Witamy ! |
---|
|
Indian napisał(a):Jeśli chodzi o zwiększenie obrotów tutaj nie pomogę bo nie udało mi się zmierzyć. Napięcie podawane jest z jednego z czujników temperatury w taki sposób, że poniżej pewnej temp. czujnik uruchamia siłownik przy pompie co objawia się wyższymi obrotami, a po zagrzaniu obroty spadają. Według mnie obroty rosną po podaniu napięcia na siłownik ale tego nie udało mi się ustalić -może czujnik mam walnięty, a może po prostu silnik całkiem mi nie ostygł. Spróbuję jeszcze sprawdzić to rano i ew. dam znać.
adrian.lębork napisał(a):To znaczy płyn napewno nie ubywa.jak Frotke kupiłem to wogóle nie odpalała na rozrusznik.Caly układ paliwowy uszczelniałem od zbiornika aż do wtryskiwaczy wszystkie przewody nowe i filtr.W ukladzie pompa została.Czy wiecie jaki to koszt naprawy pompy i wtrysków???
Indian napisał(a):Jest tam czujnik temperatury paliwa, który przez przekaźnik steruje elektryczną grzałką umieszczoną w postawie filtra paliwa. Jak dobrze pamiętam powinno to działać od -3stC.
jrzeuski napisał(a):Indian napisał(a):Jest tam czujnik temperatury paliwa, który przez przekaźnik steruje elektryczną grzałką umieszczoną w postawie filtra paliwa. Jak dobrze pamiętam powinno to działać od -3stC.
A możesz zmierzyć rezystancje czujnika? U mnie miernik pokazuje rozwarcie, więc sądzę, że czujnik padł i przekaźnik nie daje napięcia na grzałkę. Sama grzałka wydaje się być OK. Całą zimę tak przejeździłem i problemów z odpalaniem nie było, ale myślę, że nie byłoby źle jakby podgrzewanie paliwa działało.
Indian napisał(a):Schemat instalacji jest w Haynes... Sterowanie siłownika od zwiększania obrotów idzie biało-niebieskim przewodem z czujnika temperatury umieszczonego w obudowie termostatu -znajduje się on poniżej gumowej rury którą płyn jest podawany na chłodnicę. Jest tam podłączona wtyczka z dwoma przewodami -jeden to ten biało-niebieski do siłownika, a drugi żółty na którym pojawia się +12V po włączeniu zapłonu.
MISIEK1985 napisał(a):... jeszcze ręczną pompkę paliwową też wyrzucę bo delikatnie się poci.![]()
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości