez
obciążania samochodu - miał mieć sprzężyny na + 100kg.
Ile Futrzak przeechałeś na nich kilometrów po czarnym i po terenie? Jaki teren?

Dlatego mimo wszystko bardziej bym się skłaniał do zakupu np. sprzężyn do troopera,
zakładając że jak jakaś uznana firma je wyprodukowała to powinno być dobrze.
Szkoda że nie ma kontaktu do autora tego artykułu na angielskim forum, który tak robił
lift można by się więcej dowiedzieć jak to się sprawdza po dłuższym czasie.

Narazie rozejrzę się za sprężynami do troopera - może coś w rozsądnej cenie się znajdzie.
Michał
------------------------------------------------------------------
BYŁ: OPEL Frontera B 2000r LONG, 2,2 16V+LPG, Pirelli Scorpion A/T 31" (no około 275/70R16 :-) )
JEEP GC WJ 4.0 2000r LAREDO Lift +4" ,Hankook DynaPro ATm RF10 245/75 R16, K&N, Magnaflow
Michał
Starszy Bywalec
Starszy Bywalec

Województwo: Śląskie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Postprzez sledz » 23 lut 2009 00:16:31

Jeśli jest jakaś iskierka nadziei dla longa to tylko wersja @futrzaka :?:

Tutaj są wymiary sprężyn wzmocnionych do tropka
http://moto.allegro.pl/item563201628_wz ... terey.html
Jak widać podobne jak do froty ale fi 17.
A nasze fi 14 w terenie są wcześniej czy później skazane na zagładę.
sledz

Postprzez Jarek sp3swj » 23 lut 2009 01:07:12

Hmmm Doprawdy ciekawe te sprongowe historie...

To że futrzakowi osiadły 0,5 cm moim zdaniem o niczym nie świadczy... na poczatku przecież ukladają się w starych gumach...

Moje trzymaja się dzielnie... zrobiłme ze "trzy baki kilometrów" po trasie około 1000 km i kilka rozpoznawczych wypadów po dziurach - ale bez extremow. Oraz codziennie jazdy po mieście z tramwajami ;-)

Auto nadal jest wysoko jak było 8)

Mam nadzieje że nasi koledzy otrzymaja w końcu działajace sprężyny ...
/Jarek Poznań
4x4 zawsze najlepsze :-) --- ... błękitne foto z sentymentu ... była też srebrna LONG :-)
Jarek sp3swj
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 1
Pochwały: 12
Województwo: Wielkopolskie

Postprzez jack 2.2 dti » 23 lut 2009 09:16:53

Moje sprężynki też 1cm siadły a są oryginalne Traillmaster.
Opel Frontera B sport 2.2 DTI
Obrazek

"Nie walczę na rozum z kimś kto jest nie uzbrojony"
jack 2.2 dti
Młodszy Guru
Młodszy Guru

Pochwały: 2
Samochód: Frontera B 2.2DTI Sport 1998-2004

Postprzez gregorp77 » 23 lut 2009 09:46:30

moje maję 10 dni, jazda po szosie i lekki teren i siadły mi około 1cm
gregorp77

Postprzez sylwian70 » 23 lut 2009 19:43:27

Na moich zrobione ok 600km przeważnie trasa troche po lekkim terenie(polowania) te dodatkowe 100kg to żelastwo jakie mam w bagażniku zbiornik gazowy,klucze,siekiera,saperka i wiele innych pierdołek.Dzisiaj robiłem pomiary i mam 53-53,5 cm a było 53,5 do 54cm tak plus minus.Narazie nad springami nie mam podłozonych gum jak sie ociepli to je tam wcisnę.Dupka narazie ładnie stoi i jest okey.Springi z pospringu proponuje brać ale z preta 16 mm lub więcej zwoi i z 17mm.Za krótki czas na ocene moich springów wszystko można ocenić po roku używania,czas pokaze i wystawi ocenę wyrobowi firmy POSPRING z Poznania. :killer:
sylwian70

Postprzez Jarek sp3swj » 23 lut 2009 21:25:36

Zmierzyłem moje autko, Wyniki oczywiście nie sa imponujace - ale może komus przydadza sie do porównania

Auto - Frotka B Sport
Lift - Springi pospring
Opony - 245/70R16 Lassa Competus
Prześwit przód - 23cm
Prześwit tył - 21 cm (najniższe miejsze pod przekładnia)
ziemia/środek koła 35 cm
ziemia/nadkola tył 88,5
ziemia/nadkola przód 87,5

Ja mam plastikowe osłony nadkola i mierzyłem do zagięcia zewnętrznej krawędzi osłony.
Jak prównywałme z blaszanymu nadkolami Jacka-od-Agi u niego jest o 0,5 cm wyzej.

Oczywiście porównujac naszych monter-froter moje autko to klasa turystyczna - ale i tak cieszy mnie osiągnięty efekt
8)

MIEJSCE:......................................DAREK:...................KOBZI:
rama/drążek tył most.......................37 cm.....................x cm
ziemia/rama...................................43,5 cm...................45 cm
ziemia/belka przód ..........................32,5.......................x cm

ziemia/nadkole tył ...........................96 cm.....................98 cm
ziemia/nadkole przód.........................94,5 cm..................x cm

Czy nasi admini maja gdzieś jakis sposób na zebranie tych danych :-) ładnie i przyjemnie :-)

Patrząc na te dane i brak jednorodnej metody pomiaru "do nadkola" - chyba jednak prześwit przód i tył są najbardziej miarodajne :mrgreen:
/Jarek Poznań
4x4 zawsze najlepsze :-) --- ... błękitne foto z sentymentu ... była też srebrna LONG :-)
Jarek sp3swj
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Postprzez ktoś » 23 lut 2009 22:13:56

Moje sprężyny wybrały się dziś na wycieczkę do Pospringu. Jak dla mnie robienie tych springów jeżeli chcemy lift'ować z drutu 14mm mija się z celem :roll: Zobaczymy co na tą całą sytuację wyduma Pospring. Mnie w całej tej sprawie najbardziej wkurza nie sam produkt, co to że nie wszyscy mamy mozliwości żeby dłubać w autach samemu. Odstawiamy je do warsztatów, marnujemy czas, zawracamy ludziom tyłki, wydajemy pieniądze, żeby finalnie wrócić do starych spręzyn i powyrywac sobie ze łba trochę i tak siwych juz z wkurzenia włosów :cry:
ktoś

Postprzez Jarek sp3swj » 23 lut 2009 22:21:02

ktoś napisał(a):Moje sprężyny wybrały się dziś na wycieczkę do Pospringu.

??? nie no.... jak bym na twoim miejscu czekał na DOBRE SPRINGI.....

a złe odeslał po wymianie !!!!! :killer:
/Jarek Poznań
Jarek sp3swj
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Postprzez sledz » 23 lut 2009 22:31:46

Znam to. :lol:
Moje też jeździły. :lol:
Niechcę prorokować ,ale wynik też znam [odpukać] :|

Mogę tylko dać radę .
Odrazu opuść mocowanie odbojów ,na jakiś czas pomoże .
sledz

Postprzez Jarek sp3swj » 23 lut 2009 22:38:50

KTOS !!!!

ale kurna nie zgadzaj sie na żadne opcje "ulepszymu te niedzialające" :stop:

no ile razy :shock: można robic złe springi ??? :stop: :stop: :stop: :stop: :stop:
a kto zapłaci za przesylki ??? w obie strony ??? nie wspomne o mechaniku...
Jeżeli już to powinienies dostac springi "ala futrzak" :!: :!: :!: :!: :!:

... i śledź powinien z rozpędu też dostać DOBRE springi.... nie wspomne już o zgrzewce LECHA dla mechanika....

:glaszcze: :glaszcze: :glaszcze: :glaszcze: :glaszcze: :glaszcze: :glaszcze: :glaszcze: :glaszcze:
/Jarek Poznań
Jarek sp3swj
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Postprzez ADAM SP3WXO » 23 lut 2009 23:09:37

Ja chciałem zamawiać w POSPRINGU , ale chwilowo się chyba powstrzymam.

Zastanawiam się czy nie lepiej wydać trochę więcej pieniędzy na sprężynki jakiejś firmy, która się specjalizuje w przerabianiu aut 4x4.
ADAM SP3WXO

Postprzez sledz » 23 lut 2009 23:51:32

Koszty tak jak wszystkich
180zł sprężyny + przesyłka 26=206zł + kolejna przesyłka 26zł + kilkudniowy postój froty.

Kożyści są takie że nie wlokę zadka po ziemi jak to wcześniej bywało.[było 46-47cm]
Mam dłuższe sprężyny .a po dodaniu podkładek 5cm wyjdę na swoje.
Czyli obecne 53 + 5=58 i mogę dać nowe amory do liftu na 2 cale a nawet 4 cale[578mm amortyzator rozciągnięty]
sledz

Postprzez Jarek sp3swj » 24 lut 2009 00:04:50

sledz napisał(a):Koszty ....

180 to cena za jedna czy za dwie spręzyny ???

??
/Jarek Poznań
Jarek sp3swj
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Postprzez sledz » 24 lut 2009 10:22:59

Fakt pomyłka komplet 380zł z przesyłką 406zł lub coś koło tego.
sledz

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Motanie Fronter