Witamy !

[A2.0] Omyłkowo wlany olej napędowy

Re: [A2.0] traktor pod maską

Postprzez sebano79 » 07 gru 2009 19:39:05

Ok, dzięki wszystkim. Jak znajdę przyczynę to się pochwalę :D
Obrazek
sebano79
Nałogowiec Ekstremalny
Nałogowiec Ekstremalny

Obrazki: 5
Pochwały: 2
Województwo: Warmińsko-Mazurskie
Samochód: Frontera B 3.2 V6 Long 1998-2004

Postprzez galaxy » 07 gru 2009 19:53:31

no ja też bym zalał 98 i dodał jeszcze coś jakiś polepszacz np. taki tylko dobrej firmy :

http://moto.allegro.pl/item829262479_stp_30_001_formula_do_benzyny_benzyna.html

nie zaszkodzi a może pomóc w Twoim przypadku ....
galaxy

Postprzez sebano79 » 08 gru 2009 13:11:32

Zawsze mam pewne obawy odnośnie tego typu preparatów. Ostatnio kupiłem uszczelniacz do chłodnicy a potem dowiedziałem się , że może on pozatykać kanaliki w płaszczu wodnym silnika... Z drugiej strony lałem kiedyś do "kaszlaka" uszczelniacz do oleju i było ok.
Używał ktoś tych uszlachetniaczy do paliwa?
Obrazek
sebano79
Nałogowiec Ekstremalny
Nałogowiec Ekstremalny

Postprzez kasalka » 08 gru 2009 15:14:25

Od czasu do czasu daję kilka kropel ulepszacza (do diesla). Na ogół w porze pierwszych mrozów kiedy nie wiadomo czy paliwo jest już zimowe. Używam środka o nazwie "Black Arrow" chyba szwedzkiej produkcji, dość drogi preparat 1l/1000l paliwa ok 100zł, ale rocznie idzie koło setki do baku.
pier...e konwenanse
Pozdrawiam Łukasz
kasalka
Nałogowiec Ekstremalny
Nałogowiec Ekstremalny

Obrazki: 18
Województwo: Świętokrzyskie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Postprzez galaxy » 08 gru 2009 16:30:13

nie na darmo napisałem Ci o tego typu środku bo ja dzięki takiemu polepszaczowi uzdatniłem sporo literków paliwa, kiedyś zatankowałem na trasie u jakiegoś "cygana" paliwo w Escorcie 1,3 L gaźnik i zaczęła się jazda a raczej jej koszmar autko nie chciało jechać kichało szarpało i tak doczłapałem się do następnej stacji firmowej tam dolałem parę litrów paliwa wraz z takim preparatem tylko nie pamiętam jakiej był firmy, chyba VALVOLINE no i naprawdę jak w reklamie jak ręką odjął mój największy błąd to był taki że sporo wlałem wtedy tego paliwa u tego "cygana" i mało mogłem dolać dobrego na firmowej stacji, ale dodatek pomógł ... już nigdy nie tankuje od tej pory na pirv stacjach ...

Autor postu otrzymał pochwałę
galaxy

Postprzez sebano79 » 08 gru 2009 18:30:04

Lubię takie uzasadnienia, poparte faktami. A że wymiana filtra nie pomogła jutro doleję uszlachetniacza.
Obrazek
sebano79
Nałogowiec Ekstremalny
Nałogowiec Ekstremalny

Postprzez mpl » 09 gru 2009 15:51:18

Zastanawia mnie jedna rzecz jeszcze, czy to nie może być coś z np. sondą lambda... ma przecież wpływ na mieszankę paliwo/powietrze, a przy instalacjach LPG jest emulowana...

To tylko taki pomysł, być może objawy byłyby inne.

pozdr.
M
Jest: A sport : ) / WAZ 21063 Łada 1300SL :) / CB750 SevenFifty

Jezus nie może zostać królem Polski, ponieważ osoba skazana prawomocnym wyrokiem nie może pełnić funkcji publicznej.
mpl
Guru
Guru

Obrazki: 11
Pochwały: 3
Województwo: Dolnośląskie
Samochód: Frontera A 2.0i Sport 1991-1995

Postprzez husky781 » 11 gru 2009 14:37:44

Witam, mam ten sam model frotki i ten sam problem. Objawy miałem identyczne. Podejrzewam, że siada ci pompa paliwowa. Moja frotka chodziła na benzynie jak traktor przez kilka miesięcy. Na LPG było ok. Ciężko się odpalała na zimnym silniku, na ciepłym lepiej, ale dalekie to było od normy.
W końcu któregoś dnia podczas odpalania usłyszałem kilkusekundowe ciche wycie z tyłu samochodu i nie mogłem już jej odpalić. Rozrusznik kręci, ale paliwo nie dociera do silnika, więc to musi być pompa. Z tego co się zorientowałem oryginalna pompa paliwa kosztuje ponad 1000 zł. Wydaje mi się, że nie ma różnicy, czy kupisz zamiennik za 300 zł, czy za 150, to raczej ta sama chińszczyzna, ale powinna pochodzić. Sprzedający dają gwarancję na rok. Z tego co wiem, idą tam trzy rodzaje pompy paliwowej. Żeby nie kupować kota w worku, musisz wyciągnąć starą pompę, zobaczyć jakie są na niej oznaczenia i podać je sprzedawcy.
Nie wiem tylko jak dobrać się do tej pompy. Czy trzeba zdemontować zbiornik paliwa, czy pod wykładziną na podłodze nad bakiem jest jakiś dostęp. Jeżeli wiecie to pomóżcie, bo bez frotki jak bez majtek. Pozdrawiam. Proszę o pomoc na kaukaz78@wp.pl
husky781

Postprzez Wookash » 11 gru 2009 14:42:52

Trzeba zdejmowac zbiornik. Od bagaznika sie nie dostaniesz. Do pompy dostaniesz poprzez odkrecenie 4 srub od oslony. Zbiornik idzie w dol tylko uwazaj na weze co ida od korka wlewu najlepiej odkrecic. Potem odkrecasz kosz z pompa i wyjmujesz uwazajac na plywak i i reszte drobnych drucikow aby nie pourywac.

Pozdr.

Autor postu otrzymał pochwałę
Wookash

Postprzez sebano79 » 11 gru 2009 16:27:53

No właśnie , tak jak przypuszczałem że to będzie jednak pompa. Kupiłem już co prawda ten uszlachetniacz do paliwa ale jeszcze nie wlałem. Z ewentualną wymianą poczekam jednak do wiosny. Jestem ciepłolubnym stworzeniem i poniżej 0'C nie lubię się dłubać przy aucie.
W miedzy czasie będę wdzięczny za wszelkie wskazówki związane z wymianą tej pompy z fotkami włącznie.
husky781, a nie masz możliwości odpalenia froty na LPG? U mnie trzeba mieć wciśnięty przycisk na panelu od gazu przy przekręcania kluczyka na zapłon, a u kolegi z kolei ów przycisk trzeba przytrzymać kilka sekund przed uruchomieniem rozrusznika. podejżewam , że każda instalacja tak ma. W instrukcji u mnie nazywa się to "Uruchamiane awaryjne na wypadek uszkodzonej pompy paliwa". Jak nie masz instrukcji to powinieneś znaleźć w sieci na podstawie modelu sterownika - ja mam np.STAG 200
Obrazek
sebano79
Nałogowiec Ekstremalny
Nałogowiec Ekstremalny

Postprzez Wookash » 11 gru 2009 17:12:16

Sebano jaki masz rocznik froty bo w mojej z 94 kosz od pompy mial metalowy dekiel i rurki strasznie skorodowaly. Nie wie dokladnie od ktorego rocznika byl kosz juz z tworzywa. jak bedziesz sie zabieral juz za wykrecanie kosza uwazaj na te rurki bo jak strzeli to bedziesz szukal dodatkowo kosza. Jak znajde chwile i znajde swoj stary kosz to go sfoce i pokaze jak to ustrojstwo wyglada.
Wookash

Postprzez sebano79 » 11 gru 2009 18:10:52

Moja też z 94r',. A masz starą pompę? Chodzi mi o ten numer. Jak rocznik ten sam to i pompa powinna być taka sama.
Obrazek
sebano79
Nałogowiec Ekstremalny
Nałogowiec Ekstremalny

Postprzez Wookash » 11 gru 2009 18:18:13

Ja mam tylko stary kosz bo mi rurki padly zakupilem od faziego kosz i przelozylem pompe do nowego kosza. Za sama pompe u mnie w sklepie krzykneli cos okolo 200 zl za kosz z pompa jesli by sprowadzili cos okolo 2000zl nr samej pompy nie znam ale sam kosz to tak jak pisalem sfotografuje i bedziesz mogl oblukac co i jak.

PS zasysam wlasnie EPC moze tam cos bedzie jak znajde dam znac.

Pozdr.
Wookash

Postprzez Exodus857 » 11 gru 2009 18:48:00

a ja mam wyciety kwadrat w bagażniku (widocznie tylko ja tak mam) i z góry bez ściagania baku mam dojście zaraz fotki zrobie może sie uda bo już ciemno :|
Exodus857

Postprzez Wookash » 11 gru 2009 18:52:17

Farciarz :)
Wookash

Postprzez Exodus857 » 11 gru 2009 18:55:42

Obrazek
nie taki farciarz bo tam coś kombinowane było i taka choinka z kabli jest musze do elektryków jechać bo mam tak jak kolega chodzi jak traktor :evil:
Exodus857

Postprzez Wookash » 11 gru 2009 19:24:30

No widac ze rzezbione. Podjedz me machaniora niech spojrza fachowym okiem. Masz fart mimo wszystko latwiejszy dostep do pompy nie trzeba zbiornika zrzucac.
Wookash

Postprzez Exodus857 » 11 gru 2009 20:33:05

dzis mi brakło gazu i jak sie nameczyłem dojechać do cpn kichał prychał i chodził jak stary diesel
na poniedziałek do elektryka jade bo to pompa na 100% bo przy pompie nie ma kabli na kostce tylko dziurki w deklu pompy wywiercone i wpuszczone nowe.Jutro otworze ten właz i zrobie fotki to sie pośmiejecie co ludzie potrafią zmotac w kablach łączone silikonem :killer:

A co do fartu to jednaak mam bo zapłace mniej za łatwy dostep i szybciej zrobią :D
Exodus857

Re: [A2.0] Omyłkowo wlany olej napędowy

Postprzez sebano79 » 27 maja 2010 17:06:53

No pora odświeżyć temat :D Kupiłem pompę, wymieniłem i ... :dupa: Cała moja ciężka praca, wszystko było ch... warte. Zły byłem i na auto i na siebie. Pompa była dobra, ropę w baku też wykluczyłem. (a propos ropy, czemu moder/admin zmienił temat? Osobiście uważam, że jeżeli temat nie jest zgodny z regulaminem to w/w powinien nakazać taką zmianę autorowi tematu;).
Ochłonąłem i trzeba było szukać dalej. Następne w kolejce były wtryskiwacze. Zacząłem je dzisiaj w robocie oglądać i ... :1: znalazłem! Upindoliły się kabelki od jednego wtrysku. Dzisiaj jak umiałem, tak polutowałem i wszystkie gary zaczęły pracować. Jeszcze trochę nierówno ale wróciła froci moc. Teraz trzeba ją dobrze rozgrzać, przepalić i powinna wrócić do normy.
Obrazek
sebano79
Nałogowiec Ekstremalny
Nałogowiec Ekstremalny

Re: [A2.0] Omyłkowo wlany olej napędowy

Postprzez brum » 27 maja 2010 19:13:27

To nie świeciła Ci się kontrolka CE?
3.0 V6... '97...Federal Couragia MT 32", przedni most sztywny, winda, zderzak a'la Calmini, Snorkel, AVM...
Obrazek
brum
Maruda
Maruda

Obrazki: 2
Pochwały: 59
Województwo: Małopolskie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do 2.0i